Browar "Z Innej Beczki" prezentuje

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kolomar
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.12
    • 175

    #91
    Ostatnio zlałem tripla na cichą. Blg. zeszło do 5. Nie omieszkałem spróbować zielonego piwa i w smaku było przeraźliwie słodkie. Nigdy nie piłem komercyjnego przedstawiciela tego stylu, ale nie jestem pewien czy tak ma być. Można odnieść wrażenie, że drożdże przerobiły słodkości ze słodów na alkohol a pozostawiły cukier... Mam nadzieję, że na cichej zejdzie z 1 blg. chociaż już i tak sporo odfermentował. A może po prostu tak ma być, nie na darmo pierwsze degustacje zalecają po min. 4 msc.

    errata.
    Czytam sobie mój ostatni post i rzucił mi się w oczy błąd dot. drożdży. Pszeniczniaka (PLK)zadałem oczywiście 3068 a nie 6068.
    Last edited by kolomar; 2009-01-20, 14:37.
    Warzenie piwa

    Comment

    • kolomar
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.12
      • 175

      #92
      Warka nr. 46- Żytnie

      Poległem przy filtracji. Na ok. 5 kg. słodów dałem 2,8 żytniego. Filtracja za pomocą ponacinanej rurki miedzianej idzie dosłownie jak krew z nosa. Myślę, że w takim tempie zacznę chmielić ok 01:00 w nocy. I tak, że się w ogóle filtruje. Na początku postawiłem gar na stole, jak zwykle o wys. ok 1.10 m i zaciągałem chyba ze 20 razy i nic. Poleciało to co zaciągnąłem i nic więcej. Potem przeniosłem gar na piec, czyli ok. 1.50 m i leci sobie tak jak napisałem. Dobrze, że w ogole leci...
      Filtracja pszeniczniaka w porównaniu z tym, to expres. Nie ma tego złego, przynajmniej wymyśliłem nazwę tej warki pasującą do całej sytuacji. Warka nr. 46 dostanie nazwe "Droga przez mekę".

      Dziekuję za uwagę.
      Warzenie piwa

      Comment

      • TowarzyszWieslaw
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.10
        • 157

        #93
        A jak to zacierałeś ? Też sie do takiego przymierzam i zbieram informacje

        Comment

        • kolomar
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 175

          #94
          Warka nr 46- Droga przez mękę (żytnie)

          skład surowcowy:
          żytni- 2,5 kg.
          pilzneński- 1,7 kg.
          monachijski- 0,35 kg.
          żytni karmelowy- 0,3 kg.
          carahell- 0,15 kg.

          Chmiel Żatecki szyszka (od Mapajaka- dzięki!) - 40 g.

          zacieranie:

          42 C- 20 min
          63 C- 30 min
          73 C- 45 min

          jak się filtrowało można przeczytać dwa posty wyżej...

          chmielenie:
          gotowanie 70 min.
          40 g. Żateckiego od początku gotowania.

          Wyszło 24l. o blg 13. Zadane gęstwą 3068 z poprzedniej warki.

          W sumie na "Drogę przez mękę" poświęciłem ok. 10 godzin. Ale twardy jestem, mam już w głowie plan na kolejne żytnie piwko
          Warzenie piwa

          Comment

          • kolomar
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.12
            • 175

            #95
            Warka nr 47- Be(lgijskie) Strong + 47a Be(lgijskie) Light

            Po tym jak otworzyłem mojego miesięcznego dubbelka wzięło mnie na "belgi".

            skład surowcowy:
            pilzneński- 1,5 kg.
            monachijski- 2,1 kg.
            carapils- 0,4 kg
            melanoidowy- 0,3 kg.
            special B- 0,3 kg
            caraaroma-0,2 kg

            zacieranie:
            64 C- 35 min
            72 C- 45 min

            chmielenie:
            Be Strong
            gotowanie 70 min.
            22g granulatu Marynka od początku gotowania
            25g Lubelskiego na ostatnie 10 min.

            razem z Lubelskim dodane:
            - cukier trzcinowy - 0,5 kg
            - rodzynki - 0,1 kg
            - kolendra- 5g.

            wyszło ok. 20l. Baling podam jutro

            Be Light

            gotowanie 60 min
            20g granulatu Styrian Golding od początku
            18g granulatu Styrian Golding na ostatnie 10 min

            razem z drugą dawką SG dodane:
            - cukier biały- 0,3 kg
            - laktoza - 0,1 kg
            - kolendra 3g.

            wyszło ok 12l. Baling podam jutro


            Drożdże- THG
            Last edited by kolomar; 2009-02-04, 01:17.
            Warzenie piwa

            Comment

            • kolomar
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.12
              • 175

              #96
              Warka nr 47 Be Strong- wyszło nie za bardzo strong 22l o blg 13 zadane gęstwą THG
              47a Be Light- wyszło bardzo light z kolei. 10,5 l o blg 8,5 zadane niewielką ilością gęstwy THG. Będzie taki belgijski podpiwek.
              Warzenie piwa

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                #97
                Jutro zadam drożdże z rana.
                Kolejna warka to pszeniczne jasne, tyż na suchych.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • kolomar
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.12
                  • 175

                  #98
                  Warka nr 48- Czerwone (przepis Wielkiego B z lekkimi zmianami)

                  skład surowcowy:
                  pilzneński- 2,2 kg.
                  monachijski- 0,85 kg.
                  melanoidowy- 0,7 kg.
                  carared- 0,65 kg.
                  zakwaszający- 0,08 kg.
                  Marynka granulat- 25g.
                  Żatecki, szyszka - 40g

                  zacieranie:

                  50 C - 5 min
                  64 C- 30 min
                  73 C- 45 min

                  chmielenie:
                  gotowanie 80 min.
                  25g Marynki od początku gotowania
                  20g Żateckiego na ostatnie 15 min.
                  20g Żateckiego na ostatnie 5 min.

                  Zadane gęstwą Budvar Lager w temp. 10C

                  Wyszło 19,5l piwa o blg. 14. Wody nie dolewałem, będzie bardziej treściwe.
                  Warzenie piwa

                  Comment

                  • kolomar
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.12
                    • 175

                    #99
                    Warka nr 43- Masakra (tripel) zabutelkowana po 14 dniach fermentacji burzliwej i 21 dnaich cichej. Blg zeszło z 20 do 4. W smaku już nie tak masakrycznie słodkie. Do butelkowania dałem ok. 100g. glukozy na 19 litrów piwa.
                    Last edited by kolomar; 2009-02-16, 17:50.
                    Warzenie piwa

                    Comment

                    • kolomar
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.12
                      • 175

                      Warka nr 49 a (IPA) i b (Pale Ale)

                      zasyp:
                      Pale Ale- 5,0 kg.
                      Monachijski- 0,75 kg.
                      Carared- 0,55 kg
                      Karmelowy jasny- 0,2 kg

                      zacieranie:
                      70 min w temp 65/66 C

                      chmielenie:
                      49a - 60 min
                      27 g - Target (granulat) od początku gotowania
                      20 g - EKG (szyszka od Mapajaka - dzięki !)- na ostatnie 20 min.
                      20 g - EKG (szyszka)- na ostatnie 10 min + 0,2 kg. cukru

                      49b- 60 min
                      18g- Target (granulat) od poczatku gotowania
                      20g- Fuggles (granulat) na ostatnie 8 min.

                      drożdże:
                      49a- gęstwa London Ale (od BaronVonZuk- dzięki!)
                      49b- London ESB z nowej saszetki - nie miałem zamiaru ich jeszcze użyć, ale jak sięgnąłem do szafki gdzie czekały na swoja kolej zobaczyłem, że saszetka jest napuchnięta... Nie wiem jak długo była w takim stanie, ale wydaje mi się, że jak ostatnim razem jak tam zaglądałem ok. 2 tyg. temu jeszcze taka nie była. Mam nadzieję, że z drożdżami wszystko będzie ok i że starter szybko ruszy

                      W sumie wyszło około 35l. (22 + 13). Dokładne ilości i blg. podam jutro.
                      Warzenie piwa

                      Comment

                      • kolomar
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.12
                        • 175

                        Jak zwykle moje oko trochę oszukuje.

                        Warka 49a IPA- wyszło 21l o blg 15
                        Warka 49b Pale Ale- 12,5l o blg 11. Niestety starter ESB przez 24 h nie ruszyl, wiec zadałem ja Safale S-04. W ogóle nie wiem, czy nie zabiłem drożdży, zapomniałem, że zostawiłem blisko kaloryfera i jak zmierzyłem starter miał 33 C. Jezeli to nie zabije drożdży, to czy może to negatywnie wpłynąć na smak piwa robionego na nich? Jak myślicie?
                        Warzenie piwa

                        Comment

                        • kolomar
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2005.12
                          • 175

                          Warka nr 44 - Bohemian rhapsody (bohemian pilsner) dziś zabutelkowana. W sumie z 0,5l syropu glukozowego wyszło 22l. Glukozy dałem 80g. Młode piwo w smaku obiecujące.
                          Warzenie piwa

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X