Warka nr 10 - Koelsch
25.05.2006
Zestaw Koelsch z BA:
- słód pilzneński 3,7 kg
- słód pszeniczny Weyermann 0,5 kg
- chmiel Hallertau Spalt Select 60 g (granulat)
- drożdże Safbrew S-33 10g
Zacieranie:
- podgrzałem wodę do 43 C i starałem się w ciągu 30 min. dojść do temp 66 C. Nie udało się... Zamiast 30 min. podgrzewało się 45 min. Uznałem jednak, że ważniejsze jest jednostajne podgrzewanie, niż czas 30 min.
- 66 C - 30 min.
- 70 C - 15 min.
- w instrukcji było "podgrzać do 78 C", ja podgrzałem do 74 C i filtracja
Chmielenie
Gotowanie 70 min.
- 35 g Hallertau Spalt Select od 10 min. gotowania
- 25 g Hallertau Spalt Select na ostatnie 10 min. gotowania
Ja się szkoliłem w Zakopcu a piwo sobie fermentowało. Po śladach na fermentorze wnioskuję, że piana była na ok 4 cm, wiec niezbyt okazała... Przy zlewaniu na cichą zmierzę blg.
PS. W ostatni dzień pobytu w Zakopanem w knajpce "Kolibecka" pojawiło się piwo butelkowe "HEBAN" w cenie 4,5 zł (tyle co inne butelkowe). W Kielcach niestety brak jest dobrze zaopatrzonych sklepów z piwem, więc to piwo znałem tylko z opinii użytkowników tego forum, ale nie zawiodłem się... (Słodkie, śmietankowe, po prostu) Pyszne Szkoda, że się pojawiło w ostatni dzień, bo do momentu pojawienia się "Hebana" byłem skazany na "Pilsner'a" z kija.
25.05.2006
Zestaw Koelsch z BA:
- słód pilzneński 3,7 kg
- słód pszeniczny Weyermann 0,5 kg
- chmiel Hallertau Spalt Select 60 g (granulat)
- drożdże Safbrew S-33 10g
Zacieranie:
- podgrzałem wodę do 43 C i starałem się w ciągu 30 min. dojść do temp 66 C. Nie udało się... Zamiast 30 min. podgrzewało się 45 min. Uznałem jednak, że ważniejsze jest jednostajne podgrzewanie, niż czas 30 min.
- 66 C - 30 min.
- 70 C - 15 min.
- w instrukcji było "podgrzać do 78 C", ja podgrzałem do 74 C i filtracja
Chmielenie
Gotowanie 70 min.
- 35 g Hallertau Spalt Select od 10 min. gotowania
- 25 g Hallertau Spalt Select na ostatnie 10 min. gotowania
Ja się szkoliłem w Zakopcu a piwo sobie fermentowało. Po śladach na fermentorze wnioskuję, że piana była na ok 4 cm, wiec niezbyt okazała... Przy zlewaniu na cichą zmierzę blg.
PS. W ostatni dzień pobytu w Zakopanem w knajpce "Kolibecka" pojawiło się piwo butelkowe "HEBAN" w cenie 4,5 zł (tyle co inne butelkowe). W Kielcach niestety brak jest dobrze zaopatrzonych sklepów z piwem, więc to piwo znałem tylko z opinii użytkowników tego forum, ale nie zawiodłem się... (Słodkie, śmietankowe, po prostu) Pyszne Szkoda, że się pojawiło w ostatni dzień, bo do momentu pojawienia się "Hebana" byłem skazany na "Pilsner'a" z kija.
Comment