Warka nr. 5, a próba jodowa
Właśnie zacieram 5 warkę:
4 kg słodu pilzneńskiego, 0,25 kg Carawheat, 0,1kg słodu barwiącego.
Zacieram już prawie dwie godziny
( 47 stopni 15 minut
66 stopni 35 minut
73 stopnie 60 minut )
słodu barwiącego jeszcze nie dodawałem
cały czas mam pozytywny wynik próby jodowej
i jest nawet wyraźniejszy niż np 40 minut temu
( możliwe, że przez chwilę było 75 stopni, więc enzymy mogą już nie "żyć" )
Co powinienem teraz zrobić ?
Właśnie zacieram 5 warkę:
4 kg słodu pilzneńskiego, 0,25 kg Carawheat, 0,1kg słodu barwiącego.
Zacieram już prawie dwie godziny
( 47 stopni 15 minut
66 stopni 35 minut
73 stopnie 60 minut )
słodu barwiącego jeszcze nie dodawałem
cały czas mam pozytywny wynik próby jodowej
i jest nawet wyraźniejszy niż np 40 minut temu
( możliwe, że przez chwilę było 75 stopni, więc enzymy mogą już nie "żyć" )
Co powinienem teraz zrobić ?
Comment