Browarek Wesoła - dziwne piwko

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomcio83
    Porucznik Browarny Tester
    • 2006.02
    • 258

    Browarek Wesoła - dziwne piwko

    Warka nr. 2 : ekstrakt słodowy ciemny, chmiel (Lomik aromatyczny= ok. 30g i Magnum ok. 15g ) drożdże Safbrew S-33.
    Piwo po 12 dnach leżakowania jest... takie trochę nijakie
    , ale da się wypić. Mam pytanie: Czy dłuższe leżakowanie może pomóc?
    Bo mam zebrane zamówienia od znajomych i nie wiem, czy im oddawać od razu (No może odczekam do pełnych 14 dni leżakowania), czy potrzymać jeszcze , ze 2 tygodnie?

    Piwo leżakuje w temp. 17-20 stopni ( najchłodniejsze miejsce w domu )
    Czy taka wysoka temp. leżakowania może mieć wpływ na dziwny smak piwa?

    Dzięki!
    rowarek esoła
  • mark33
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.04
    • 3283

    #2
    Poczekaj jeszcze ze 2-3 tygodnie, lepiej dać później smaczne piwko niż wcześniej takie sobie.

    Comment

    • kishar
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.10
      • 1691

      #3
      3 tygodnie leżakowania w butelkach to minium a lepiej żeby poleżakowało więcej, piwowarstwo domowe uczy cierpliwości więc czekaj, a temperatura przez Ciebie wskazana może mieć wpływ na smak ale raczej nie ma on charkateru negatywnego, przy tej temperaturze może wolniej trwać proces nagazowania piwa jak pamiętam gdzieś z opisów na forum. Ale według mnie możesz spokojnie leżakować piwo w tej temperaturze.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19267

        #4
        szczerze powiedziawszy, te drożdże są takie sobie. do witbiera może się nadadzą, ale następnym razem spróbuj z innymi, a piwo będzie na pewno ciekawsze :d

        Comment

        • tomcio83
          Porucznik Browarny Tester
          • 2006.02
          • 258

          #5
          Warka nr. 4-małe Blg!

          Dziś warzyłem z zacieraniem (po raz drugi)

          1. 3,6kg słodu pilzneńskiego (kupionego w browarze- czy to ma znaczenie?)
          2. 0,25kg słodu Caraaroma

          Warzenie:

          30 minut 66 stopni
          10 minut dochodzenie do temperatury 71 stopni
          20 minut 71 stopni

          Blg wyszło 7

          i tu mam kilka pytań:

          1. Czy mogę jeszcze jakoś uratować to piwko?
          (np. dodać ekstraktu ? )
          2. Co zrobiłem nie tak? (Czemu tak niskie Blg? Czy to może wynikać ze zbyt małej ilości słodu ?)

          Wielkie dzięki za pomoc.

          sprawa jest dość pilna,
          bo brzeczka jest już w fermentorze i czeka na drożdże
          rowarek esoła

          Comment

          • Marek-C
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 848

            #6
            hmm... mało mało!
            Ile litrów?

            Uratować można - ekstraktem słodowym. No na 'wariata' cukrem zagotować z wodą i dodać hmmm 2kg/litr wody?
            Last edited by Marek-C; 2006-06-16, 10:17.
            Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

            Comment

            • zbysia
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2004.09
              • 907

              #7
              A wody ile?? 20 litrów, to blg mały. Może słabo wysładzałeś? Choć z tej ilości słodu to bym fajerwerków nie oczekiwał. Ale przyzwoitą 10 lub 11 dało by się uzyskać.
              fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

              Comment

              • tomcio83
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.02
                • 258

                #8
                Kiedy dodać ekstrakt? ( ILE? )
                Teraz, czy po burzliwej fermentacji ?


                jest ok. 22 litrów
                rowarek esoła

                Comment

                • zbysia
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2004.09
                  • 907

                  #9
                  Przegotowany ekstrakt i ostudzony (niewielka ilość wody!) dodaj już! Drożdże będą miały co jeść.
                  fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                  Comment

                  • angasc
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.04
                    • 977

                    #10
                    Wydaje mi się, że 7 Blg to efekt słabego wysładzania. Przy 3,85 kg słodu powinieneś otrzymać 22 litry o Blg 10-11. To oczywiście zależy również od słodu, ale tak czy owak ok 10 powinno być jako minimum.
                    Szkoda że nie dałeś znać wcześniej, dałbym Ci drożdze Irisch Ale 1081.

                    Comment

                    • Marek-C
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.12
                      • 848

                      #11
                      zacieranie było krótkie!

                      na następny raz:

                      -90(a nawet 120!) min w 65-68`C

                      -dojść do 75`C (1`C/min) 20 minut i filtracja.

                      Wysładzać już podczas spustu brzeczki przedniej!

                      aha! To jest zacieranie, warzenie jest następną czynnością, polegającą na gotowaniu zacieru.

                      Marek
                      Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                      Comment

                      • tomcio83
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2006.02
                        • 258

                        #12
                        A czy zamiast ekstraktu, mógłbym dodać zacieru?
                        np. zrobiłbym 5 litrów zacieru 22blg, zagotował, wystudził i dodał do brzeczki?
                        (Czy to jest technicznie możliwe? Ile dać słodu na te 5 litrów?)

                        Dzięki za pomoc
                        rowarek esoła

                        Comment

                        • zbysia
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2004.09
                          • 907

                          #13
                          Mógłbyś a ilość, to myślę,że jakieś 2 do 2,5 kg. I trzeba by przeprowadzić całą procedurę, zacieranie do negatywnej próby, filtracja, warzenie, tylko bez chmielu.
                          Trochę czasochłonne, ale napisz czy już dałeś drożdże?
                          A w jakiej temperaturze mierzyłeś? pokojowej czy gorący filtrat?
                          Last edited by zbysia; 2006-06-17, 12:46.
                          fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                          Comment

                          • tomcio83
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2006.02
                            • 258

                            #14
                            Drożdże dodałem już wczoraj. na forum BA znalazłem podobną dyskusję.
                            Tam radzili, żeby ekstrakt dodawać dopiero po głównej fewrmentacji.
                            Baling mierzony w temp. pokojowej. Jak długo trzeba później gotować zacier?
                            (myślałem, że gotuje się tak długo z powodu chmielu? )
                            Last edited by tomcio83; 2006-06-17, 13:28.
                            rowarek esoła

                            Comment

                            • zbysia
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2004.09
                              • 907

                              #15
                              Mosz rycht! warzenie jako przegotowanie brzeczki, celem zabicia jakichkolwiek drobnoustrojów.. A dodanie ekstraktu po fermentacji głównej, to w jakiej ilości? Bo nie wiem w jakim celu? Podbicia blg? Do refermentacji?
                              Chciałeś uzyskać wyższy blg i odfermentować, a jak dodasz po głównej to będziesz miał jakieś swoje piwo z dodatkiem niesfermentowanego ekstraktu. Po co?
                              Last edited by zbysia; 2006-06-17, 13:40.
                              fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X