Browar Czerwony jak Cegła zaczyna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #91
    No dobra. Czas się przyznać. Ostatni weekend był cokolwiek deszczowy więc za warzenie pszeniczki się zabrałem.
    Miało być tak 50% ciemnej pszenicy 5%karmelu i reszta pilsa. Bez dekokcji wzorem takiego jednogo co mu ciemna pszenica infuzją fajna wychodzi. Już w trakcie zacierania znalazłem 0,25kg słodu czekoladowego no to też do gara poszedł. Niestety znalazłem tylko resztki zwietrzałego chmielu i to może być mankamant. Efekty to pierwszy brown waisen. No i kożystając z przeliczników wyszło mi, że mimo pełnego fermentatora jakieś 4-5blg jeszcze leci więc następne 12 litrów poszło do następnego.
    Co dalej?? Dalej pada. Znalazłem gotowy zasyp na pilsa, tabletki aroma-hop i czekoladową pszenice. No to ciemniaczek i następne 12 litrów do fermentatora w/w.
    Do ciemniaczka German Bock a mieszanka na palnik i szukamy dodatków. Miały być śliwki kalifornijskie ale znalazłem tylko rodzynki sułtańskie, do tego 1,1kg brunatnego cukry trzcinowego jakieś wyskrobane z zamrażalnika resztki granulatu maryniki i THG.
    Jutro powinienem butelkować pszenice ale raczej nie będzie mi się chciało. Kto ma ochote umyć 50 butelek??

    Comment

    • kham
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.01
      • 751

      #92
      No dobra pierwszy w historyji świate tego brownwaisen gotowy do prób. .

      Comment

      Przetwarzanie...
      X