Eksperymentu cd nastąpił. Piwko zabutelkowane jako, że nie mam ekstraktu zastosowałem do refermentacji soki herbapolowskie i tak 10 butelek z truskawkowym i po tyle samo malinowego, wiśniowego i z owoców dzikiej róży
Młode koty mają adhd, niestety.
Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.
No dobra czas zacząć odrabiać zaległości w opisywaniu.
warka nr 9(2) 5tygodni temu bock. zasyp 6kg przepis na zasyp zaginął
W przybliżeniu zasyp jak na ostatnich warsztatach tylko 2x więcej karmelu ciemnego i wyrównanie jasnym do 10% karmeli w zasypie. Chmielenie nietypowe: goryczka 35g 60min i zamiast aromaty 150g słodu czekoladowego 15min.
Fermentacja burzliwa 3tygodnie (sic!) temp w piwnicy 4-6stopni. Po przelaniu na cichą ponownie ruszyła fermentacja, co prawda bardzo powoli ale nie wiem czy:
a) butelkować
b) poczekać tydzień lub dwa,
c) poczekać aż przestanie i ponownie przelać na cichą??
Zapytam z ciekawości: czemu zamiast chmielu używasz słodu?
Co do odpowiedzi na Twoje pytanie - ja poczekałabym z tydzień lub dwa. Jeśli fermentacja się nie zakończyła to zabutelkowanie tego piwa teraz może skutkować zbytnim "przegazowaniem".
Zapytam z ciekawości: czemu zamiast chmielu używasz słodu?
Gdzieś ( już nie pamiętam gdzie to było ) przeczytałem, że tak się czasami robi przy brown ale. Ponoć to dale dodatkowy aromat. Chciałem uzyskać piwo o chmielowej goryczce i aromacie czekoladowym. Taka próba zrobienia czegoś inaczej.
Dalszy cią odrabiania zaległości. 10(3) i 11(4) jednego dnia czyli 2 tygodnie temu.
Konkursowy pils na german bock' dziś dopiero zostanie przelany na cichą a porter (24blg.) na MYX'ach pracował raptem niepełny tydzień.
I znów odrabiam zaległości. Nr12(5)-pszeniczka 50% pszenicznego 5% Carahela i 45% pilsa. dekokt oczywiście. 60min warzenia i na ostatnie 5 min zwietrzały chmiel. Tydzień i tydzień na cichej. Dziś poszło w butelki.
No tak. Kolejny końkursowicz, który mi się nie zgłosił oficjalnie
Jak tak liczę i liczę, to mi wychodzi, że chyba ze 4 brygady jury będę musiała skołować
No tak. Kolejny końkursowicz, który mi się nie zgłosił oficjalnie
Jak tak liczę i liczę, to mi wychodzi, że chyba ze 4 brygady jury będę musiała skołować
Zaraz zaraz, konkursowego to ja jeszcze nie uwarzyłem (no pszenicy znaczy się bo pilsik już gotów w butelki trafic ) Nie takie proporcje są zdaje się przewidziane no i nie to chmielenie. Szkoda, że nie zdąży dojrzeć pils w którym jest 5%carapisa zamiast 10%monacha bo mam gotową śrutę na tę wersję i ciekawe może by porównanie.
TO JA JESZCZE SPRAWDZĘ JAK SIĘ MA PILSIK I JEŚLI WSZYSTKO OK TO SIĘ OFICJALNIE ZGŁOSZĘ. hmm chciałem podkreślić a krzyczę, przepraszam.
TO JA JESZCZE SPRAWDZĘ JAK SIĘ MA PILSIK I JEŚLI WSZYSTKO OK TO SIĘ OFICJALNIE ZGŁOSZĘ. hmm chciałem podkreślić a krzyczę, przepraszam.
Dobra, pilsik zabutelkowany. Pszenica bulka od tygodnia i nie może przestać. Muszę się zgłosić do konkursu. Dziś kolejny pilsik zamiast 10% monach 5% carapisa a reszta jak w konkursowym. zobaczymy różnice.
Comment