Browar Czerwony jak Cegła zaczyna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
    To Ciebie usprawiedliwia z niedzielnego chodzenia po sklepach
    Uwielbiam chodzić w niedziele wieczorem po sklepach. Nie ma kolejek, których nie znoszę.
    Obolonik to premia.

    Comment

    • kham
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.01
      • 751

      #77
      30g goryczki na 60min i 30g aromatu na 20min zamyka sprawę. Wyszło ok 24l. Blg sprawdzę lutro i takoż zrobię z zadawaniem drożdży

      Comment

      • kham
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.01
        • 751

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
        30g goryczki na 60min i 30g aromatu na 20min zamyka sprawę. Wyszło ok 24l. Blg sprawdzę lutro i takoż zrobię z zadawaniem drożdży
        Efekt końcowy 24,5l o 10,5blg

        Comment

        • kham
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.01
          • 751

          #79
          Eksperymentu cd nastąpił. Piwko zabutelkowane jako, że nie mam ekstraktu zastosowałem do refermentacji soki herbapolowskie i tak 10 butelek z truskawkowym i po tyle samo malinowego, wiśniowego i z owoców dzikiej róży

          Comment

          • kot_z_cheshire
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.11
            • 2201

            #80
            Brzmi godziwie. Jak wybuchnie...Mniam
            Młode koty mają adhd, niestety.
            Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
            Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
            Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

            Comment

            • kham
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.01
              • 751

              #81
              No dobra czas zacząć odrabiać zaległości w opisywaniu.
              warka nr 9(2) 5tygodni temu bock. zasyp 6kg przepis na zasyp zaginął
              W przybliżeniu zasyp jak na ostatnich warsztatach tylko 2x więcej karmelu ciemnego i wyrównanie jasnym do 10% karmeli w zasypie. Chmielenie nietypowe: goryczka 35g 60min i zamiast aromaty 150g słodu czekoladowego 15min.
              Fermentacja burzliwa 3tygodnie (sic!) temp w piwnicy 4-6stopni. Po przelaniu na cichą ponownie ruszyła fermentacja, co prawda bardzo powoli ale nie wiem czy:
              a) butelkować
              b) poczekać tydzień lub dwa,
              c) poczekać aż przestanie i ponownie przelać na cichą??

              Comment

              • dori
                Porucznik Browarny Tester
                • 2004.10
                • 320

                #82
                Zapytam z ciekawości: czemu zamiast chmielu używasz słodu?
                Co do odpowiedzi na Twoje pytanie - ja poczekałabym z tydzień lub dwa. Jeśli fermentacja się nie zakończyła to zabutelkowanie tego piwa teraz może skutkować zbytnim "przegazowaniem".

                Comment

                • kony
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.08
                  • 1701

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori
                  Zapytam z ciekawości: czemu zamiast chmielu używasz słodu?
                  Kham nie takie rzeczy potrafi wymyślić. Generalnie, za dużo pije przy warzeniu i potem takie kwiatki mu wychodzą. Ale to dobry chłopak jest.

                  Comment

                  • kham
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.01
                    • 751

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dori
                    Zapytam z ciekawości: czemu zamiast chmielu używasz słodu?
                    Gdzieś ( już nie pamiętam gdzie to było ) przeczytałem, że tak się czasami robi przy brown ale. Ponoć to dale dodatkowy aromat. Chciałem uzyskać piwo o chmielowej goryczce i aromacie czekoladowym. Taka próba zrobienia czegoś inaczej.

                    Comment

                    • kham
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2006.01
                      • 751

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kony
                      Kham nie takie rzeczy potrafi wymyślić. Generalnie, za dużo pije przy warzeniu i potem takie kwiatki mu wychodzą. Ale to dobry chłopak jest.
                      Np: teraz popijam podpiwek ( w pracy ) i nie jest on bynajniej bezalkoholowy, jak czuję.

                      Comment

                      • kham
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.01
                        • 751

                        #86
                        Dalszy cią odrabiania zaległości. 10(3) i 11(4) jednego dnia czyli 2 tygodnie temu.
                        Konkursowy pils na german bock' dziś dopiero zostanie przelany na cichą a porter (24blg.) na MYX'ach pracował raptem niepełny tydzień.

                        Comment

                        • kham
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.01
                          • 751

                          #87
                          I znów odrabiam zaległości. Nr12(5)-pszeniczka 50% pszenicznego 5% Carahela i 45% pilsa. dekokt oczywiście. 60min warzenia i na ostatnie 5 min zwietrzały chmiel. Tydzień i tydzień na cichej. Dziś poszło w butelki.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #88
                            No tak. Kolejny końkursowicz, który mi się nie zgłosił oficjalnie
                            Jak tak liczę i liczę, to mi wychodzi, że chyba ze 4 brygady jury będę musiała skołować
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • kham
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.01
                              • 751

                              #89
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              No tak. Kolejny końkursowicz, który mi się nie zgłosił oficjalnie
                              Jak tak liczę i liczę, to mi wychodzi, że chyba ze 4 brygady jury będę musiała skołować
                              Zaraz zaraz, konkursowego to ja jeszcze nie uwarzyłem (no pszenicy znaczy się bo pilsik już gotów w butelki trafic ) Nie takie proporcje są zdaje się przewidziane no i nie to chmielenie. Szkoda, że nie zdąży dojrzeć pils w którym jest 5%carapisa zamiast 10%monacha bo mam gotową śrutę na tę wersję i ciekawe może by porównanie.
                              TO JA JESZCZE SPRAWDZĘ JAK SIĘ MA PILSIK I JEŚLI WSZYSTKO OK TO SIĘ OFICJALNIE ZGŁOSZĘ. hmm chciałem podkreślić a krzyczę, przepraszam.

                              Comment

                              • kham
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2006.01
                                • 751

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
                                TO JA JESZCZE SPRAWDZĘ JAK SIĘ MA PILSIK I JEŚLI WSZYSTKO OK TO SIĘ OFICJALNIE ZGŁOSZĘ. hmm chciałem podkreślić a krzyczę, przepraszam.
                                Dobra, pilsik zabutelkowany. Pszenica bulka od tygodnia i nie może przestać. Muszę się zgłosić do konkursu. Dziś kolejny pilsik zamiast 10% monach 5% carapisa a reszta jak w konkursowym. zobaczymy różnice.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X