Nawet właśnie zaciera się lambik
Browar Czerwony jak Cegła zaczyna
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamWłaśnie przelałem piwko na spokojną. Fajny kolorek, habit bernardyński wyszedł. Tylko nie wiem czy zostawić w temperaturze pokojowej ( obecnie 28-30 stopni ) czy na spokojną przenieść do piwnicy. Tam ok 18 stopni. Proszę o poradę. Przez burzliwą przeszło jak akcja burza.Comment
-
No i stała się warka nr3 - Lambik 4kg pilsa zatarty na wytrawnie, 40 min gotowania brzeczki. Po wystudzeniu dodane 2,3l moszczy wysiśniętego z truskawek po wstępnej fermentacji oraz 40g chmielu aromatycznego. Zobaczymy co z tego wyjdzie.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamKiedy ja "stary" winiarz jestem i ciągnie wilka do lasu.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamHi, hi. Piłeś "wino" ze starych kompotów truskawkowych???!!! Faktycznie stara skarpeta smakuje lepiej. Ze sokowarki niewiele lepsze. Dlatego wstępna fermentacja u mnie jest stosowana.
iii tam! To było ze 25 lat temu 'Wino truskawkowe' chyba za 2 zł! Szczeniackie czasy! Ale wrrrr! Były kiedyś takie 'kwiat PGRu', 'wino marki wino', 'patykiem pisane' : bardzo szybka fermantacja, potem dodawano siarki aby zabić drożdże i wio do sklepu!
Marek
ps. czyli jak tylko temperatury trochę zejdą robimy wymianę, teraz myślę że przesyłanie żywych drożdży nie ma sensu - albo infekcja albo rozerwanie naczyńka!Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...Comment
-
Witam ja też zacząłem od zestawu PA zakupionego w BA, zacieranie i chmielenie jak u Ciebie, drożdże Safale US-56, Blg poczatkowe 13 przy 21litrach brzeczki, po tygodniu niby-burzliwej fermentacji bo z marną pianą - Blg spadło do 5,5, po 4 dniach cichej na 4,5Blg, kolor ładny, zaczęło się klarować, jeszcze z 4 dni i w butelki. Mam nadzieję że wyjdzie dobre - smak narazie okComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PinheadWitam ja też zacząłem od zestawu PA zakupionego w BA, zacieranie i chmielenie jak u Ciebie, drożdże Safale US-56, Blg poczatkowe 13 przy 21litrach brzeczki, po tygodniu niby-burzliwej fermentacji bo z marną pianą - Blg spadło do 5,5, po 4 dniach cichej na 4,5Blg, kolor ładny, zaczęło się klarować, jeszcze z 4 dni i w butelki. Mam nadzieję że wyjdzie dobre - smak narazie okComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BPchanie piwa do butelek, przed jego całkowitym sklarowaniem, jest - moim zdaniem - błędem.. A tak na marginesie fajnie jest obserwować proces klarowania w PET-ach. Sklarowało jakieś 5cm od góry i jest ostra granica między mętną resztą.
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BPchanie piwa do butelek, przed jego całkowitym sklarowaniem, jest - moim zdaniem - błędem.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
-
Channel: Islandia
2024-10-27, 00:16 -
-
Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
-
Channel: Niemcy
2024-11-20, 10:41 -
-
Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie
„Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...-
Channel: Islandia
2024-11-03, 01:56 -
-
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...-
Channel: Islandia
2024-09-28, 23:39 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment