Nawet właśnie zaciera się lambik
Browar Czerwony jak Cegła zaczyna
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamWłaśnie przelałem piwko na spokojną. Fajny kolorek, habit bernardyński wyszedł. Tylko nie wiem czy zostawić w temperaturze pokojowej ( obecnie 28-30 stopni ) czy na spokojną przenieść do piwnicy. Tam ok 18 stopni. Proszę o poradę. Przez burzliwą przeszło jak akcja burza.
Comment
-
-
No i stała się warka nr3 - Lambik 4kg pilsa zatarty na wytrawnie, 40 min gotowania brzeczki. Po wystudzeniu dodane 2,3l moszczy wysiśniętego z truskawek po wstępnej fermentacji oraz 40g chmielu aromatycznego. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamKiedy ja "stary" winiarz jestem i ciągnie wilka do lasu.Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamHi, hi. Piłeś "wino" ze starych kompotów truskawkowych???!!! Faktycznie stara skarpeta smakuje lepiej. Ze sokowarki niewiele lepsze. Dlatego wstępna fermentacja u mnie jest stosowana.
iii tam! To było ze 25 lat temu 'Wino truskawkowe' chyba za 2 zł! Szczeniackie czasy! Ale wrrrr! Były kiedyś takie 'kwiat PGRu', 'wino marki wino', 'patykiem pisane' : bardzo szybka fermantacja, potem dodawano siarki aby zabić drożdże i wio do sklepu!
Marek
ps. czyli jak tylko temperatury trochę zejdą robimy wymianę, teraz myślę że przesyłanie żywych drożdży nie ma sensu - albo infekcja albo rozerwanie naczyńka!Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...
Comment
-
-
Witam ja też zacząłem od zestawu PA zakupionego w BA, zacieranie i chmielenie jak u Ciebie, drożdże Safale US-56, Blg poczatkowe 13 przy 21litrach brzeczki, po tygodniu niby-burzliwej fermentacji bo z marną pianą - Blg spadło do 5,5, po 4 dniach cichej na 4,5Blg, kolor ładny, zaczęło się klarować, jeszcze z 4 dni i w butelki. Mam nadzieję że wyjdzie dobre - smak narazie ok
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PinheadWitam ja też zacząłem od zestawu PA zakupionego w BA, zacieranie i chmielenie jak u Ciebie, drożdże Safale US-56, Blg poczatkowe 13 przy 21litrach brzeczki, po tygodniu niby-burzliwej fermentacji bo z marną pianą - Blg spadło do 5,5, po 4 dniach cichej na 4,5Blg, kolor ładny, zaczęło się klarować, jeszcze z 4 dni i w butelki. Mam nadzieję że wyjdzie dobre - smak narazie ok
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BPchanie piwa do butelek, przed jego całkowitym sklarowaniem, jest - moim zdaniem - błędem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BPchanie piwa do butelek, przed jego całkowitym sklarowaniem, jest - moim zdaniem - błędem.
Comment
-
Comment