Dziś lambiczek przeszedł na spokojną. Po otwarciu fermentatora niesamowity truskawkowy aromat, niestety szybko przechodzący w zapach zbyt wytrawnego wina. Zapach piwa prawie niewyczuwalny. Zobaczymy co dalej.
Browar Czerwony jak Cegła zaczyna
Collapse
X
-
Warka nr 2 zabutelkowana!!!
No to doswiadczyłem przeklenstaw mycia butelek. PRZEKLEŃSTWO!!! No dobra, do rzeczy.
Po 4 tygodniach ( tak tak wiem długo ) otwarłem fermentator i straszny zawód! Piwo z koloru mocnej cherbaty przeszło na kolor jasnej pszenicy. To normale taka utrata koloru? No trudno rozlewam i popijam "zielone" piwko. Lekkie to jakieś takie jak piwo stołowe ale alkoholu nie czuć. Tak po rozlaniu i przetestowaniu lekko zaczeło mi się wesolo robić więc sięgnołem po menzurkę i okazalo się 16-2/1,938=7,22vol. Chyba jednak nie stołowe, ciekawe co z tego odleżakuje?
Comment
-
-
Hmm..Sądząc po doniesieniach z frontu, to na pewno nie jest piwko stołowe....Last edited by kot_z_cheshire; 2006-08-06, 17:50.Młode koty mają adhd, niestety.
Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshireHmm..Sądząc po doniesieniach z frontu, to na pewno nie jest piwko stołowe....
Comment
-
-
No i stała się warka nr 4
3,6kg pilsa+0,4kg wędzonego+0,2kg parzonego. Wysładzanie 1godz 62grad + 15min 72 grad. No i załamka 8,5blg. Kurde z lenistwa dałem za dużo wody na podbicie. Warzenie 50g goryczki na początek + 25g aromatu w 45 min po 60 min stop. Ktoś z Poznania lub okolic ma pożyczyć trochę ekstraktu słodowego? Oddam przy następnym zakupie czyli za jakiś miesiąc.
Acha. Przy okazji Lambik trafił w butelki.
Comment
-
-
Nasąpił ciąg dalszy
Stało się! 10kg słodów wg wzorca z ostatnich warsztatów zostało ześrutowane.
warka nr 5
4kg. 40min 62stopnie, 20min 72stopnie 50g goryczki po 45min 50g aromatu i po 60 stop. Do roboty wytypowałem Alty.
warka nr 6
6kg. aromat na 25min przed końcem reszta bez zmian. Do tego 2 paczki przyprawy do pierników i 30dkg cukru brązowego, trzcinowego. THG do akcji!!!
Nie znam blg z powodu strat w akcji
Warka nr 4 trafiła do PET-ów
A w międzyczasie: odrobiłem zaległości w robocie, opierdoliłem kierownika budowy za odstępstwa od projektu, załatwiłem sobie fuchę, wypiłem 4 pszenice, przeinstalowałem jeden z kompów i napisałem nowe CV tak na wszelki wypadek gdyby się wydało co robiłem w pracy.
Comment
-
-
No to...
W ramach pierwszego podejścia do "dolniaków" ogłaszam zimowe ćwiczenia Układu Poznańskiego: KUCHNIA 2006. ( Jak by kto nie wiedział jako konspiracyjny ciąg dalszy letnich ćwiczeń Układu Warszawskiego z cykly Pokój.) Ponieważ padło na ratowaniw MYX-ów i eksperyment z płatkami jęczmiennymi do ćwiczeń wystawiony zostanie POPR (piwne ochotnicze pogotowie ratunkowe).
Narazie 800g płatow jeczmiennych i 1600g pilsa spędziło po 20min w 6l wody w temp 50,62 i 72 stopnie. A ja się z nudów naprałem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamW ramach pierwszego podejścia do "dolniaków" ogłaszam zimowe ćwiczenia Układu Poznańskiego: KUCHNIA 2006. ( Jak by kto nie wiedział jako konspiracyjny ciąg dalszy letnich ćwiczeń Układu Warszawskiego z cykly Pokój.) Ponieważ padło na ratowaniw MYX-ów i eksperyment z płatkami jęczmiennymi do ćwiczeń wystawiony zostanie POPR (piwne ochotnicze pogotowie ratunkowe).
Narazie 800g płatow jeczmiennych i 1600g pilsa spędziło po 20min w 6l wody w temp 50,62 i 72 stopnie. A ja się z nudów naprałem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angascA czemuź to musisz MYX-y ratować? Coś złego im zrobiłeś?
Kurde, potwierdzam stosowanie płatków utrudnia filtracje.
Na specjalne zamówienie Arcego zrezygnowałem z tajnego składnika zwanego kranówą. Ciekawe czy po mineralce nie przyjdzie się przeprosić.
Comment
-
Comment