Wczoraj zrobiłem swoją pierwszą warkę z zacieraniem!
Zestaw surowców browamator "Pale ale".
Sporo emocji, pracy i ... chyba się udało!
W każdym razie blg prawie takie jak miało być (jest 10,5, a miało być 12,5
ale częściowo to kwestia zbyt dużej ilości wody chyba
)
Szczegóły dot. zacierania:
1 przerwa (35 min. ) w temp. 68 stopni
2 przerwa (30 min. ) w temp 71 stopni
chmiel goryczkowy magnum (14% alfa) 22g na początku
chmiel aromatyczny Lomik 20g (5% alfa) na ostatnie 15 minut
drożdże US- 56
Piwko ładnie fermentuje, no i zobaczymy.
W każdym razie już teraz mogę potwierdzić liczne opinie innych forumowiczów, że zacieranie daje dużą frajdę!
( A czy piwo będzie smaczne, to już inna sprawa )
Zestaw surowców browamator "Pale ale".
Sporo emocji, pracy i ... chyba się udało!
W każdym razie blg prawie takie jak miało być (jest 10,5, a miało być 12,5
ale częściowo to kwestia zbyt dużej ilości wody chyba

Szczegóły dot. zacierania:
1 przerwa (35 min. ) w temp. 68 stopni
2 przerwa (30 min. ) w temp 71 stopni
chmiel goryczkowy magnum (14% alfa) 22g na początku
chmiel aromatyczny Lomik 20g (5% alfa) na ostatnie 15 minut
drożdże US- 56
Piwko ładnie fermentuje, no i zobaczymy.

W każdym razie już teraz mogę potwierdzić liczne opinie innych forumowiczów, że zacieranie daje dużą frajdę!
( A czy piwo będzie smaczne, to już inna sprawa )
Comment