-pilźnieński 5 kg
-karmelowy jasny 0,2 kg
-carapils 0,2 kg
-marynka 50g - 90 min
-lubelski 20g - 10 min przed końcem
- Wyeast 2278 Czech Pils
25 min w temp. 63C
40 min w temp. 72C
5 min 78C i filtracja
Gotowanie: 1,5 godz.
O ile moge sie wtrącić - przy stosowaniu słodów karmelowych rzędu 130 EBC (jak chyba w tym przypadku), nie ma sensu równoczesne stosowanie karmelowych rzędu kilku EBC, jak Carapils. Szkoda tego drugiego, bo zostanie "zabity" tym pierwszym.
A przy Pilsie odwróciłbym też długość przerw zacierania (40 min. - 63 st. C, 25' - 72 st. C).
Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:
Kolejny z mikrusów w Ivano- Frankivsku, mimo że jest umiejscowiony blisko centrum, zupełnie utaił swoją bytność. Gdyby nie to, że był z nami miejscowy człowiek, to zapewne bym tam nie trafił.
Od podstaw zbudowana niedawno hala, skrywa praktycznie w jednym pomieszczeniu technologię...
Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
Comment