Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
Pierwszy browar na Zalesiu w Krakowie uruchomiony.
Collapse
X
-
Wczoraj skończyłem o 3 zlaniem z filtracją po chmieleniu. Właśnie wstałem i myślę, że już wystygło do zadania drożdżami. Na starterze troszkę więcej piany i dalej szumi.
Wczoraj pobrana próbka wskazuje 11 Blg.To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Właśnie parę litrów by mu nie zaszkodziło, bo z 30 zostało jakieś 23.
A ja dla schłodzenia wyciągłem m in 3 zimne piwa z lodówki i wstawiłem do garaOstatnia zmiana dokonana przez MarcinKa; 2006-07-17, 11:12.To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKaA ja dla schłodzenia wyciągłem m in 3 zimne piwa z lodówki i wstawiłem do garaOstatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-07-17, 11:58.
Comment
-
-
Było 1,66l piwa, do tego masa butelek. Brzeczki było wtedy ok. 30l. Spadek był jakiś 1* i piwa gorące.
Salmonella jeżeli by była to chyba się ugotowała, 1h chyba ją ewentualnie uśmierciło?
Po 10h w fermentorze temperatura z ok 90* spadła do 36* i muszę jeszcze teraz dochładzać do zadania drożdżami. Cała noc mu nie wystarczyła do odtygnięcia.To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Nareszcie drożdże znalazły się w piwie. Przy 26* wlałem.
Balingometr przed wlaniem drożdży wskazał 9 Blg. W brzeczce, którą pobrałem na gorąco dziś w połódnie było 11 Blg. Skąd ta różnica. Czy dlatego, że tamto było wymieszane, a teraz próbkę pobierałem z powierzchni?To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Mierzyłem przy 26*, ale ta próbka pobrana tuż po zlaniu wczoraj miała ok. 23* i tam było 11 Blg. Czyli wychodzi, ze to ma 11 - 12?To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKaMierzyłem przy 26*, ale ta próbka pobrana tuż po zlaniu wczoraj miała ok. 23* i tam było 11 Blg. Czyli wychodzi, ze to ma 11 - 12?
Comment
-
-
Przy tak niewiele odbiegającej temperaturze od tej, w której kalibrowany był areometr, można sobie nią (temperaturą) nie zawracać głowy.
Dla przykładu:
Jeżeli areometr kalibrowany w temp. 20 st. C, wskazuje 11 Blg w temp. 23 st. C, to uwzględniając korektę brzeczka ma tak naprawdę 11,16 Blg.
Comment
-
-
Yes, yes, yes
Dziś po robocie zajżałem do fermentora i moim oczom ukazała się wielka czapa z piany na powierzchni. A jak suumiiiii. Tego etapu obawiałem się najbardziej.
Co do Blg to prawda jest taka, że jak po rysunku doszedłem jak się mierzy, to instrukcje odstawiłem i nie czytałem , nie pomyślałem o temperaturze.
Twojego posta Shlangi przeczytałem ok. 19, taki wypad z pracy, i stwierdziłem, że niewarto już pobierać brzeczki do zmierzenia, bo to i ryzyko i jeśli drożdże już ruszyłu to coś zjadły, pewnie śladowo. Pewnie ma te swoje 11, 13 Blg. e-prezes to w sumie trafnie podsumował.
Dzięki Shlangi za tak płodną i żywiołową gęstwęTo lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Rano była czapa z piany, popołudniu piany ani śladu tylko ostro szły bąbelki z gazem, teraz gaz dalej idzie, takie drobniutkie bąbelki (chyba ciut słabuiej). Pod wieczkiem fermentora gaz. Od zlania minęło ok. 45h, od wlania drożdży ok. 33h.
Czy powinienem to napowietrzyć? Jeśli tak to przelewać czy wystarczy pomieszać?To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
Comment