Pierwszy browar na Zalesiu w Krakowie uruchomiony.

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
    19 luty 2013r.
    No to jak chciałeś żeby przez 24h napęczniała?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

Comment

• MarcinKa
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2005.02
      • 2737

No nie tak do końca. Pisałem w sobotę:
      ... Drożdże aktywowałem 24h temu, i nic. Możliwe, że skończy się na suchych Nottinghamach.
      Czyli do warzenia dałem im 48h. A obecnie startują już 72h i nic, a piwo już zrobione na Nottinghamach.
      To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Teoretycznie mają 11 - 12 dni na napuchnięcie. 1 dzień na każdy miesiąc od daty produkcji.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• MarcinKa
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2005.02
          • 2737

Ruszyły! Na szósty dzień, ale ruszyły.
          A piwo stoi. Właściwie poza małymi krążkami pianki, zero oznak fermentacji. Dzisiaj jadę do kolegi i będziemy próbować i mierzyć Blg.
          Jeśli zeszło to ok. Jeśli w smaku kwas to zlew. A jeśli ledwo zeszło (jakieś 2 / 3 Blg) i nie jest kwaśne w smaku, to napowietrzamy i dajemy jeszcze raz drożdże.
          Ileż emocji dostarcza takie warzenie
          To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• MarcinKa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.02
            • 2737

Nie wiadomo kiedy, ale drożdże okazały się skrytożercami, którym mówimy zdecydowane tak.
            Po pomiarze okazało się, że Blg wynosi 3. Czyli fermentacja przeleciała niepostrzeżenie.
            W smaku żadnego kwasu. Smakuje jak surowica, ale i chmiel i słód jest. Mocne na razie są oczywiście drożdże. W weekend zlewamy na cichą.

Comment

• leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

A rurka nie bulkała!

Comment

• MarcinKa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.02
                • 2737

A już myślałem, że przeczytam: "A nie mówiłem"
                Tomek, jak wczoraj brałem na wszelki wypadek drożdże od niego, też tak powiedział. Że pewnie szybko już przefermentowało.
                O rurce to już od dawna wiem, że to taki bajer, co na piwie rzadko działa.
                Piwo nie jest u mnie więc dopiero jego widok mnie uspokoił.
                W weekend zlewanie i na cichą i chyba chmielenie na zimno.
                Tylko chmielu jak na lekarstwo mamy.

Comment

• HokusProkus
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.09
                  • 70

Tylko chmielu jak na lekarstwo mamy.
                  Ruczaj piwną potęgą Krakowa??
                  Może niewielka pomoc z Zachodniej poratuje? Nie mam tego za wiele.
                  Na pewno 40g Fuggles, a oprócz tego dosłownie po parę gram (10-20 nie pamiętam dokładnie) Chinook i Challenger.

W styczniu dopiero zacząłem warzyć więc nie jest tego za wiele

Comment

• Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

...O rurce to już od dawna wiem, że to taki bajer, co na piwie rzadko działa...
                    Działa zawsze, jak się dekiel porządnie zatrzaśnie.

Comment

• MarcinKa
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2005.02
                      • 2737

Trudno z tym polemizować. Jak się uszczelni to gaz musi rurką się wydostać.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HokusProkus
                      Ruczaj piwną potęgą Krakowa??
                      Może niewielka pomoc z Zachodniej poratuje? Nie mam tego za wiele.
                      Na pewno 40g Fuggles, a oprócz tego dosłownie po parę gram (10-20 nie pamiętam dokładnie) Chinook i Challenger.
                      W styczniu dopiero zacząłem warzyć więc nie jest tego za wiele
                      A ja do Wieliczki jeździłem po drożdże
                      Z chmielem to jutro przy zlewaniu zapadnie decyzja, bo część znajomych nie jest miłośnikami mocnego chmielenia.
                      Dodatkowo jest jeszcze sprawa mieszania różnych odmian. Takie luźne założenie było żeby na smak i aromat chmielić tylko jednym chmielem Green Bullet. Zobaczymy co powie jutrzejsze konsylium. Dzięki za ofertę .

Comment

• MarcinKa
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2005.02
                        • 2737

Chyba się udało
                        15l piwa zabutelkowaliśmy w niedzielę. Ciężko jeszcze mówić jakie wyszło, ale na pewno nie było kwaśne, a za to mocno gorzkie. Zobaczymy.

Zachęceni sukcesem (powiedzmy jego zwiastunami), postanowiliśmy powtórzyć warzenie. I warka to było takie powiedzmy PA. II ma być taką powiedzmy AIPĄ. I miała się tylko udać i być pijalna, II dobrze żeby była już dobra. Na pewno musimy "uszczelnić" proces, bo 15l z 25l wody to coś mało.
                        Będziemy warzyć ponownie 25l. Chmielenie jeszcze do pomyślenia, a do zasypu myślałem 5kg słodu Pale Ale, 1kg żytniego karmelowego i dorzucić może 0,5kg Monachijskiego (został po pierwszej warce. Do wysładzania 5l wody.
                        Wyszło by coś z takiego zasypu? Czy zmienić coś.

Comment

• zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

Daj pan spokój, kilo karmelowego?!

Comment

• MarcinKa
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2005.02
                            • 2737

No ok. Gdzieś widziałem na podobną warkę chyba 0,8kg słodów karmelowych, to pomyślałem po co komplikować zasyp. 0,5kg tego karmelowego żytniego. A czym uzupełnić te 0,5kg?

Comment

• leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

[...]A czym uzupełnić te 0,5kg?
                              Mam pale ale, mogę odstąpić

Comment

• zgoda
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 3516

Jak ma być coś około IPA, to cukier.

Comment