Pierwszy browar na Zalesiu w Krakowie uruchomiony.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
    19 luty 2013r.
    No to jak chciałeś żeby przez 24h napęczniała?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • MarcinKa
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2005.02
      • 2736

      #62
      No nie tak do końca. Pisałem w sobotę:
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
      ... Drożdże aktywowałem 24h temu, i nic. Możliwe, że skończy się na suchych Nottinghamach.
      Czyli do warzenia dałem im 48h. A obecnie startują już 72h i nic, a piwo już zrobione na Nottinghamach.
      To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #63
        Teoretycznie mają 11 - 12 dni na napuchnięcie. 1 dzień na każdy miesiąc od daty produkcji.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • MarcinKa
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2005.02
          • 2736

          #64
          Ruszyły! Na szósty dzień, ale ruszyły.
          A piwo stoi. Właściwie poza małymi krążkami pianki, zero oznak fermentacji. Dzisiaj jadę do kolegi i będziemy próbować i mierzyć Blg.
          Jeśli zeszło to ok. Jeśli w smaku kwas to zlew. A jeśli ledwo zeszło (jakieś 2 / 3 Blg) i nie jest kwaśne w smaku, to napowietrzamy i dajemy jeszcze raz drożdże.
          Ileż emocji dostarcza takie warzenie
          To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

          Comment

          • MarcinKa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.02
            • 2736

            #65
            Nie wiadomo kiedy, ale drożdże okazały się skrytożercami, którym mówimy zdecydowane tak.
            Po pomiarze okazało się, że Blg wynosi 3. Czyli fermentacja przeleciała niepostrzeżenie.
            W smaku żadnego kwasu. Smakuje jak surowica, ale i chmiel i słód jest. Mocne na razie są oczywiście drożdże. W weekend zlewamy na cichą.
            To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #66
              A rurka nie bulkała!

              Comment

              • MarcinKa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.02
                • 2736

                #67
                A już myślałem, że przeczytam: "A nie mówiłem"
                Tomek, jak wczoraj brałem na wszelki wypadek drożdże od niego, też tak powiedział. Że pewnie szybko już przefermentowało.
                O rurce to już od dawna wiem, że to taki bajer, co na piwie rzadko działa.
                Piwo nie jest u mnie więc dopiero jego widok mnie uspokoił.
                W weekend zlewanie i na cichą i chyba chmielenie na zimno.
                Tylko chmielu jak na lekarstwo mamy.
                To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                Comment

                • HokusProkus
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.09
                  • 70

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
                  Tylko chmielu jak na lekarstwo mamy.
                  Ruczaj piwną potęgą Krakowa??
                  Może niewielka pomoc z Zachodniej poratuje? Nie mam tego za wiele.
                  Na pewno 40g Fuggles, a oprócz tego dosłownie po parę gram (10-20 nie pamiętam dokładnie) Chinook i Challenger.

                  W styczniu dopiero zacząłem warzyć więc nie jest tego za wiele

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #69
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
                    ...O rurce to już od dawna wiem, że to taki bajer, co na piwie rzadko działa...
                    Działa zawsze, jak się dekiel porządnie zatrzaśnie.

                    Comment

                    • MarcinKa
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2005.02
                      • 2736

                      #70
                      Trudno z tym polemizować. Jak się uszczelni to gaz musi rurką się wydostać.

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika HokusProkus Wyświetlenie odpowiedzi
                      Ruczaj piwną potęgą Krakowa??
                      Może niewielka pomoc z Zachodniej poratuje? Nie mam tego za wiele.
                      Na pewno 40g Fuggles, a oprócz tego dosłownie po parę gram (10-20 nie pamiętam dokładnie) Chinook i Challenger.
                      W styczniu dopiero zacząłem warzyć więc nie jest tego za wiele
                      A ja do Wieliczki jeździłem po drożdże
                      Z chmielem to jutro przy zlewaniu zapadnie decyzja, bo część znajomych nie jest miłośnikami mocnego chmielenia.
                      Dodatkowo jest jeszcze sprawa mieszania różnych odmian. Takie luźne założenie było żeby na smak i aromat chmielić tylko jednym chmielem Green Bullet. Zobaczymy co powie jutrzejsze konsylium. Dzięki za ofertę .
                      To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                      Comment

                      • MarcinKa
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2005.02
                        • 2736

                        #71
                        Chyba się udało
                        15l piwa zabutelkowaliśmy w niedzielę. Ciężko jeszcze mówić jakie wyszło, ale na pewno nie było kwaśne, a za to mocno gorzkie. Zobaczymy.

                        Zachęceni sukcesem (powiedzmy jego zwiastunami), postanowiliśmy powtórzyć warzenie. I warka to było takie powiedzmy PA. II ma być taką powiedzmy AIPĄ. I miała się tylko udać i być pijalna, II dobrze żeby była już dobra. Na pewno musimy "uszczelnić" proces, bo 15l z 25l wody to coś mało.
                        Będziemy warzyć ponownie 25l. Chmielenie jeszcze do pomyślenia, a do zasypu myślałem 5kg słodu Pale Ale, 1kg żytniego karmelowego i dorzucić może 0,5kg Monachijskiego (został po pierwszej warce. Do wysładzania 5l wody.
                        Wyszło by coś z takiego zasypu? Czy zmienić coś.
                        To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #72
                          Daj pan spokój, kilo karmelowego?!
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • MarcinKa
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2005.02
                            • 2736

                            #73
                            No ok. Gdzieś widziałem na podobną warkę chyba 0,8kg słodów karmelowych, to pomyślałem po co komplikować zasyp. 0,5kg tego karmelowego żytniego. A czym uzupełnić te 0,5kg?
                            To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
                              [...]A czym uzupełnić te 0,5kg?
                              Mam pale ale, mogę odstąpić

                              Comment

                              • zgoda
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 3516

                                #75
                                Jak ma być coś około IPA, to cukier.
                                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X