Pierwszy browar na Zalesiu w Krakowie uruchomiony.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

Skoro wszytko żyje, to zostawić.
    Jak już ekstrakt się zatrzyma, to stosuj następny krok...
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• MarcinKa
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2005.02
      • 2736

I może to tak przefermentować bez piany?
      To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• Shlangbaum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2005.03
        • 5828

Do cholery jasnej mam ochotę użyć słowa 'dziwka' z 'k' i 'r' ale nie użyję Przecież tyle się Marcin nasłuchałeś na naszych spotakaniach o domopiowarzeniu... zostaw to piwo spokojnie dopóki balling nie spadnie poniżej 5 Nerwowy się staję przez Ciebie

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Shlangbaum
          • 2005.03
          • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
          I może to tak przefermentować bez piany?
          Poza tym te drożdże, które Ci dałem tak mają, że fermentują jak dolne mimo, że są górne.

Comment

• MarcinKa
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼🍼
            • 2005.02
            • 2736

Jestem dość niecierpliwy i nerwowy z powodu, że to I warka no i dlatego, że będę ją doglądał do jutra ok. 17, a później dopiero w poniedziałek nocą. Więc jeśli coś trzeba zrobić to muszę to już zrobić. Inna sprawa, że mam nienajlepsze doświadczenia z małopienistymi, spokojnymi fermentacjami z win. Były OK tylko baaardzo słabiutkie, takie socki.
            Co do 5 Blg to mogą tak nisko nie zejść, Wielki Brat pisał wyżej (perturbacje przy przerwach). Zobaczymy we wtorek.
            To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• Shlangbaum
              • 2005.03
              • 5828

Zamknij fermentor bo jeszcze czymś zakazisz (i połż na nim kowadło, żeby Twoi śrutownicy go nie ruszali ) i otwórz dopiero we wtorek za tydzień jak będziesz na cichą zlewał. Danstary Nothingamy spokojnie możesz tak zostawić a po tygodniu zobaczysz, że na dnie jest ich 4-5 cm warstwa. One są nienormalne

Comment

• MarcinKa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.02
                • 2736

Zamknięte jest, ale przed wyjazdem nie wiem czy będę w stanie powstrzymać się przed zaglądnięciem, tak tylko uchylam wieko, odtykam na jakichś 30 cm.
                Jeśli tyle osadu to czy kurkiem da się zlewać? Czy lepiej wężykiem?

Comment

• MarcinKa
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2005.02
                  • 2736

W czwartek zlałem na cichą. Fermentuje nadal. Na dnie 1,5cm warstwa mułu drożdżowego. W smaku kompletnie nie przypomina piwa a raczej kawowo pszeniczny zacier. Niestety w smaku średniokwaśne. Na którymś etapie musiało się zakazić.
                  Blg (tym razem pomiar wykonałem prawidłowo w 20*C) zeszło z tych ok.12 na 5.
                  Za jakieś 10 dni pójdzie do butelek.

Comment

• MarcinKa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.02
                    • 2736

Pierwsza warka okazała się niepijalnym kwasem. W całości poszła w kanał

Po długiej przerwie rozpoczynam warzenie II warki. Ma to być proste ciemne piwo, byle nie kwaśne. 30l, 6kg słodu jasnego, 0,28 ciemnego, dwie przerwy po pół godziny, chmielwnie 1h goryczkowy (Marynka), 15 min aromatyczny (Lubelski), Drożdże Safale US-56.

Comment

• mwa
                      • 2003.01
                      • 5071

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
                      Pierwsza warka okazała się niepijalnym kwasem. W całości poszła w kanał
                      Ja uwarzyłem już 6 warek, z czego ani jednej nie wypiłem. Przyznam się, że dopiero może się okazać za miesiąc lub i później co jest nie tak, ale ..... dopiero zaczynam.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• wojtomasz
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.01
                        • 135

Też jestem początkującym piwo-warzycielem, ale nic mi się dotąd nie skwasiło. Jednakże jedną zasadę przyjąłem od moich doradców jako świętość: czystość i sterylność procesu. Powodzenia.

Comment

• MarcinKa
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2005.02
                          • 2736

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                          Ja uwarzyłem już 6 warek, z czego ani jednej nie wypiłem. Przyznam się, że dopiero może się okazać za miesiąc lub i później co jest nie tak, ale ..... dopiero zaczynam.
                          Ja niewiem co u mnie było przyczyną skwaszenia I warki, ale przezornie poprawiłem trochę "czystość". Gratuluję wytrwałości, nie jeden by się już zniechęcił.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojtomasz
                          Też jestem początkującym piwo-warzycielem, ale nic mi się dotąd nie skwasiło. Jednakże jedną zasadę przyjąłem od moich doradców jako świętość: czystość i sterylność procesu. Powodzenia.
                          Dzięki, wzajemnie
                          To dobra zasada, narazie mam jeszcze pewne braki w jej stosowaniu, ale jak dalej mi się będzi kwasić, to będę śrubował sobie wymagania czystości.

Jak na dzisiaj koniec. Uwarzyłem ok. 25l o mocy 13Blg. Teraz się powolutku studzi. Jutro zadam drożdże.
                          Last edited by MarcinKa; 2007-02-11, 02:29.

Comment

• naczelnik
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 1884

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mwa
                            z czego ani jednej nie wypiłem...
                            rozdales , bo byly w deche?
                            czy moze pytasz o adres sceny kwasowej?
                            Jest gdzies taka na browarze. kazdy na niej zaistniec musi
                            Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
                            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

• mwa
                              • 2003.01
                              • 5071

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
                              rozdales , bo byly w deche?
                              czy moze pytasz o adres sceny kwasowej?
                              Jest gdzies taka na browarze. kazdy na niej zaistniec musi
                              Nic narazie złego się nie stało.
                              1,3,4 jest zabutelkowana i czeka na swoje wielkie otwarcie. 2,5,6 narazie na burzliwej.
                              Nic nie wypiłem, bo cierpliwie czekam aż się doczekam.
                              Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• MarcinKa
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2005.02
                                • 2736

No to dogadaliśmy się . Powodzenia, niech 6 nie będzie kwaśnych

No a ja skończyłem Drożdże dodane. Teraz tylko czekać pozostaje.
                                Last edited by MarcinKa; 2007-02-11, 15:21.

Comment

Przetwarzanie...
                                X