Pierwszy browar na Zalesiu w Krakowie uruchomiony.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.02
    • 2736

    #76
    Policzyłem wydajność i nie wyszło to najlepiej. Ok 50% to nie specjalny wynik. Chyba trochę drobniej trzeba śrutować będzie. W tym kontekście, to chyba zasyp na II warkę trzeba zwiększyć, bo wyjdzie jakieś PA. 5 (6) pale ale, 0,5 monachijski, 0,5 karmelowy żytni, 0,5 żytni. Jaka jest ekstraktywność słodów żytnich?

    zgoda, a ten cukier to zgodny jest z duchem kraftu
    Ile go? na 10 min przed końcem gotowania?
    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #77
      A co ma nie być?

      Ale jak masz więcej słodu, to daj więcej i zacieraj wytrawnie, szybciej będzie się nadawać do picia.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • HokusProkus
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.09
        • 70

        #78
        Dziś czytałem że zacieranie sterowane temperaturowo może zwiększyć wydajność. Do tej pory zacieralem infuzyjnie (jednotemperaturowo) wiec przy najbliższej okazji to spróbuje to sprawdzić.

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #79
          A tam, jak będziesz zacierał 90' w 64c to też będzie wytrawne, a o ile mniej pieprzenia.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • HokusProkus
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.09
            • 70

            #80
            ..... noo można i tak. Ale mam frajdę z tej zabawy więc będę się bawił

            Comment

            • MarcinKa
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2005.02
              • 2736

              #81
              Nad zacieraniem to jeszcze będzie czas pomyśleć. Na marginesie tylko dodam, że w I warzeniu jakoś te temperatury same się trzymały, prawie nic nie było "zabawy".
              Teraz kluczowa, w świetle wydajności ok 50%, jest ilość zasypu. Miało być 6,5kg (w tym 1 żyto), ale chyba trzeba zwiększyć do 7,5 / 8 (1,5 żyto). A z planowanego 25l obniżyć do 20l.
              A tak na marginesie, jak % ekstraktu ma słód żytni karmelowy? Brakuje go w tabeli PPPP.
              To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

              Comment

              • MarcinKa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.02
                • 2736

                #82
                Jutro II warka. Jak wyżej pisałem, taka żytnia IPA.
                Zacieramy 25l. Nigdy nie zacierałem w jednej temperaturze i do tego 90', więc premierowo:
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                A tam, jak będziesz zacierał 90' w 64c to też będzie wytrawne, a o ile mniej pieprzenia.
                Tylko tak ciut cieplej - 66c.
                Zasyp:
                5 kg Pale Ale
                1 kg żytni
                0,5 kg żytni karmelowy
                0,5 kg Monachijski I
                0,2 palony z Żywca

                Drożdże (te co się spóźniły na I warkę) Wyeast XL 1187 Ringwood Ale 125ml

                Tym razem warzymy z wysładzaniem, bo browar wzbogacił się o kadź filtracyjną.

                Chmielenie:
                50g Iunga 11%
                100g Vic Secret 15,7%

                60' - 50g Iunga
                25' - 20g Vic Secret
                10' - 20g Vic Secret
                0' - 20g Vic Secret
                na zimno - 40g Vic Secret

                Czy 10' i 0' lepiej zostawić, czy jedno skasować i chmiel przesunąć?
                Mamy jeszcze Kazbek, Motuekę i Mandarinę Bavaria. Dodawać czy lepiej zostawić "prawie singla"?
                To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #83
                  Chmielenie zostaw. Na oko IBU wyjdzie ponad 60 ale nie przekroczy 80.

                  Jak nie chcesz zbytnich palonych posmaków to słód palony wrzuć dopiero po zakończeniu zacierania, podczas podnoszenie temperatury.

                  Comment

                  • MarcinKa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.02
                    • 2736

                    #84
                    Warka uwarzona. Wyszło 15Blg. Z filtracją problemów nie było.
                    Problem tradycyjnie z drożdżami. Wlane do rozrzedzonej brzeczki "milczą". Po otwarciu torebki zapach raczej ok. Kolega jutro ma rano je zadać, tylko co jak dalej żadnej pianki czy mułu nie będzie
                    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                    Comment

                    • MarcinKa
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼🍼
                      • 2005.02
                      • 2736

                      #85
                      Ruszyły. Rano jeszcze właściwie nie było oznak, a wieczorem już było widać, że pracują.
                      Podobnie jak w I warce, drożdże zostały zadane po blisko 24h. Ponowny pomiar wykazał 15,5Blg.
                      Teraz tylko czekać pozostaje.
                      To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

                        #86
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jutro II warka.
                        Oj coś się ociągacie z wpisami. A tu już druga dziesiątka spijana.

                        Comment

                        Przetwarzanie...
                        X