Pierwszy browar na Zalesiu w Krakowie uruchomiony.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
    Czyli wyjdzie coś w stylu niskoalkoholowego podpiwku?
    Nie. To będzie prawdziwe piwo. Tyle, że alkoholu będzie w nim trochę mniej niż w przeciętnym piwie.

    Comment

    • MarcinKa
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2005.02
      • 2740

      #17
      Diament?
      To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

      Comment

      • MarcinKa
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2005.02
        • 2740

        #18
        Wczoraj skończyłem o 3 zlaniem z filtracją po chmieleniu. Właśnie wstałem i myślę, że już wystygło do zadania drożdżami. Na starterze troszkę więcej piany i dalej szumi.
        Wczoraj pobrana próbka wskazuje 11 Blg.
        To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

        Comment

        • MarcinKa
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2005.02
          • 2740

          #19
          Właśnie parę litrów by mu nie zaszkodziło, bo z 30 zostało jakieś 23.
          A ja dla schłodzenia wyciągłem m in 3 zimne piwa z lodówki i wstawiłem do gara
          Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKa; 2006-07-17, 11:12.
          To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

          Comment

          • Shlangbaum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2005.03
            • 5828

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
            A ja dla schłodzenia wyciągłem m in 3 zimne piwa z lodówki i wstawiłem do gara
            A jestes pewien, że salmonelli nie masz w lodówce Nic te zimne mniej więcej 2,5 kg nie dały w stosunku do ponad 20 kg gorącej brzeczki...
            Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-07-17, 11:58.

            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

            Comment

            • MarcinKa
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2005.02
              • 2740

              #21
              Było 1,66l piwa, do tego masa butelek. Brzeczki było wtedy ok. 30l. Spadek był jakiś 1* i piwa gorące.
              Salmonella jeżeli by była to chyba się ugotowała, 1h chyba ją ewentualnie uśmierciło?

              Po 10h w fermentorze temperatura z ok 90* spadła do 36* i muszę jeszcze teraz dochładzać do zadania drożdżami. Cała noc mu nie wystarczyła do odtygnięcia.
              To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

              Comment

              • MarcinKa
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2005.02
                • 2740

                #22
                Nareszcie drożdże znalazły się w piwie. Przy 26* wlałem.
                Balingometr przed wlaniem drożdży wskazał 9 Blg. W brzeczce, którą pobrałem na gorąco dziś w połódnie było 11 Blg. Skąd ta różnica. Czy dlatego, że tamto było wymieszane, a teraz próbkę pobierałem z powierzchni?
                To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                Comment

                • Shlangbaum
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2005.03
                  • 5828

                  #23
                  A w jakiej temperaturze mierzyłeś ? Musisz mierzyć w 20* i wtedy będziesz wiedział, jak jest naprawdę.

                  Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                  Comment

                  • MarcinKa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.02
                    • 2740

                    #24
                    Mierzyłem przy 26*, ale ta próbka pobrana tuż po zlaniu wczoraj miała ok. 23* i tam było 11 Blg. Czyli wychodzi, ze to ma 11 - 12?
                    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                    Comment

                    • Shlangbaum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2005.03
                      • 5828

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
                      Mierzyłem przy 26*, ale ta próbka pobrana tuż po zlaniu wczoraj miała ok. 23* i tam było 11 Blg. Czyli wychodzi, ze to ma 11 - 12?
                      Czy Tobie Marcin trzeba narysować instrukcję obcługi cukromierza Jakby pokazywał prawdziwą wartość w zakresie temperatur 23*-26* to by tak było napisane na instrukcji, którą z nim dostałeś. MIERZY SIĘ W TEMPERATURZE 20* BO TAK JEST WYSKALOWANE URZĄDZENIE. I dopóki nie zmierzysz w TEMPERATURZE 20* to nie będziesz wiedział jaka jest wartość blg. Poniał Twoje piwo może mieć nawet 13,5 blg więc na Miłość Boską doprowadź próbkę brzeczki zańczym drożdże ruszą do 20*C i dopiero zmierz zawartość cukru.

                      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                      Comment

                      • Wielki_B
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.02
                        • 1968

                        #26
                        Przy tak niewiele odbiegającej temperaturze od tej, w której kalibrowany był areometr, można sobie nią (temperaturą) nie zawracać głowy.

                        Dla przykładu:
                        Jeżeli areometr kalibrowany w temp. 20 st. C, wskazuje 11 Blg w temp. 23 st. C, to uwzględniając korektę brzeczka ma tak naprawdę 11,16 Blg.

                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          #27
                          Praktyka mówi co innego. Dołóż do tego błąd aerometru coma 1 lub coma 0,5 zależnie od producenta i wychodzi inaczej. Ostatnio mieliśmy taki problem podczas mierzenia blg LajboCKowego Monachijskiego Parufora. Okazało się, że Titus_Fox mierzył za gorącą brzeczkę i pomiar był o 1 blg za niski.

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19356

                            #28
                            1 blg w tą 1 w tamtą, grunt, aby piwo było dobre...

                            Comment

                            • MarcinKa
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼🍼
                              • 2005.02
                              • 2740

                              #29
                              Yes, yes, yes
                              Dziś po robocie zajżałem do fermentora i moim oczom ukazała się wielka czapa z piany na powierzchni. A jak suumiiiii. Tego etapu obawiałem się najbardziej.
                              Co do Blg to prawda jest taka, że jak po rysunku doszedłem jak się mierzy, to instrukcje odstawiłem i nie czytałem , nie pomyślałem o temperaturze.
                              Twojego posta Shlangi przeczytałem ok. 19, taki wypad z pracy, i stwierdziłem, że niewarto już pobierać brzeczki do zmierzenia, bo to i ryzyko i jeśli drożdże już ruszyłu to coś zjadły, pewnie śladowo. Pewnie ma te swoje 11, 13 Blg. e-prezes to w sumie trafnie podsumował.
                              Dzięki Shlangi za tak płodną i żywiołową gęstwę
                              To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                              Comment

                              • MarcinKa
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼🍼
                                • 2005.02
                                • 2740

                                #30
                                Rano była czapa z piany, popołudniu piany ani śladu tylko ostro szły bąbelki z gazem, teraz gaz dalej idzie, takie drobniutkie bąbelki (chyba ciut słabuiej). Pod wieczkiem fermentora gaz. Od zlania minęło ok. 45h, od wlania drożdży ok. 33h.
                                Czy powinienem to napowietrzyć? Jeśli tak to przelewać czy wystarczy pomieszać?
                                To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • pebejot
                                  Jelcz-laskowice, Polna 38, Browar Cześć Brat!
                                  pebejot
                                  Browar Cześć Brat! zaprasza w sezonie w weekendy do swojego firmowego lokalu.
                                  Lokal ma formę ogródka działającego na terenie posesji, na której mieści się browar.
                                  Do dyspozycji mamy hipsterskie stoliki z blatem z płyty paździerzowej w komplecie z ławkami zbitymi z europalet....
                                  2023-09-11, 21:37
                                • balon91
                                  porada dotycząca temperatury
                                  balon91
                                  Witam serdecznie.
                                  Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
                                  Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
                                  Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
                                  2021-07-10, 13:47
                                • dadek
                                  Miłosław, Wrzesińska 24, Browar Fortuna
                                  dadek
                                  Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...
                                  2025-12-02, 01:12
                                • mlody16
                                  Pierwszy browar - german pils
                                  mlody16
                                  Jako debiut, zdecydowałem się na zestaw brewkit + ekstrakt słodowy niechmielony zamiast cukru. Dokupiłem do tego drożdże US-05.
                                  Brewkit German pils + ekstrakt słodowy gozdawa jasny.

                                  Nastawione w piątek, już 2 dni drożdże pracują ( dzisiaj już o wiele słabiej niż wczoraj)....
                                  2025-11-16, 18:46
                                • kaczka116
                                  Cześć Brat!, Dla Mnie Z Sokiem!
                                  kaczka116
                                  Piwo gotowe do oceny
                                  2020-09-08, 08:34
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...