Pikobrowar "Pod Jaworem" runął...do warzenia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Filon
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.05
    • 33

    Pikobrowar "Pod Jaworem" runął...do warzenia

    Witam
    Po dłuuugiej obserwacji i nieufnym obwąchiwaniu tematu, po wchłonięciu wielkiej ilości informacji , po żmudnym gromadzeniu sprzętu i surowców ruszyłem i ja.
    We środę uwarzyłem pierwszą warkę pt. "Rozprawiczający Pils"

    słód pilzneński - 5,2 kg
    słód Carapils - 0,25kg

    wodę pół na pół z kranu i z filtra odwóconej osmozy, zacier zakwaszony kwasem mlekowym do 5,2 pH

    zacieranie w 18 l wody:

    -50`C 15min.
    -66`C 70min.
    -78 i po 20 min filtracja +wysładzanie (ok.30min.) 15l wody o pH 7,5

    -gotowanie 70 min.

    chmiel:
    -50g Marynka granulat od początku
    -25g Lubelski granulat w 40 minucie
    -15 g Lubelski granulat w 60 minucie

    10min. przed końcem dolałem 4 l zagotowanej wody zakwaszonej tak, że końcowe pH brzeczki wyszło 5,1

    chłodzenie 30 min.

    wyszło ~28l 12 blg, z czego 1,5l odlałem do refermentacji - mam nadzieję, że wystarczy.
    drożdże Bavarian Lager, które zorganizował mi Warek - dzięki

    Stoi w lodówce w temp. 10' C, po 48 godzinach jest już na nim piękna czapa piany,
    pachnie ślicznie , niecierpliwię się co z tego wyjdzie?
    Martwi mnie tylko kolorek, który jest trochę bladawy, takie klasyczne siki panny Weroniki
    Two beers or not two beers, that is the question...
  • Marek-C
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 848

    #2
    No gratulacje!

    I spokoju życzę! (chociaż tytuł wątku trochę mnie tego... psss! nic nie powiem!)


    Marek
    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • MarcinKa
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2005.02
      • 2736

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Filon
      We środę uwarzyłem pierwszą warkę pt. "Rozprawiczający Pils"
      Ubiegłeś mnie. Moja I warka ma się dość podobnie nazywać, może nie fonetycznie, ale znaczeniowo
      Powodzenia
      To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

      Comment

      • Warek
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2003.12
        • 127

        #4
        Hi

        Faktycznie drożdże wyłącznie zorganizowałem, bo są od strzelczyk76-a i jemu wisisz piwo.

        Pozdrowienia
        http://www.mafoto.pl/

        Comment

        • Filon
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.05
          • 33

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Warek
          Faktycznie drożdże wyłącznie zorganizowałem, bo są od strzelczyk76-a i jemu wisisz piwo.
          Nie martw się, znajdzie się i dla Ciebie i dla niego
          Two beers or not two beers, that is the question...

          Comment

          • Filon
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.05
            • 33

            #6
            Chciałem dzisiaj przelać na cichą, ale fermentacja trwa w najlepsze, bailing natomiast 6,5 . Warzę dzisiaj bocka, do którego chciałem użyć gęstwy z Pilsa, ale nic z tego nie będzie. Nastawiam starter z S-23 tylko nie wiem czy to będą drożdże odpowiednie do koźlaka??
            Two beers or not two beers, that is the question...

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Filon
              (...)
              Nastawiam starter z S-23 tylko nie wiem czy to będą drożdże odpowiednie do koźlaka??
              Drożdże S-23 i temperatura fermentacji 10 st. C będą dobre dla koźlaka.

              Comment

              • Filon
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2006.05
                • 33

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
                Drożdże S-23 i temperatura fermentacji 10 st. C będą dobre dla koźlaka.
                Dziękuję za informacje . Akurat tak się składa, że robię tego Koźlaka mniej więcej wg. Twojej receptury z Browamatora na Kźlaka Konkursowego. Mam w związku z tym pytanie, w przepisie jest 20dkg cukru, w jakim celu się tam znalazł? czy nie wpłynie nagatywnie na smak piwa, jak często o tym czytałem?
                Pozdrawiam
                Two beers or not two beers, that is the question...

                Comment

                • mapajak
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.12
                  • 1187

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Filon
                  Dziękuję za informacje . Akurat tak się składa, że robię tego Koźlaka mniej więcej wg. Twojej receptury z Browamatora na Kźlaka Konkursowego. Mam w związku z tym pytanie, w przepisie jest 20dkg cukru, w jakim celu się tam znalazł? czy nie wpłynie nagatywnie na smak piwa, jak często o tym czytałem?
                  Pozdrawiam
                  Jurorom III Konkursu Piw Domowych smakował, mnie też, więc negatywnie na smak piwa nie wpłynął.
                  Dodatek cukru miał zwiększyć moc piwa.
                  Jeśli chcesz być w zgodzie z "prawem czystości", możesz śmiało zrezygnować z dodatku cukru.

                  Comment

                  • Filon
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.05
                    • 33

                    #10
                    Dzisiaj, po powrocie z wakacji zabutelkowałem pilsa. Po 4 tygodniach 2 Blg, ale kolorek słabiutki . Bock natomiast mimo 3 tygodni fermentacji głównej bulka w najlepsze i bailing ma wysoki 10,5. Nie wiem dlaczego? Był dobrze napowietrzony (4 razy przelewany z wiadra do wiadra) i drożdże mocne, ponad pół litra, dobrze rozruszane...
                    Two beers or not two beers, that is the question...

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X