moje warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zbig1973
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.07
    • 12

    moje warzenie

    mam pytanie w sprawie temperatury:

    Wczoraj nastawiłem brzeczkę
    IPA (brewkit) + słód jasny 21 wody
    blg 0k 9,5-10
    piana pojawiła się po 6 godzinach - widać na zdjęciu
    dzisiaj temperatura wzrosła do 31 st C ( niestety nie przeniosłem do piwnicy gdzie mam 24 st )
    a przeprowadzkę piwa do piwnicy uczyniłem dopiero dziś - jakie przewidujecie losy mojego nastawu.
    Attached Files
  • wg2
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.07
    • 264

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbig1973
    mam pytanie w sprawie temperatury:

    Wczoraj nastawiłem brzeczkę
    IPA (brewkit) + słód jasny 21 wody
    blg 0k 9,5-10
    piana pojawiła się po 6 godzinach - widać na zdjęciu
    dzisiaj temperatura wzrosła do 31 st C ( niestety nie przeniosłem do piwnicy gdzie mam 24 st )
    a przeprowadzkę piwa do piwnicy uczyniłem dopiero dziś - jakie przewidujecie losy mojego nastawu.
    Wszystko będzie OK, jeden dzień nie zepsuje smaku.
    GAWEŁ

    Comment

    • zbig1973
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.07
      • 12

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wg2
      Wszystko będzie OK, jeden dzień nie zepsuje smaku.
      Mam taką nadzieję. niestety z tą temperaturą tak wyszło.
      Obawiałem się że drożdże mogły zakończyć żywot w tej temperaturze.
      Ale ciągle pomimo że piana opadła czuć zapach dwutlenku węgla i woda w rurce wykazuje aktywność.

      Jeszcze takie pytanie - czy blg nie było za niskie

      Comment

      • peter007
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.06
        • 2820

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbig1973
        (...) Jeszcze takie pytanie - czy blg nie było za niskie
        Z doświadczenia wiem, że z brewkita więcej niż 11 się nie wyciągnie, poza tym nie przejmuj się, na proces warzenia piwa z konserwy nie masz za dużego wpływu
        Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19271

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
          Z doświadczenia wiem, że z brewkita więcej niż 11 się nie wyciągnie, poza tym nie przejmuj się, na proces warzenia piwa z konserwy nie masz za dużego wpływu
          ależ da się! trzeba tylko odpowiednio przeliczyć ilość wody na stosownie większy baling.

          Comment

          • peter007
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.06
            • 2820

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            ależ da się! trzeba tylko odpowiednio przeliczyć ilość wody na stosownie większy baling.
            No z tym się zgodzę, ale chodzi mi o ten konkretnie przypadek, gdzie już poszło 21 litrów wody. Z drugiej strony brewkity i tak są za drogie, to chyba lepiej wyciągnąć z nich jak najwięcej piwa o trochę niższym blg (tak mi się wydaje)
            Last edited by peter007; 2006-07-23, 19:24.
            Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19271

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
              ... Z drugiej strony brewkity i tak są za drogie, to chyba lepiej wyciągnąć z nich jak najwięcej piwa o trochę niższym blg (tak mi się wydaje)
              i tu się nie zgodzę. Muntons Bock, którego miałem okazję testować przy zakładanej (w recepturze producenta) ilości wody i z użyciem marnych drożdzy oferowanych w zestawie byłby nic nie wartą namiastką stylu. w moim przypadku zmniejszyłem ilość wody, by baling był 16, ale i tak z ich drożdżami nie przypominało nawet altbocka, którego zacierałem sam z użyciem co prawda Notinghamów, ale miał wiele więcej wspólnego ze stylem niż tamten.
              Last edited by e-prezes; 2006-07-23, 19:30.

              Comment

              • zbig1973
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2006.07
                • 12

                #8
                więc proszę o sugestie czy na tym etapie można jeszcze coś zrobić.
                Czy piwo pozostawić tak jak jest

                Comment

                • Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbig1973
                  Mam taką nadzieję. niestety z tą temperaturą tak wyszło.
                  Obawiałem się że drożdże mogły zakończyć żywot w tej temperaturze.
                  Jesli chodzi o drożdże, to w 30 st. C żyło się im całkiem nieźle.
                  Niestety, nie obędzie sie bez negatywnego wpływu na to piwo. W takich temperaturach, zwłaszcza podczas f. burzliwej, drożdże wydzielają mnóstwo niekoniecznie przyjemnych dla podniebienia estrów. Proponuje odczekać z kolejnym warzeniem do czasu aż temp. w piwnicy spadnie do ok. 20 st. C.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbig1973
                  Jeszcze takie pytanie - czy blg nie było za niskie
                  Jak dla IPA, to przynajmniej o jakies 2 Blg za mało, ale tym się nie przejmuj.

                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
                  Z doświadczenia wiem, że z brewkita więcej niż 11 się nie wyciągnie
                  Tego nie rozumiem. Z brewkita mozna równie dobrze "wyciągnąć" i 50 Blg...

                  Comment

                  • peter007
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.06
                    • 2820

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
                    Tego nie rozumiem. Z brewkita mozna równie dobrze "wyciągnąć" i 50 Blg...
                    (...) Wystarczy zrozumieć, że chodzi tu o cały proces warzenia zgodny z zaleceniem producenta. Czy jeśli będziesz trzymał się całej procedury zalecanej przez producenta wyciągniesz 50 blg?
                    Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19271

                      #11
                      zalecenia producenta mają na celu pokazanie, że piwo domowe jest tanie. zatem chcą by robić maksymalną ilość z tej ilości ekstraktu.

                      Comment

                      • Wielki_B
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.02
                        • 1968

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007
                        (...) Wystarczy zrozumieć, że chodzi tu o cały proces warzenia zgodny z zaleceniem producenta. Czy jeśli będziesz trzymał się całej procedury zalecanej przez producenta wyciągniesz 50 blg?
                        Teraz rozumiem, o co Ci chodziło.
                        "Nieszczęśliwie" uzyte słowo "wyciągnąć" sugeruje, ile Blg mozna maksymalnie "wycisnąć" z brewkita.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zbig1973
                        więc proszę o sugestie czy na tym etapie można jeszcze coś zrobić.
                        Czy piwo pozostawić tak jak jest
                        Nie rób juz z tym piwem nic; zostaw tak jak jest.
                        Moim zdaniem kilkadziesiat godzin w takiej temperaturze i tak juz zrobiło swoje (zwróć uwage na to, że przeniesienie brzeczki do temp. 24 st. nie oznacza, ze w ciągu kilku godzin będzie miała ona temp. otoczenia).

                        A tak przy okazji, to powiem, że, moim zdaniem, skoro ktos sie juz decyduje na tak droga produkcje piwa, to powinien zaopatrzyc sie w lepsze drożdże niż te, które producent dołacza do ekstraktu. Dla piw górnych proponuję neutralne smakowo płynne Wyeast Irisch Ale; ponoć dobre sa tez suche Danstar Nottingham, o których napisał e-prezes.

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                        zalecenia producenta mają na celu pokazanie, że piwo domowe jest tanie. zatem chcą by robić maksymalną ilość z tej ilości ekstraktu.
                        Tez tak uważam, choc mysle, że to jest ich marketingowy błąd. Powinni wykazać, jak dalece ich produkt będzie finalnie różnił się od oczekiwanego przez konsumenta np. Bavarian Lagera w przypadku zastosowania cukru od dodatku ekstraktu słodowego. Równiez w kwestii drożdży powinni chyba dać jakąś alternatywę...

                        Comment

                        • zbig1973
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2006.07
                          • 12

                          #13
                          piwo po 5 dniach przelałem na cichą - czas pokaże co wyjdzie

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X