Moje pierwsze piwko

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • robert75n
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.08
    • 11

    #1

    Moje pierwsze piwko

    Witam za namową kolegi postanowiłem wyprodukowac swoje pierwsze piwko zamówiłem brew kit BAVARIAN LAGER-COOPERS o taki http://www.biowin.pl/?bio=1&lang=pol...0fc0e74d3ec8a4 zrobiłem tak jak było napisane w instrukcji , tylko nie miałem pojemnika fermentacyjnego tylko zrobiłem w bótlu po winie oczywiście dobrze go wymyłem, no i dodałem wszystko i powystudzeniu temperatura w pokoju pokazywała 23,5 stopnia i w tedy dodałem drożdze i zamieszałe (troche był problem) pierwsza bąbelki pojawiły się na drugi dzięń po20 godz i pracuje do dnia dzisiejszego tzn. 8 dzień z tym że dzisiaj jest już słabsza można spokojnie doliczyć do 10 między bąbelkami ,na powierzchni są pęcherzyki powietrza(delikatna pianka) , wiem że fermentacja powinna zakończyć po 7, co robić doddzcie coś i może ktoś wypowie się na temat tego piwa ,może ktoś je robił,pozdrawiam Robert.
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Możesz już przerwać fermentację na dobrą sprawę. Ale jakbyś chciał być na 100% pewien, to zmierz zawartość cukrów ballingometrem. Poza tym, to że piwo fermentuje dłużej to nic złego. U mnie niekiedy miesiąc fermentuje bo nie mam czasu zabutelkować

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • robert75n
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.08
      • 11

      #3
      Dziękuję uspokoiłeś mnie już myślałem że tylko do zlewu się na daje , mam ballingometrem pozyczyłem od kolegi ale nie wiem za bardzo jak nim się posługiwać (całkowity amator) co do piwka to jeżeli postoi jeszcze dzionek to się nic nie stanie i nie będzie to miało wpływu na smak piane w pózniejszej konsumcji , Robert.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
        U mnie niekiedy miesiąc fermentuje bo nie mam czasu zabutelkować
        To tak jak u mnie

        Robert, prosba do Ciebie - używaj znaków przestankowych tam, gdzie powinny być, bo przeczytałam pół zdania i oczy mnie bolą
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Wielki_B
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.02
          • 1968

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Możesz już przerwać fermentację na dobrą sprawę.
          Sam chętnie przeczytałbym, jak cos takiego zrobić...
          Jak na razie, do głowy przychodzi mi spasteryzowanie brzeczki.

          Comment

          • robert75n
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2006.08
            • 11

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            To tak jak u mnie

            Robert, prosba do Ciebie - używaj znaków przestankowych tam, gdzie powinny być, bo przeczytałam pół zdania i oczy mnie bolą
            przepraszam
            Zrobię tak jak radzicie, czekam do końca fermentacji.

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
              Sam chętnie przeczytałbym, jak cos takiego zrobić...
              Chodzi mi poprostu o zlanie piwa do butelek Słowo 'przerwanie' było mało akuratnie. Chodziło mi poprostu o zakończenie tego etapu w fermentorze.

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • robert75n
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2006.08
                • 11

                #8
                Jeszcze cyka ,ale bardzo bardzo słabo ,wieczorem zlewam do butelak .

                Comment

                • robert75n
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2006.08
                  • 11

                  #9
                  Witam ponownie , zmierzyłem ballingometrem pokazywał ciut mniej jak 1 to chyba dobrze , zlałem do butelek i odstawiam na 4-5 dni w pokoju a pózniej do piwniczki tam jest 16 st., myśle że się uda na miesiąc, tylko mam pytanie przy zlewaniu odnosłem wrażenie że piwo ma zapach jabłek a w smaku gorycz ,czy to normalne? pozdrawiam Robert.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19297

                    #10
                    też tak miałem z brew-kitem muntonsa oraz jak dodawałem do innego piwa ekstrakt słodowy spraymalt. też wtedy pytałem, ale nie doczekałem się odpowiedzi. piwko wyszło dobre, więc się nie przejmuj.

                    Comment

                    • robert75n
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2006.08
                      • 11

                      #11
                      Dziękuję @e-prezes za odpowiedz, za miesiąc napiszę jakie wyszło, z drugiej strony czemu tak mało pomaga się początkującym? ciekawe,pozdrawiam wszystkich.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        Dostałeś odpowiedzi, o co masz pretensje? Na większą pomoc trzeba sobie zasłużyć, chociażby poprawnym stosowaniem języka polskiego, poza tym wszystko, co potrzebujesz, jest na forum.

                        Comment

                        • robert75n
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2006.08
                          • 11

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Dostałeś odpowiedzi, o co masz pretensje? Na większą pomoc trzeba sobie zasłużyć.
                          O nic

                          Comment

                          • robert75n
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2006.08
                            • 11

                            #14
                            Witam ponownie, no doczekałem się minęło trzy tygodnie, z szedłem do piwniczki do której drzwi ,ostatnimi czasy omijałem szerokim łukiem wziąłem na górę 5szt chłodnego piwka, gdzie czekał już na mnie komitet powitalny , no i próba, piana idealna, gęsta i nie opada zbyt szybko, kolor rewelacja,zapach wspaniały no i smak niestety już nie tak rewelacyjny, tak jakby było za słabe a piwo lekko kwaśne, tak jak by było nalane i stało w kuflu z dwie godziny i cały aromat z niego uciekł,mam nadzieje że jeszcze jak postoi z miesiąc może dwa to się coś zmieni. Ma zamiar spróbować zrobić coś innego ,może ktoś podpowie jakie ,bo ja nie mam pomysłu wybór za duży,będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi, pozdrawiam wszystkich Robert.

                            Comment

                            • Wujcio_Shaggy
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.01
                              • 4628

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robert75n
                              (...) Ma zamiar spróbować zrobić coś innego ,może ktoś podpowie jakie ,bo ja nie mam pomysłu wybór za duży,będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi, (...)
                              Wybór za duży... a przy warzeniu ze słodów wybór będzie praktycznie nieograniczony... Chyba nie masz po co czekać na sugestie, tylko pomyśl sobie, jakiego piwa chciałbyś się napić i takie sobie zrób.
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • kurek93
                                Pszenica z błędami.
                                kurek93
                                Witam.
                                Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
                                • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
                                • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
                                • słód Weyermann®
                                ...
                                2023-01-13, 10:28
                              • kurek93
                                Lager coopers
                                kurek93
                                Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                                2023-01-06, 19:13
                              • Javox
                                Za Miastem, Wszystko gra
                                Javox
                                Pierwsze piwa uwarzyliśmy w 2017 roku. Działaliśmy w formule kontraktowej: piwa warzyliśmy według naszych receptur w zaprzyjaźnionych browarach.
                                Od połowy 2022 roku warzymy u siebie, w Rumianku, blisko Poznania.


                                AIPA z ekstraktem 14.0*, alko 6.0%
                                Chmiele: Centennial, Citra,...
                                2024-10-28, 15:19
                              • heckler
                                Višňové, Višňové 148, Zmolský pivovar
                                heckler
                                Višňové, to malownicza wioska położona jakieś 20 km na północ od Znojma. Na skraju tejże wioski w jednym z prywatnych domów powstał rodzinny -Zmolský pivovar.
                                Na początku działali jako kontraktowiec, a od kwietnia 2023 roku warzą na swoim sprzęcie.
                                Na szczęście ulica przy...
                                2024-06-25, 08:09
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...