Witam za namową kolegi postanowiłem wyprodukowac swoje pierwsze piwko zamówiłem brew kit BAVARIAN LAGER-COOPERS o taki http://www.biowin.pl/?bio=1&lang=pol...0fc0e74d3ec8a4 zrobiłem tak jak było napisane w instrukcji , tylko nie miałem pojemnika fermentacyjnego tylko zrobiłem w bótlu po winie oczywiście dobrze go wymyłem, no i dodałem wszystko i powystudzeniu temperatura w pokoju pokazywała 23,5 stopnia i w tedy dodałem drożdze i zamieszałe (troche był problem) pierwsza bąbelki pojawiły się na drugi dzięń po20 godz i pracuje do dnia dzisiejszego tzn. 8 dzień z tym że dzisiaj jest już słabsza można spokojnie doliczyć do 10 między bąbelkami ,na powierzchni są pęcherzyki powietrza(delikatna pianka) , wiem że fermentacja powinna zakończyć po 7, co robić doddzcie coś i może ktoś wypowie się na temat tego piwa ,może ktoś je robił,pozdrawiam Robert.
Moje pierwsze piwko
Collapse
X
-
Możesz już przerwać fermentację na dobrą sprawę. Ale jakbyś chciał być na 100% pewien, to zmierz zawartość cukrów ballingometrem. Poza tym, to że piwo fermentuje dłużej to nic złego. U mnie niekiedy miesiąc fermentuje bo nie mam czasu zabutelkować -
Dziękuję uspokoiłeś mnie już myślałem że tylko do zlewu się na daje , mam ballingometrem pozyczyłem od kolegi ale nie wiem za bardzo jak nim się posługiwać(całkowity amator) co do piwka to jeżeli postoi jeszcze dzionek to się nic nie stanie i nie będzie to miało wpływu na smak piane w pózniejszej konsumcji , Robert.
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumU mnie niekiedy miesiąc fermentuje bo nie mam czasu zabutelkować
Robert, prosba do Ciebie - używaj znaków przestankowych tam, gdzie powinny być, bo przeczytałam pół zdania i oczy mnie boląComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaTo tak jak u mnie
Robert, prosba do Ciebie - używaj znaków przestankowych tam, gdzie powinny być, bo przeczytałam pół zdania i oczy mnie bolą
Zrobię tak jak radzicie, czekam do końca fermentacji.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_BSam chętnie przeczytałbym, jak cos takiego zrobić...Słowo 'przerwanie' było mało akuratnie. Chodziło mi poprostu o zakończenie tego etapu w fermentorze.
Comment
-
Witam ponownie , zmierzyłem ballingometrem pokazywał ciut mniej jak 1 to chyba dobrze , zlałem do butelek i odstawiam na 4-5 dni w pokoju a pózniej do piwniczki tam jest 16 st., myśle że się uda na miesiąc, tylko mam pytanie przy zlewaniu odnosłem wrażenie że piwo ma zapach jabłek a w smaku gorycz ,czy to normalne? pozdrawiam Robert.Comment
-
Witam ponownie, no doczekałem się minęło trzy tygodnie, z szedłem do piwniczki do której drzwi ,ostatnimi czasy omijałem szerokim łukiem wziąłem na górę 5szt chłodnego piwka, gdzie czekał już na mnie komitet powitalny , no i próba, piana idealna, gęsta i nie opada zbyt szybko, kolor rewelacja,zapach wspaniały no i smak niestety już nie tak rewelacyjny, tak jakby było za słabe a piwo lekko kwaśne, tak jak by było nalane i stało w kuflu z dwie godziny i cały aromat z niego uciekł,mam nadzieje że jeszcze jak postoi z miesiąc może dwa to się coś zmieni. Ma zamiar spróbować zrobić coś innego ,może ktoś podpowie jakie ,bo ja nie mam pomysłu wybór za duży,będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi, pozdrawiam wszystkich Robert.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robert75n(...) Ma zamiar spróbować zrobić coś innego ,może ktoś podpowie jakie ,bo ja nie mam pomysłu wybór za duży,będę wdzięczny za wszelkie sugestie i podpowiedzi, (...)Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Pierwsze piwa uwarzyliśmy w 2017 roku. Działaliśmy w formule kontraktowej: piwa warzyliśmy według naszych receptur w zaprzyjaźnionych browarach.
Od połowy 2022 roku warzymy u siebie, w Rumianku, blisko Poznania.
AIPA z ekstraktem 14.0*, alko 6.0%
Chmiele: Centennial, Citra,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-10-28, 15:19 -
-
Višňové, to malownicza wioska położona jakieś 20 km na północ od Znojma. Na skraju tejże wioski w jednym z prywatnych domów powstał rodzinny -Zmolský pivovar.
Na początku działali jako kontraktowiec, a od kwietnia 2023 roku warzą na swoim sprzęcie.
Na szczęście ulica przy...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment