Moje pierwsze piwko

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marek-C
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.12
    • 848

    #16
    Przy temperaturach jakie opisujesz (23`C) to zrób ALE ze słodów. Tylko określ jeszcze czym dysponujesz: filtrator, kuchenka, gar do zacierania, śrutownik itd.

    ALE Cię po prostu powali na kolana!

    Marek

    ps. na dobrego lagera to niestety dopiero w zimie się porywaj i fermentuj w piwnicy.
    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

    Comment

    • robert75n
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.08
      • 11

      #17
      Witam nie odzywałem się troszkę ,bo chciałem się podszkolić w robieniu piwa od podstaw, czytałem dużo postów na forum i teraz to mam całkiem mętlik w głowie ,może ktoś by był tak dobry i podał mi cały przepis lub linka do piwa z zacieraniem i dokładnie co i jak z tą temperaturą ,co do sprzętu to garnek ,kuchenkę mam jako śrutownik to myślałem o starym młynku do kawy co do filtratora to nie mam i nie wiem za bardzo po co on jest potrzebny , nie mam też termometru a wiem że on jest nie zbędny, jeżeli chodzi o rodzaj piwa to myślałem o tym co napisał @Marek-C , pozdrawiam i dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi.
      P.S. Piwko te co zrobiłem robi się coraz lepsze, nie wiem czy postoi 3 miesiące

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19306

        #18
        Filtrator jest niezbędny tak jak termometr, ale to pierwsze zrobisz we własnym zakresie do 30 zł. Rurka CPVC pare kolanek, trochę pracy piłką do cięcia, wężyk silikonowy i masz filtrator

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10806

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robert75n
          Witam nie odzywałem się troszkę ,bo chciałem się podszkolić w robieniu piwa od podstaw, czytałem dużo postów na forum i teraz to mam całkiem mętlik w głowie ,może ktoś by był tak dobry i podał mi cały przepis lub linka do piwa z zacieraniem i dokładnie co i jak z tą temperaturą ,co do sprzętu to garnek ,kuchenkę mam jako śrutownik to myślałem o starym młynku do kawy co do filtratora to nie mam i nie wiem za bardzo po co on jest potrzebny , nie mam też termometru a wiem że on jest nie zbędny, jeżeli chodzi o rodzaj piwa to myślałem o tym co napisał @Marek-C , pozdrawiam i dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi.
          P.S. Piwko te co zrobiłem robi się coraz lepsze, nie wiem czy postoi 3 miesiące
          skoro nie wiesz do czego służy filtrator oraz że termometr jest niezbędny to słabo studiowałeś forum
          zobacz tuitu
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 10:28
          • kurek93
            Pszenica z błędami.
            kurek93
            Witam.
            Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
            • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
            • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
            • słód Weyermann®
            ...
            2023-01-13, 11:28
          • kurek93
            Lager coopers
            kurek93
            Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
            2023-01-06, 20:13
          • Javox
            Za Miastem, Wszystko gra
            Javox
            Pierwsze piwa uwarzyliśmy w 2017 roku. Działaliśmy w formule kontraktowej: piwa warzyliśmy według naszych receptur w zaprzyjaźnionych browarach.
            Od połowy 2022 roku warzymy u siebie, w Rumianku, blisko Poznania.


            AIPA z ekstraktem 14.0*, alko 6.0%
            Chmiele: Centennial, Citra,...
            2024-10-28, 16:19
          • heckler
            Višňové, Višňové 148, Zmolský pivovar
            heckler
            Višňové, to malownicza wioska położona jakieś 20 km na północ od Znojma. Na skraju tejże wioski w jednym z prywatnych domów powstał rodzinny -Zmolský pivovar.
            Na początku działali jako kontraktowiec, a od kwietnia 2023 roku warzą na swoim sprzęcie.
            Na szczęście ulica przy...
            2024-06-25, 09:09
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...