Semplice - moje warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • semplice
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.07
    • 89

    Semplice - moje warzenie

    Gips można zapodać do gorącej wody?
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
    Gips można zapodać do gorącej wody?
    Przyznaje, że sam nie stosowałem ale możesz poszukać pod chasłem BURTONIZACJA.
    Co robisz?? IPA??

    Comment

    • semplice
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.07
      • 89

      #3
      Dokładnie, z zestawu gotowych z BA. Może jakieś rady, sugestie? Właśnie podgrzałem wodę więc jeszcze nie jest za późno :-)

      Comment

      • kham
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.01
        • 751

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
        Dokładnie, z zestawu gotowych z BA. Może jakieś rady, sugestie? Właśnie podgrzałem wodę więc jeszcze nie jest za późno :-)
        Chodzi o zwiększenie twardości wody w czasie zacierania. Myślę, że jeżeli dodasz gipsu tuż przed rozpoczęciem zacierania i dobrze wymieszasz to będzie ok.

        Comment

        • semplice
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.07
          • 89

          #5
          Źle się wyraziłem - z gotowego zestawu surowców, moje pierwsze zacieranie :-)

          Comment

          • kham
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.01
            • 751

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
            Źle się wyraziłem - z gotowego zestawu surowców, moje pierwsze zacieranie :-)
            A gips właśnie do wody która posłuży do zacierania.

            Comment

            • semplice
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.07
              • 89

              #7
              Mhm, dosypalem slod - zacier ma okolo 75 stopni... będzie coś z tego? Czytałem że miało być 65-67... :-(

              Comment

              • kham
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.01
                • 751

                #8
                Dostaniesz bardzo malą ilość cukrów prostych ( fermentowalnych ) czyli bardzo słodkie i gęste ale słabe piwo. Praktycznie stosuje się 2 przerwy 62 i 72 stopnie pierwszą dla alkoholu drugą dla smaku w dużym uproszczeniu mówiąc.

                Comment

                • Maidenowiec
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.07
                  • 2287

                  #9
                  "Troszkie" przesadziłeś. Zamiast pisać na forum było od razu dolać zimnej wody. W sumie zostaje Ci teraz zostawić to tak jak jest.

                  Widzę, że Kham mnie uprzedził. Tak jak wcześniej napisałem, zostaw tak jak jest. Niech sobie opadnie.
                  Last edited by Maidenowiec; 2006-08-25, 15:26.
                  Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                  Thou shallt not spilleth thy beer!

                  Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                  Comment

                  • semplice
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.07
                    • 89

                    #10
                    Nie da się z tym nic zrobic?

                    Comment

                    • semplice
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.07
                      • 89

                      #11
                      Dolałem trochę zimnej wody, zbiłem temperaturę do ok. 68 stopni - jest szansa że wyjdzie na prostą? Chyba mnie termometr oszukuje trochę bo jest umieszczony w górnej części zacieru a pewnie na dole jest trochę mniej gdyż jest tam cały słód...czy źle kombinuję? :-)

                      Comment

                      • semplice
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.07
                        • 89

                        #12
                        I już wychodzi próba jodowa? Ech chyba nic z tego nie będzie...

                        Comment

                        • ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23963

                          #13
                          będzie. tylko nie do końca takie jak zamierzałeś.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                          Comment

                          • buran
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2005.12
                            • 110

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                            Nie da się z tym nic zrobic?
                            Teraz to już za późno ale trzeba było dodać pół litra zimnej wody i po sprawie.
                            Czasami niektórzy piwowarzy tak się fascynują "magią" zacierania, że zapominaja o najprostszych rozwiązaniach.
                            Trzeba dodać do wszystkich artykułów o zacieraniu:
                            "Uwaga, jeżeli po dodaniu słodu do goracej wody temperatura zacieru jest za wysoka dodajemy zimną wodę i obniżamy temperaturę do zamierzonej"
                            Powodzenia przy kolejnych warkach.

                            Comment

                            • semplice
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2006.07
                              • 89

                              #15
                              No ok, nauczka jest :-) A co z tą próbą? Czy już koniec zacierania?

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X