Gips można zapodać do gorącej wody?
Semplice - moje warzenie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceDokładnie, z zestawu gotowych z BA. Może jakieś rady, sugestie? Właśnie podgrzałem wodę więc jeszcze nie jest za późno :-)
Comment
-
-
"Troszkie" przesadziłeś. Zamiast pisać na forum było od razu dolać zimnej wody. W sumie zostaje Ci teraz zostawić to tak jak jest.
Widzę, że Kham mnie uprzedził. Tak jak wcześniej napisałem, zostaw tak jak jest. Niech sobie opadnie.Last edited by Maidenowiec; 2006-08-25, 15:26.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Dolałem trochę zimnej wody, zbiłem temperaturę do ok. 68 stopni - jest szansa że wyjdzie na prostą? Chyba mnie termometr oszukuje trochę bo jest umieszczony w górnej części zacieru a pewnie na dole jest trochę mniej gdyż jest tam cały słód...czy źle kombinuję? :-)
Comment
-
-
będzie. tylko nie do końca takie jak zamierzałeś.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceNie da się z tym nic zrobic?
Czasami niektórzy piwowarzy tak się fascynują "magią" zacierania, że zapominaja o najprostszych rozwiązaniach.
Trzeba dodać do wszystkich artykułów o zacieraniu:
"Uwaga, jeżeli po dodaniu słodu do goracej wody temperatura zacieru jest za wysoka dodajemy zimną wodę i obniżamy temperaturę do zamierzonej"
Powodzenia przy kolejnych warkach.
Comment
-
Comment