Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
Semplice - moje warzenie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika khamCoś za szybko. Sprawdź czy napewno.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Dosładzać możesz, ale dopiero przy chmieleniu. Ale ja bym zostawiła tak, jak jest, efekt tez pewnie będzie interesujący
Comment
-
-
Mogę się mylić, więc mnie poprawcie.
Zakładając, że przerwa była przeprowadzona w 72 st i piwo może wyjść "bezalkoholowe" można przetrzymać jeszcze 30 min w 62st. i w ten sposób rozbić shydrolizowaną skrobię i dekstryny na maltozę. Oczywiscie o ile zacier nie osiągnął wcześniej 75 stopni.
Co o tym sądzicie.
Comment
-
-
No ja tez mam nadzieję, że Semplice nie zlał już do filtratora, a coś długo się już nie odzywa, więc....Last edited by Marusia; 2006-08-25, 16:25.
Comment
-
-
Ale zacier doszedł do 75 stopni - pewnie nawet przekroczył więc chyba lepiej dosypać cukru...
Powiedzcie jak to teraz najlepiej zrobić? Filtruję, przelewam wodą (75 st) i zlewam do garnka. Wstawian na gaz, doprowadzam do 100 stopni i zaczynam gotować i dodawać chmiel. Dobrze to widzę?
Zapodaję przed zagotowaniem kilo cukru i mam nadzieję że będzie cokolwiek w %...
Jak to z tym cukrem - ile, czy w ogóle?
W sumie to pewnie nikt jeszcze nie odwalił takiej kaszany jak ja więc może coś z tego wyjdzie? :-)))))
Comment
-
-
Filtruj, powysładzaj i ZMIERZ BLG zanim zaczniesz cokolwiek kombinować z dosładzaniem. Lepiej miec słabsze piwo niż piwo z cukrem.
Comment
-
Comment