Semplice - moje warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #31
    Ale co ile?
    Zawsze trzeba gotować. Nie panikuj, przecież na pewno poczytałeś, co i jak, teraz tylko trzeba spokojnie wdrożyć wiedzę w życie.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • semplice
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.07
      • 89

      #32
      Gotowanie powinno trwać w tym przypadku 65 minut - rozumiem że moje kombinacje z temperaturami nie zmieniają tego czasu?

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #33
        Nie, gotowanie z chmielem nie ma nic do zacierania. Zmierz blg brzeczki przed gotowaniem, jeśli wyjdzie choć 9 blg to ja bym zostawiła, po wygotowaniu będziesz miał ok. 11. Tylko blg mierz w OCHŁODZONEJ brzeczce, najlepiej do 20 st.
        Last edited by Marusia; 2006-08-25, 17:02.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • semplice
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.07
          • 89

          #34
          Ok, z tego całego zamieszania otwieram już drugą butelkę z porzedniej warki...

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #35
            Wszystko spokojnie, piwo Ci wyjdzie jakies na pewno A ja za 10 minut wychodzę (na piwo, oczywiście) więc jak masz jeszcze o coś pytać, to teraz
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • semplice
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.07
              • 89

              #36
              No ten cukier - czy jak mi wyjdzie małe BLG to mam sypać aż uzyskam ok 9?
              I czy przy filtracji kranik ma być otwarty na minimum cały czas?

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                No ten cukier - czy jak mi wyjdzie małe BLG to mam sypać aż uzyskam ok 9?
                Nie musisz w ogóle sypać cukru, najwyżej będziesz miał słabiaka, a slabiaki domowe tez są dobre. Wprawdzie nie słyszałam jeszcze o przypadku zacierania w 20 minut, ni epotrafie powiedzieć, co może wyjść
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                I czy przy filtracji kranik ma być otwarty na minimum cały czas?
                Szkoły są różne, tak też może być
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #38
                  Poleciłam Cię opiece Naczelnika, bo widzę, że jest na forum, ja spadam.

                  Trzymaj się (gara)
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • semplice
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.07
                    • 89

                    #39
                    Ok, dzięki wielkie za pomoc Tobie i pozostałym którzy się udzielali w wątku. :-)
                    Jedno jest pewne - nie będzie to moje ostatnie zacierane Ale :-)

                    Comment

                    • semplice
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.07
                      • 89

                      #40
                      Hmmm, wystudziłem część odfiltrowanego zacieru do 23 stopni i BLG mi wyszlo 12...
                      Czyżby zatem nie wszystko stracone?

                      Comment

                      • kham
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.01
                        • 751

                        #41
                        Mam nadzieję, że zobacze w tym wątku opis efektów tej warki

                        Comment

                        • kham
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.01
                          • 751

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                          Hmmm, wystudziłem część odfiltrowanego zacieru do 23 stopni i BLG mi wyszlo 12...
                          Czyżby zatem nie wszystko stracone?
                          To cukier pozorny i nie wiadomo jak głęboko może ta warka odfermentować.

                          Comment

                          • semplice
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2006.07
                            • 89

                            #43
                            Na razie chmiele... czy ten glut (podkolanówka z GEANT :-) )musi pływać czy przycisnąć go łychą do dna?

                            BLG przed chmieleniem wyniosło 12 - może nie wszystko stracone?

                            Comment

                            • semplice
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2006.07
                              • 89

                              #44
                              Ok a co z tym chmielem o który pytałem w drugim wątku? :-)

                              Comment

                              • naczelnik
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 1884

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                                Ok a co z tym chmielem o który pytałem w drugim wątku? :-)
                                tzn. co konkretnie masz za problem? bo niespecjalnie przegladam caly Twoj watek i "poboczne"
                                Popieram domowe browary!

                                Polakom gratulujemy naczelnika

                                Zamykam browar.
                                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                                gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X