Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
Semplice - moje warzenie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceJuż chyba nieaktualne - wstawiłem garnek do wanny z zimną wodą i chłodzę. Chmiel zostawiłem tak jak jest.
BLG mi wyszło 14 czyli tak jak być powinno - o co chodzi z tymi "cukrami pozornymi"?Pozdrawiam
dj
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceNo wlasnie - rozumiem że doprawianie teraz cukrem nie poprawi sytuacji a jedynie zwiększy poziom alkoholu czy też do chłodnej brzeczki to już w ogóle bez sensu dodawać cukier?
Comment
-
-
Ok, czy dobrze rozumiem że będę mógł poznać pod koniec burzliwej czy jest sens dodawania ekstraktu? Tzn że słabiej odfermentuje.
Tylko jaka to będzie wartość BLG - czy np jak będzie 3-4 tzn że jest mimo wszystko ok i nie trzeba dodawać?
A jeśli dodać to jaki najlepiej, w jakiej ilośći i kiedy mniej więcej?
Dużo tych pytań ale zależy mi na uratowaniu piwka...
Comment
-
-
Sprawdź blg pod koniec burzliwej i wtedy zadecydujesz. Musisz brać pod uwagę, że ekstrakt też zawiera cukry niefermentowalne. Czyli piwo może zrobić się bardzo słodkie bo zsumuje sie ilość cukrów niefermentowalnych z zacierania i ekstraktu. Jeżeli tak bedzie proponuje dodać dodatkowego chmielu w czasie cichej fermentacji tzn chmielenie na zimno.
Comment
-
-
W obecnym momencie nic już nie dodawaj. Blg jest wysokie, zobaczymy, do ilu odfermentuje. Doczytałeś, jakie są wskaźniki alkoholu - porównanie blg brzeczki początkowej do brzeczki po odfermentowaniu? Bo mam wrażenie, że nie. Doczytaj.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceOk no zobaczymy, mam nadzieję że odfermentuje chociaż 6-8 BLG...
Ilość alkoholu nie jest wyznacznikiem jakości piwa.
Nie podgrzewa się zacieru do 80st, jest o tym osobny temat.
20min nie jest żadnym forumowym rekordem, były opisywane szybsze przypadki.
Poczytaj więcej o zacieraniu i zacznij dokładniej opisywac swoje problemy, a jeśli chcesz siać panikę, to rób to z większa dawką humoru(poczytaj temat Antałka).
Nie martw się więcej, a tego co piszesz, to wszystko idzie w dobrą stronę, a jesli coś ma się zepsuć, to i tak nie będziesz miał na to wpływu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcIlość alkoholu nie jest wyznacznikiem jakości piwa.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcNie podgrzewa się zacieru do 80st, jest o tym osobny temat.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcNie martw się więcej, a tego co piszesz, to wszystko idzie w dobrą stronę, a jesli coś ma się zepsuć, to i tak nie będziesz miał na to wpływu.
Comment
-
Comment