Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
Semplice - moje warzenie
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceJuż chyba nieaktualne - wstawiłem garnek do wanny z zimną wodą i chłodzę. Chmiel zostawiłem tak jak jest.
BLG mi wyszło 14 czyli tak jak być powinno - o co chodzi z tymi "cukrami pozornymi"?Pozdrawiam
djComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceNo wlasnie - rozumiem że doprawianie teraz cukrem nie poprawi sytuacji a jedynie zwiększy poziom alkoholu czy też do chłodnej brzeczki to już w ogóle bez sensu dodawać cukier?Comment
-
Ok, czy dobrze rozumiem że będę mógł poznać pod koniec burzliwej czy jest sens dodawania ekstraktu? Tzn że słabiej odfermentuje.
Tylko jaka to będzie wartość BLG - czy np jak będzie 3-4 tzn że jest mimo wszystko ok i nie trzeba dodawać?
A jeśli dodać to jaki najlepiej, w jakiej ilośći i kiedy mniej więcej?
Dużo tych pytań ale zależy mi na uratowaniu piwka...Comment
-
Sprawdź blg pod koniec burzliwej i wtedy zadecydujesz. Musisz brać pod uwagę, że ekstrakt też zawiera cukry niefermentowalne. Czyli piwo może zrobić się bardzo słodkie bo zsumuje sie ilość cukrów niefermentowalnych z zacierania i ekstraktu. Jeżeli tak bedzie proponuje dodać dodatkowego chmielu w czasie cichej fermentacji tzn chmielenie na zimno.Comment
-
W obecnym momencie nic już nie dodawaj. Blg jest wysokie, zobaczymy, do ilu odfermentuje. Doczytałeś, jakie są wskaźniki alkoholu - porównanie blg brzeczki początkowej do brzeczki po odfermentowaniu? Bo mam wrażenie, że nie. Doczytaj.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sempliceOk no zobaczymy, mam nadzieję że odfermentuje chociaż 6-8 BLG...
Ilość alkoholu nie jest wyznacznikiem jakości piwa.
Nie podgrzewa się zacieru do 80st, jest o tym osobny temat.
20min nie jest żadnym forumowym rekordem, były opisywane szybsze przypadki.
Poczytaj więcej o zacieraniu i zacznij dokładniej opisywac swoje problemy, a jeśli chcesz siać panikę, to rób to z większa dawką humoru(poczytaj temat Antałka).
Nie martw się więcej, a tego co piszesz, to wszystko idzie w dobrą stronę, a jesli coś ma się zepsuć, to i tak nie będziesz miał na to wpływu.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcIlość alkoholu nie jest wyznacznikiem jakości piwa.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcNie podgrzewa się zacieru do 80st, jest o tym osobny temat.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wcNie martw się więcej, a tego co piszesz, to wszystko idzie w dobrą stronę, a jesli coś ma się zepsuć, to i tak nie będziesz miał na to wpływu.Comment
Related Topics
Collapse
-
Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.
Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.
Zawiera polski dodatek...2025-01-03, 00:43 -
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy
. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego
w czasie naszej...
-
Channel: Małopolskie
-
-
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Nocne Warzenie – Warszawski Browar Bazyliszek zaprasza na warzenie w swoim browarze!
Zwiedzanie browaru, aktywne uczestnictwo w całym procesie warzenia piwa, degustacja piw prosto z beczek oraz tanków – to zaledwie kilka atrakcji, przewidzianych w ramach „Nocnego Warzenia” w Warszawskim...2017-10-23, 08:51 - Loading...
- Koniec listy.
Comment