Semplice - moje warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
    Na razie chmiele... czy ten glut (podkolanówka z GEANT :-) )musi pływać czy przycisnąć go łychą do dna?
    A niech sobie pływa. Przyciśni go na chwilę żeby napewno nie było miejsca gdzie brzeczka nie doszła i zostaw tak. Przed wyjęciem wyciśnij tylko jak najmocniej.

    Comment

    • semplice
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.07
      • 89

      #47
      A wyjąć po ochłodzeniu ale przed zlaniem do fermentora?

      Comment

      • kham
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.01
        • 751

        #48
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
        A wyjąć po ochłodzeniu ale przed zlaniem do fermentora?
        Tu są dwie szkoły. Ja wyjmuję gdy jeszcze wrze. Mniejsze prawdopodobobieństwo zakarzenia.

        Comment

        • semplice
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.07
          • 89

          #49
          Już chyba nieaktualne - wstawiłem garnek do wanny z zimną wodą i chłodzę. Chmiel zostawiłem tak jak jest.
          BLG mi wyszło 14 czyli tak jak być powinno - o co chodzi z tymi "cukrami pozornymi"?

          Comment

          • DanielJakubowski
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.12
            • 791

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
            Już chyba nieaktualne - wstawiłem garnek do wanny z zimną wodą i chłodzę. Chmiel zostawiłem tak jak jest.
            BLG mi wyszło 14 czyli tak jak być powinno - o co chodzi z tymi "cukrami pozornymi"?
            Blg wyszło Ci "dobre". Jednak efektem zacierania które popełniłeś, będzie piwo bardziej słodkie a mnie zasobne w alkohol. Inaczej mówiąc drożdze podczas fermentacji nie przerobią na alkohol części cukrów. Te które nie przerobią nazwano wyżej cukrami pozornymi.
            Pozdrawiam
            dj

            Comment

            • semplice
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.07
              • 89

              #51
              No wlasnie - rozumiem że doprawianie teraz cukrem nie poprawi sytuacji a jedynie zwiększy poziom alkoholu czy też do chłodnej brzeczki to już w ogóle bez sensu dodawać cukier?

              Comment

              • kham
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.01
                • 751

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                No wlasnie - rozumiem że doprawianie teraz cukrem nie poprawi sytuacji a jedynie zwiększy poziom alkoholu czy też do chłodnej brzeczki to już w ogóle bez sensu dodawać cukier?
                Cukier może powodować posmak bimbru a w IPA szkoda by było. Możesz dodać ekstrakt słodowy przed zakończeniem burzliwej fermentacji.

                Comment

                • semplice
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.07
                  • 89

                  #53
                  Ok, czy dobrze rozumiem że będę mógł poznać pod koniec burzliwej czy jest sens dodawania ekstraktu? Tzn że słabiej odfermentuje.
                  Tylko jaka to będzie wartość BLG - czy np jak będzie 3-4 tzn że jest mimo wszystko ok i nie trzeba dodawać?
                  A jeśli dodać to jaki najlepiej, w jakiej ilośći i kiedy mniej więcej?
                  Dużo tych pytań ale zależy mi na uratowaniu piwka...

                  Comment

                  • kham
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.01
                    • 751

                    #54
                    Sprawdź blg pod koniec burzliwej i wtedy zadecydujesz. Musisz brać pod uwagę, że ekstrakt też zawiera cukry niefermentowalne. Czyli piwo może zrobić się bardzo słodkie bo zsumuje sie ilość cukrów niefermentowalnych z zacierania i ekstraktu. Jeżeli tak bedzie proponuje dodać dodatkowego chmielu w czasie cichej fermentacji tzn chmielenie na zimno.

                    Comment

                    • semplice
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.07
                      • 89

                      #55
                      W tym IPA już jest chyba 20g chmielu do wrzucenia na zimno.
                      Przy jakim BLG można rozważać dorzucenie ekstraktu?

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #56
                        W obecnym momencie nic już nie dodawaj. Blg jest wysokie, zobaczymy, do ilu odfermentuje. Doczytałeś, jakie są wskaźniki alkoholu - porównanie blg brzeczki początkowej do brzeczki po odfermentowaniu? Bo mam wrażenie, że nie. Doczytaj.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • kham
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2006.01
                          • 751

                          #57
                          Policz: masz jakieś 2blg na 1% alkoholu jakie chcesz stężenie??

                          Comment

                          • semplice
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2006.07
                            • 89

                            #58
                            Ok no zobaczymy, mam nadzieję że odfermentuje chociaż 6-8 BLG...

                            Comment

                            • Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                              Ok no zobaczymy, mam nadzieję że odfermentuje chociaż 6-8 BLG...
                              Skończ panikę, bo nie jest wskazana przy warzeniu.

                              Ilość alkoholu nie jest wyznacznikiem jakości piwa.

                              Nie podgrzewa się zacieru do 80st, jest o tym osobny temat.

                              20min nie jest żadnym forumowym rekordem, były opisywane szybsze przypadki.

                              Poczytaj więcej o zacieraniu i zacznij dokładniej opisywac swoje problemy, a jeśli chcesz siać panikę, to rób to z większa dawką humoru(poczytaj temat Antałka).

                              Nie martw się więcej, a tego co piszesz, to wszystko idzie w dobrą stronę, a jesli coś ma się zepsuć, to i tak nie będziesz miał na to wpływu.

                              Comment

                              • kham
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2006.01
                                • 751

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                                Ilość alkoholu nie jest wyznacznikiem jakości piwa.
                                Nie, jest ale trochę się go przydaje.


                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                                Nie podgrzewa się zacieru do 80st, jest o tym osobny temat.
                                Ja tak robię. I wszystko ok. Ale może mam walniety termometr.

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                                Nie martw się więcej, a tego co piszesz, to wszystko idzie w dobrą stronę, a jesli coś ma się zepsuć, to i tak nie będziesz miał na to wpływu.
                                Fakt. Niestety.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X