Semplice - moje warzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • semplice
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.07
    • 89

    #61
    Tak czytam ten post i się zastanawiam - w jakim celu go napisałeś?
    Mógłbyś mi to wyjaśnić? Wszystkie rzeczy które napisałeś pojawiły się powyżej w wątku bądź też w "pobocznych". Gdybyś okazał swoją szlachetną, pomocną dłoń jakieś 8 godzin temu, kiedy pytania postawione powyżej były aktualne to bym zrozumiał ale teraz to mogę tylko zagłębić się w lekturze słownika języka polskiego: dzisiejszy odcinek sponsoruje literka P, jak panika :

    "Panika – nagły i nieoczekiwany wybuch silnego i szybko rozprzestrzeniającego się zbiorowego strachu, wywołanego najczęściej urojeniem lub wyolbrzymionym niebezpieczeństwem, powodującego gwałtowną ucieczkę, której towarzyszy zaćmienie świadomości ulegających jej osób. Powstawaniu paniki sprzyja często chaos, dezinformacja, bezradność, brak pomocy lub jednostki przywódczej. "

    Comment

    • angasc
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.04
      • 977

      #62
      Mimo wszystko powinno do ok. 6Blg odfermentować, mimo popełnionych błędów. Czyli będzie miało nieco ponad 4 % alkoholu. Da się wypić

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #63
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
        Tak czytam ten post i się zastanawiam - w jakim celu go napisałeś?
        Mógłbyś mi to wyjaśnić?
        Może zaczniesz adresowac swoje pytania.

        Jeśli chodzi o mnie, to sprostowałem kilka faktów o których była mowa w poprzednich postach, przydadzą Ci się na następne warki.

        Jesli chodziło Ci o to, żebym przestał się odzywać, to nie ma sprawy.

        Comment

        • semplice
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.07
          • 89

          #64
          Ty to na serio napisałeś Marcinie_wc ? :-)
          Informacje zawsze w cenie - jasna sprawa.

          P.S. Post był podpięty do Twojego więc adresowanie jest niejako domyślne, Marcinie.
          Będę dużo trenował i w końcu się doszukam sprostowań w poprzednim poście :-)
          Pozdrawiam
          Krzysiek

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #65
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice

            P.S. Post był podpięty do Twojego więc adresowanie jest niejako domyślne, Marcinie.
            Cześć, Twój post zauważ, był podpięty do postu Khama, nie Marcina, warto cytować, bo często zanim napiszesz odpowiedź, ktoś w międzyczasie już się "wepcha" między posty

            A co do paniki - podałes tylko jedną z definicji. Nam chodziło raczej o taką:
            "Panika - - niepohamowany lęk o skrajnie silnym natężeniu. Często towarzyszą mu zaburzenia funkcji wegetatywnych. Napady paniki towarzyszą niektórym zaburzeniom psychicznym, zwłaszcza nerwicowym, jak zespół lęku napadowego, czy agorafobia."

            Wikipedia
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23994

              #66
              proszę się nie mądrzyć na temat techniki

              post był odpowiednio podpięty, a że Ty i Semplice używacie innego sposobu wyświetlania wątku to opowiadacie o dwóch różnych rzeczach
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • semplice
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2006.07
                • 89

                #67
                Przerażająca ta definicja - myślisz że moje funkcje wegetatywne były zaburzone? :-)

                P.S. Czy na pewno mój post jest podpięty do postu Khama czy tylko się znajduje pod nim na równym z nim poziomie zagnieżdżenia? Może źle czytam i macie jakieś inne ustalenia - jeśli tak to zwracam honor

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #68
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                  proszę się nie mądrzyć na temat techniki

                  post był odpowiednio podpięty, a że Ty i Semplice używacie innego sposobu wyświetlania wątku to opowiadacie o dwóch różnych rzeczach

                  eeeeyyyyy.... to ja przepraszam Ale Marcin pewnie tez wyświetla, tak jak ja
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • semplice
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2006.07
                    • 89

                    #69
                    Przypomnial mi sie Gombrowicz i Ferdydurke w kwestii Formy :-))))
                    Żeby nawiązać do tematu wątku i skierować dyskusję na piwne tory poinformuję, iż o godzinie 3:40 rano zadałem drożdży mojemu piwku - czekałem aż temperatura spadnie poniżej 24 stopni. Wrzuciłem ok 22-23 stopni, lekko zamieszałem.
                    Póki co nie dają znaku życia, brzeczka jest jakaś taka mętna, za kilka godzin sprawdzę znowu.

                    Comment

                    • naczelnik
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 1884

                      #70
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika semplice
                      Póki co nie dają znaku życia...
                      Drozdzom do szybszego mnozenia sie potrzebny jest tlen.
                      Napowietrzales brzeczke? Np. przelewajac ja z wiadra do wiatra, ew. "wpompowujac" powietrze pod powierzchnie jakas wieksza lycha z otworami ?
                      Popieram domowe browary!

                      Polakom gratulujemy naczelnika

                      Zamykam browar.
                      Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                      gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #71
                        Dobra dobra, z napowietrzaniem, czy bez, i tak ruszą, tylko czasem nawet dopiero po 24 godzinach Płyn ma być mętny, dna nie zobaczysz
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • Maidenowiec
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 2287

                          #72
                          Zaraz się okaże, że nie i będzie kolejny napad paniki Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, następne zacieranie już pewnie będzie bardziej "skoordynowane".
                          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                          Thou shallt not spilleth thy beer!

                          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                          Comment

                          • semplice
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2006.07
                            • 89

                            #73
                            Wersja z przelewaniem :-)

                            Comment

                            • naczelnik
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.08
                              • 1884

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                              Dobra dobra, z napowietrzaniem, czy bez, i tak ruszą, tylko czasem nawet dopiero po 24 godzinach
                              A czy ja napisalem , ze nie rusza ?
                              Napisalem od czego powinno sie zaczac, jesli sie chce przeprowadzic sprawna i w miare poprawna fermentacje

                              P.S. Wersja z przelewaniem to b. dobry wybor
                              Ostatnia zmiana dokonana przez naczelnik; 2006-08-26, 12:16.
                              Popieram domowe browary!

                              Polakom gratulujemy naczelnika

                              Zamykam browar.
                              Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

                              gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

                              Comment

                              • Maidenowiec
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.07
                                • 2287

                                #75
                                Semplice, aby nie kusiło, zamknij na głucho fermentor i połóż najlepiej na niego cegłę. Elektryczny pastuch dookoła z czasowym włącznikiem na tydzień też by pomógł
                                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                                Thou shallt not spilleth thy beer!

                                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                                Comment

                                Przetwarzanie...