Witam,
Będe robił 1 warke wg tego przepisu. Zrobiłem go przy pomocy Shlangbauma
Proporcje będą takie:
4 kg żeśrutowanego słodu pilzeńskiego
0,5 kg ześruotwanego słodu karmelowego jasnego
Chmiel Lubelski i Marynka po 25g
Drożdże górnej fermentacji Safate T-58
Zacieranie
1. Zagrzej wode (12 litrów do 75 stopni)
2. Wrzuć słód pilzneński i karmelowy i ureguluj temp. do 72*C i zostaw tak na 70 minut.
3. Późnej zlej brzeczke do filtratora który jest nad fermentorem
4. Kolejno gdy sie uleży zacznij proces wysładzania tj. przelej 3x przez filtrator z młótem po 3,5 litra wody o temp. 68-74*C
5. Gdy znów sie ulezy w fermentorze, zlać kranikiem do gara.
Chmielenie
1. Brzeczke zlaną do gara, podgrzać do temperatury wrzenia (100*C)
2. Przy wrzeniu, wrzucić wygotowaną przez 5 min rajstope albo podkolanówke z 25g chmielu Marynki
3. Po 45 min. dorzucić jeszcze 25g chmielu Lubelskiego i gotować przed 10-15 min.
4. Po zakonczeniu chmielenia, zlać do filtratora brzeczke, zatkac szczelnie, przenieść do wanny i schładzać aż do ostudzenia do 20*C
5. Po ok. 4-5 h dodać starter drożdżowy i porzadnie zamieszać dobrze wygotowana Łygą
Fermentacja
1. Po zadaniu drożdży oodstawić na 4-6 dni.
2. Po okresie 4-6 dni przelać brzeczke do fermentora, zamknąć szczelnie i odstawić na ok.1 tydz.
3. Po 1 tyg plastikowym węrzykiem zlewać brzeczke do wysterylizowanych butelek dodająć uprzednio 1 (płaską) łyżeczke od herbaty cukru do butelki.
4. Zakapslować i odstawić do fermentacji na ok. 2 miesiace
Starter Drożdżowy
1. Wyparza sie wrzatkiem sloik 0,5 l.
2. Wsypujue sie do juz wyparzonego dwie-trzy lyzki stolowe cukru, zalewa wrzatkiem i miesza aby sie cukier rozpuscil.
3. Ostudza to do temperatury pokojowej (az biorac sloik do reki nie wyczyjemy ciepla, jak wyczujemy cieplo to znaczy ze woda z cukrem ma jeszcze okolo 30* C co jest za wysoka temperatura, powinno byc kolo 20*C).
4. Wsypuje sie do pozywki drozdze i czeka kilka godzin (3-4 minimum mimo iz na drozdzach nekiedy pisze ze sie nic nie czeka).
6. Wlewa sie starter do brzeczki w fermentorze, która musi miec nie wiecej jak 20* C.
Czy coś dodać, zmienić ? Jam myślicie ?
Będe robił 1 warke wg tego przepisu. Zrobiłem go przy pomocy Shlangbauma
Proporcje będą takie:
4 kg żeśrutowanego słodu pilzeńskiego
0,5 kg ześruotwanego słodu karmelowego jasnego
Chmiel Lubelski i Marynka po 25g
Drożdże górnej fermentacji Safate T-58
Zacieranie
1. Zagrzej wode (12 litrów do 75 stopni)
2. Wrzuć słód pilzneński i karmelowy i ureguluj temp. do 72*C i zostaw tak na 70 minut.
3. Późnej zlej brzeczke do filtratora który jest nad fermentorem
4. Kolejno gdy sie uleży zacznij proces wysładzania tj. przelej 3x przez filtrator z młótem po 3,5 litra wody o temp. 68-74*C
5. Gdy znów sie ulezy w fermentorze, zlać kranikiem do gara.
Chmielenie
1. Brzeczke zlaną do gara, podgrzać do temperatury wrzenia (100*C)
2. Przy wrzeniu, wrzucić wygotowaną przez 5 min rajstope albo podkolanówke z 25g chmielu Marynki
3. Po 45 min. dorzucić jeszcze 25g chmielu Lubelskiego i gotować przed 10-15 min.
4. Po zakonczeniu chmielenia, zlać do filtratora brzeczke, zatkac szczelnie, przenieść do wanny i schładzać aż do ostudzenia do 20*C
5. Po ok. 4-5 h dodać starter drożdżowy i porzadnie zamieszać dobrze wygotowana Łygą
Fermentacja
1. Po zadaniu drożdży oodstawić na 4-6 dni.
2. Po okresie 4-6 dni przelać brzeczke do fermentora, zamknąć szczelnie i odstawić na ok.1 tydz.
3. Po 1 tyg plastikowym węrzykiem zlewać brzeczke do wysterylizowanych butelek dodająć uprzednio 1 (płaską) łyżeczke od herbaty cukru do butelki.
4. Zakapslować i odstawić do fermentacji na ok. 2 miesiace
Starter Drożdżowy
1. Wyparza sie wrzatkiem sloik 0,5 l.
2. Wsypujue sie do juz wyparzonego dwie-trzy lyzki stolowe cukru, zalewa wrzatkiem i miesza aby sie cukier rozpuscil.
3. Ostudza to do temperatury pokojowej (az biorac sloik do reki nie wyczyjemy ciepla, jak wyczujemy cieplo to znaczy ze woda z cukrem ma jeszcze okolo 30* C co jest za wysoka temperatura, powinno byc kolo 20*C).
4. Wsypuje sie do pozywki drozdze i czeka kilka godzin (3-4 minimum mimo iz na drozdzach nekiedy pisze ze sie nic nie czeka).
6. Wlewa sie starter do brzeczki w fermentorze, która musi miec nie wiecej jak 20* C.
Czy coś dodać, zmienić ? Jam myślicie ?
Comment