Browar Shultz pierwsza Warka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wielki_B
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.02
    • 1968

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
    A co się złego stanie, po podgrzaniu na początku do 75*?
    Grozi nieodwracalną dezaktywacją enzymów. A te wpierw powinny odrobić zadanie, przed którymi postawił je piwowar

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wielki_B
      Grozi nieodwracalną dezaktywacją enzymów. A te wpierw powinny odrobić zadanie, przed którymi postawił je piwowar
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
      Na koniec zacier podgrzewamy do temperatury 75 – 77 0C i przenosimy do filtracji. Podgrzanie mieszaniny na koniec zacierania ma na celu obniżenie lepkości roztworu, co ułatwi, przyśpieszy filtrację. Chodzi również o termiczną dezaktywację zbędnych już enzymów. Wykazano jednak, że a-amylaza może częściowo przetrwać nawet tak wysokie temperatury.
      Więc jednak tak strasznie nie jest, jak piszecie.

      Proponuję już więcej nie straszyć, tylko dać mu spokojnie poczekac na efekty i sam się przekona, co wyszło. Moim zdaniem wyjdzie pyszne piwo.

      Comment

      • HarryShultz
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.08
        • 37

        #18
        Hmmm, to zrobie tak że podgrzeje do 74*C ( termometr mam z Browar.biz) i jesli taka temp. sie utrzyma przez 5 min to wrzuce słód tak jak podałem.
        Harry Shultz

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24007

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
          Więc jednak tak strasznie nie jest, jak piszecie.

          Proponuję już więcej nie straszyć, tylko dać mu spokojnie poczekac na efekty i sam się przekona, co wyszło. Moim zdaniem wyjdzie pyszne piwo.
          tylko że Ty piszesz o początku a Czes o końcu (wybacz Czes ) zacierania.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • Wielki_B
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.02
            • 1968

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
            Więc jednak tak strasznie nie jest, jak piszecie.

            Proponuję już więcej nie straszyć, tylko dać mu spokojnie poczekac na efekty i sam się przekona, co wyszło. Moim zdaniem wyjdzie pyszne piwo.
            "Straszyć" trzeba, aby na przyszłość był swiadomy czym grozi zabawa na granicy dezaktywacji enzymów. I tylko tego dotyczył mój post. To że część enzymów przeżywa takie warunki, nie oznacza, że zacieranie przebiegnie we oczekiwanym czasie. - Przez zlekceważenie tej sprawy kolega zacierał przez 3 godziny, nim uzyskał negatywną próbe jodową. Na to właśnie uwagę zwrócił ART.

            A w tym konkretnym przypadku próba jodowa była negatywna, więc nic złego sie nie stało. Fermentacja trwała będzie krótko, a Blg pewnie zredukuje się nie więcej niz o połowę. No i piwo może wyjść pyszne ("może" wyjść pyszne - bo zbyt dużo kolejnych czynników będzie miało tu podstawowe znaczenie). Podobnie zatarłem moją "Słodką Curacao", która zrobiła I miejsce na IV KPD

            Teraz, kiedy chcę zrobić, słodkie w posmaku piwo, to zaczynam od krótkiej przerwy maltozowej (5-10 min.) i dopiero potem podjeżdżam do 72 st. C. Polecam Harry. Wsyp do 65 st. C, poczekaj 10 min. i podgrzej do 72 st. C.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #21
              Niech zaciera nawet przez trzy godziny, piwo wyjdzie, a błędy zapamięta lepiej, niż suchą teorię.

              Nie pisałem, że Czes pisze o początku zacierania.

              Chodzi mi tylko o to, żeby nie przesadzać ze straszeniem, bo nam kolejny Antałek wyjdzie.

              W_B, zapomniałeś dodać, że Twoje piwo miało jeszcze wspomaganie.
              Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2006-09-27, 19:07.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • e-prezes
                Browar Bałtów, Porter Bałtowski
                e-prezes
                Wszystkie piwa, łącznie z brzeczkowym napojem mają oprawę (i ety) związaną z dinoparkiem. To jest produkt poza główną linią i raczej tylko dlatego, że po sezonie, gdy nie ma takiego przerobu piw do jedzenia był czas (i wolne tanki), by urzeczywistnić marzenie piwowara na coś ekstra. Niestety...
                2023-09-11, 16:15
              • yavo
                Lallemand Philly Sour - lag
                yavo
                Drogie "Bravo Girl",
                ja dzisiaj z takim oto pytaniem, co robić - a mianowicie w niedzielny wieczór zaszczepiłem rzeczonymi drożdżami szesnastolitrową brzeczkę o ekstrakcie 18'. Kalkulator Lallemanda powiedział mi, że wsypałem za mało drożdży (11g vs 21). Mamy wtorkowe popołudnie,...
                2022-02-22, 13:13
              • Flino
                Jak czytać przepis ?
                Flino
                Witam mam pytanko jak czytać przepisy na piwo? Tu przykładowy przepis na miodowe:
                1. Składniki:
                • pilzeński Litovel 4,25 kg;
                • monachijski Litovel 0,9 kg;
                • karmel jasny 0,5 kg
                • caraaroma 0,35;
                • chmiel Marynka granulat 40 g;
                • chmiel Lubelski granulat 25 g;
                • miód gryczany, naturalny 1,3kg.
                2....
                2021-11-17, 10:49
              • Magyars
                Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
                Magyars
                Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

                50% słód pszeniczny
                50% słód pilzeński
                Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
                Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

                BLG początkowe...
                2019-12-17, 08:06
              • Komos92
                Warzenie brewkitu w temperaturze poniżej 20 stopni
                Komos92
                Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
                https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html

                Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...
                2018-06-17, 16:51
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...