Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #166
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
    Warka 75 - Halloween IPA warzony 31.10.2011

    Chmielenie będzie takie:

    10,00 gm Target 2008 granulat [10,60 %] (60 min) Hops 13,8 IBU
    15,00 gm Admiral 2010 granulat [15,30 %] (30 min)Hops 15,2 IBU
    15,00 gm Bramling Cross 2010 granulat [7,00 %] (30 min)Hops 7,0 IBU
    15,00 gm Admiral 2010 granulat [15,30 %] (15 min)Hops 8,0 IBU
    15,00 gm Bramling Cross 2010 granulat [7,00 %] (15 min)Hops 3,6 IBU
    10,00 gm Bramling Cross 2010 granulat [7,00 %] (3min)Hops 1,5 IBU
    10,00 gm Admiral 2010 granulat [15,30 %] (3 min) Hops 3,3 IBU
    10,00 gm East Kent Golding 2010 granulat [6,50 %] (0 min)Hops -
    15' przed końcem dodałem 5g mchu irlandzkiego i 350g cukru.

    Wyszło 22l - 15,5 Blg.

    Zadane starterem London ESB Ale.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #167
      Warka 74 - Pils warzony 21/22.10.2011

      Dziś przelane na cichą.

      Blg - 2,4

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #168
        Warka 75 - Halloween IPA warzony 31.10.2011

        Dziś przelałem na cichą. Blg - 4

        Dodałem też chmiel:
        12,00 g Admiral 2010 granulat [15,30 %]
        13,00 g Bramling Cross 2010 granulat [7,00 %]

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #169
          Warka 76 - Cherry Kiss warzone 12/13.11.2011

          Zasyp jak do belgian blond ale.

          Pilzneński - 4kg
          Carapils - 0,3kg
          Abbey malt - 0,15kg
          Special B - 0,05kg
          Sok wiśniowy domowy* - 1l (zawiera 0,625 kg cukru)
          Wiśnie mrożone - 4kg (2kg drylowanych i 2kg całych)

          Chmiel Marynka (szyszka 2010) - 30g

          Zacieranie:

          słody do 18l wody o temp. 53* + 3ml kwasu mlekowego
          51* - 10'
          63>61* - 15'
          73>71* - 40'
          negatywna próba jodowa, 78* i filtracja.
          PH - 5,6

          wysładzanie -3 x4l wody 78*

          Przed gotowaniem - 25l - 12 Blg

          Gotowanie 100'

          30g Marynki - 90'
          1l soku wiśniowego - 15'

          Po gotowaniu - 21l - 16,5 Blg

          Zadane starterem drożdży Belgian Ardennes.

          Jak zacznie się fermentacja burzliwa dodam 2 kg wiśni, po kilogramie drylowanych i niedrylowanych.

          Pozostałem 2 kg dodam na cichą.
          Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-11-13, 18:01.

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #170
            Warka 76 - Cherry Kiss warzone 12/13.11.2011

            2kg rozmrożonych wiśni poszło do fermentora.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #171
              Warka 74 - Pils warzony 21/22.10.2011

              Wczoraj niestety po 10 dniach cichej zabutelkowany z dodatkiem 110g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody. Końcowe Blg - 2,1
              Mam nadzieję, że będzie ok.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #172
                Warka 77 - Lady in Red warzony 19.11.2011

                Coś jakby czerwony lager.

                Pilzneński - 2kg
                Melanoidowy - 1kg
                Monachijski - 0,5kg
                Carared - 0,5kg
                Zakwaszający - 0,05kg

                Spalt Select granulat - 17g
                Marynka szyszka - 13g
                Lubelski granulat - 50g
                Lubelski szyszka - 19g
                mech irlandzki - 5g

                Słody do 16l wody o temp 52* = 2ml kwasu mlekowego
                50* - 10'
                68>66* - 45'
                73>71* - 20'
                negatywna próba jodowa
                78* i filtracja
                PH - 5,2

                Przed gotowaniem: 26l - 10Blg

                Gotowanie 100'

                Marynka i Spalt Select - 90'
                Lubelski granulat i mech irlandzki - 15'
                Lubelski szyszka - 3'

                Wyszło 21l - 12,5 Blg

                Zadane starterem z gęstwy S-23 po pilsie.
                Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-11-20, 17:06.

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3491

                  #173
                  Dużo melanoidowego, nie za dużo? Już coś takiego piłeś?
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #174
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                    Dużo melanoidowego, nie za dużo? Już coś takiego piłeś?
                    Będzie ok.
                    Uwarzyłem takie rok temu ale przechmieliłem bo dałem Magnum.

                    To receptura Leszka Piątkowskiego z książki: Znakomite piwa tylko chmiele dałem inne. Czyściłem zamrażalnik z resztek.

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #175
                      Warka 76 - Cherry Kiss warzone 12/13.11.2011

                      Chciałem przelać wczoraj na cichą a tu nadal fermentuje.
                      Zatrzaśnięte wieko fermentora po kilku minutach wybrzusza się.
                      Musiałem nadal zostawić rozszczelnione.

                      Odfermentowało dopiero do 7Blg i wiśniowo smakuje.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-11-24, 20:07.

                      Comment

                      • zeko
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.07
                        • 708

                        #176
                        A etykietki do ostatnich warek już są w przygotowaniu??

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #177
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zeko
                          A etykietki do ostatnich warek już są w przygotowaniu??
                          Etykiety się robią.

                          Comment

                          • zeko
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.07
                            • 708

                            #178
                            No to jak już będą to chętnie dołączę je do pozostałych Twoich etykiet w mojej kolekcji

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #179
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zeko
                              No to jak już będą to chętnie dołączę je do pozostałych Twoich etykiet w mojej kolekcji
                              Ale będą w innym stylu.
                              Zmieniłem grafika.

                              Comment

                              • zeko
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.07
                                • 708

                                #180
                                Z tej ostatniej partii etykieta Nocny Marek była rewelacyjna

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 18:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 17:19
                                • heckler
                                  Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...