Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
    Warka 75 - Halloween IPA warzony 31.10.2011

    Chmielenie będzie takie:

    10,00 gm Target 2008 granulat [10,60 %] (60 min) Hops 13,8 IBU
    15,00 gm Admiral 2010 granulat [15,30 %] (30 min)Hops 15,2 IBU
    15,00 gm Bramling Cross 2010 granulat [7,00 %] (30 min)Hops 7,0 IBU
    15,00 gm Admiral 2010 granulat [15,30 %] (15 min)Hops 8,0 IBU
    15,00 gm Bramling Cross 2010 granulat [7,00 %] (15 min)Hops 3,6 IBU
    10,00 gm Bramling Cross 2010 granulat [7,00 %] (3min)Hops 1,5 IBU
    10,00 gm Admiral 2010 granulat [15,30 %] (3 min) Hops 3,3 IBU
    10,00 gm East Kent Golding 2010 granulat [6,50 %] (0 min)Hops -
    15' przed końcem dodałem 5g mchu irlandzkiego i 350g cukru.

    Wyszło 22l - 15,5 Blg.

    Zadane starterem London ESB Ale.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      Warka 74 - Pils warzony 21/22.10.2011

      Dziś przelane na cichą.

      Blg - 2,4

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        Warka 75 - Halloween IPA warzony 31.10.2011

        Dziś przelałem na cichą. Blg - 4

        Dodałem też chmiel:
        12,00 g Admiral 2010 granulat [15,30 %]
        13,00 g Bramling Cross 2010 granulat [7,00 %]

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          Warka 76 - Cherry Kiss warzone 12/13.11.2011

          Zasyp jak do belgian blond ale.

          Pilzneński - 4kg
          Carapils - 0,3kg
          Abbey malt - 0,15kg
          Special B - 0,05kg
          Sok wiśniowy domowy* - 1l (zawiera 0,625 kg cukru)
          Wiśnie mrożone - 4kg (2kg drylowanych i 2kg całych)

          Chmiel Marynka (szyszka 2010) - 30g

          Zacieranie:

          słody do 18l wody o temp. 53* + 3ml kwasu mlekowego
          51* - 10'
          63>61* - 15'
          73>71* - 40'
          negatywna próba jodowa, 78* i filtracja.
          PH - 5,6

          wysładzanie -3 x4l wody 78*

          Przed gotowaniem - 25l - 12 Blg

          Gotowanie 100'

          30g Marynki - 90'
          1l soku wiśniowego - 15'

          Po gotowaniu - 21l - 16,5 Blg

          Zadane starterem drożdży Belgian Ardennes.

          Jak zacznie się fermentacja burzliwa dodam 2 kg wiśni, po kilogramie drylowanych i niedrylowanych.

          Pozostałem 2 kg dodam na cichą.
          Last edited by mareks; 2011-11-13, 19:01.

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            Warka 76 - Cherry Kiss warzone 12/13.11.2011

            2kg rozmrożonych wiśni poszło do fermentora.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              Warka 74 - Pils warzony 21/22.10.2011

              Wczoraj niestety po 10 dniach cichej zabutelkowany z dodatkiem 110g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody. Końcowe Blg - 2,1
              Mam nadzieję, że będzie ok.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                Warka 77 - Lady in Red warzony 19.11.2011

                Coś jakby czerwony lager.

                Pilzneński - 2kg
                Melanoidowy - 1kg
                Monachijski - 0,5kg
                Carared - 0,5kg
                Zakwaszający - 0,05kg

                Spalt Select granulat - 17g
                Marynka szyszka - 13g
                Lubelski granulat - 50g
                Lubelski szyszka - 19g
                mech irlandzki - 5g

                Słody do 16l wody o temp 52* = 2ml kwasu mlekowego
                50* - 10'
                68>66* - 45'
                73>71* - 20'
                negatywna próba jodowa
                78* i filtracja
                PH - 5,2

                Przed gotowaniem: 26l - 10Blg

                Gotowanie 100'

                Marynka i Spalt Select - 90'
                Lubelski granulat i mech irlandzki - 15'
                Lubelski szyszka - 3'

                Wyszło 21l - 12,5 Blg

                Zadane starterem z gęstwy S-23 po pilsie.
                Last edited by mareks; 2011-11-20, 18:06.

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  Dużo melanoidowego, nie za dużo? Już coś takiego piłeś?
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                    Dużo melanoidowego, nie za dużo? Już coś takiego piłeś?
                    Będzie ok.
                    Uwarzyłem takie rok temu ale przechmieliłem bo dałem Magnum.

                    To receptura Leszka Piątkowskiego z książki: Znakomite piwa tylko chmiele dałem inne. Czyściłem zamrażalnik z resztek.

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      Warka 76 - Cherry Kiss warzone 12/13.11.2011

                      Chciałem przelać wczoraj na cichą a tu nadal fermentuje.
                      Zatrzaśnięte wieko fermentora po kilku minutach wybrzusza się.
                      Musiałem nadal zostawić rozszczelnione.

                      Odfermentowało dopiero do 7Blg i wiśniowo smakuje.
                      Last edited by mareks; 2011-11-24, 21:07.

                      Comment

                      • zeko
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.07
                        • 708

                        A etykietki do ostatnich warek już są w przygotowaniu??

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zeko
                          A etykietki do ostatnich warek już są w przygotowaniu??
                          Etykiety się robią.

                          Comment

                          • zeko
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.07
                            • 708

                            No to jak już będą to chętnie dołączę je do pozostałych Twoich etykiet w mojej kolekcji

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zeko
                              No to jak już będą to chętnie dołączę je do pozostałych Twoich etykiet w mojej kolekcji
                              Ale będą w innym stylu.
                              Zmieniłem grafika.

                              Comment

                              • zeko
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2004.07
                                • 708

                                Z tej ostatniej partii etykieta Nocny Marek była rewelacyjna

                                Comment

                                Przetwarzanie...