Ezoteryczny Browar Domowy
Collapse
X
-
Warka 76 - Cherry Kiss warzone 12/13.11.2011
Zasyp jak do belgian blond ale.
Pilzneński - 4kg
Carapils - 0,3kg
Abbey malt - 0,15kg
Special B - 0,05kg
Sok wiśniowy domowy* - 1l (zawiera 0,625 kg cukru)
Wiśnie mrożone - 4kg (2kg drylowanych i 2kg całych)
Chmiel Marynka (szyszka 2010) - 30g
Zacieranie:
słody do 18l wody o temp. 53* + 3ml kwasu mlekowego
51* - 10'
63>61* - 15'
73>71* - 40'
negatywna próba jodowa, 78* i filtracja.
PH - 5,6
wysładzanie -3 x4l wody 78*
Przed gotowaniem - 25l - 12 Blg
Gotowanie 100'
30g Marynki - 90'
1l soku wiśniowego - 15'
Po gotowaniu - 21l - 16,5 Blg
Zadane starterem drożdży Belgian Ardennes.
Jak zacznie się fermentacja burzliwa dodam 2 kg wiśni, po kilogramie drylowanych i niedrylowanych.
Pozostałem 2 kg dodam na cichą.Last edited by mareks; 2011-11-13, 19:01.Comment
-
Warka 77 - Lady in Red warzony 19.11.2011
Coś jakby czerwony lager.
Pilzneński - 2kg
Melanoidowy - 1kg
Monachijski - 0,5kg
Carared - 0,5kg
Zakwaszający - 0,05kg
Spalt Select granulat - 17g
Marynka szyszka - 13g
Lubelski granulat - 50g
Lubelski szyszka - 19g
mech irlandzki - 5g
Słody do 16l wody o temp 52* = 2ml kwasu mlekowego
50* - 10'
68>66* - 45'
73>71* - 20'
negatywna próba jodowa
78* i filtracja
PH - 5,2
Przed gotowaniem: 26l - 10Blg
Gotowanie 100'
Marynka i Spalt Select - 90'
Lubelski granulat i mech irlandzki - 15'
Lubelski szyszka - 3'
Wyszło 21l - 12,5 Blg
Zadane starterem z gęstwy S-23 po pilsie.Last edited by mareks; 2011-11-20, 18:06.Comment
-
Dużo melanoidowego, nie za dużo? Już coś takiego piłeś?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
Warka 76 - Cherry Kiss warzone 12/13.11.2011
Chciałem przelać wczoraj na cichą a tu nadal fermentuje.
Zatrzaśnięte wieko fermentora po kilku minutach wybrzusza się.
Musiałem nadal zostawić rozszczelnione.
Odfermentowało dopiero do 7Blg i wiśniowo smakuje.Last edited by mareks; 2011-11-24, 21:07.Comment
Comment