Ezoteryczny Browar Domowy
Collapse
X
-
Zauważyłem, że Lubelski/Żatecki dany na goryczkę wymaga dłuższego leżakowania. Tak pod 2,5-3 miesiące. Wcześniej goryczka jest bardzo mocno przyprawowa, ostra, taka aż paląca. Potem się układa i jest bardzo przyjemna.Comment
-
Warka 81 - Weizenbock warzone 28.01.2012
Pszeniczny ciemny - 2,2kg
Pszeniczny - 0,6kg
Pilzneński - 1,1kg
Monachijski - 0,75kg
Karmelowy jasny - 0,5kg
Karmelowy ciemny - 0,1kg
Melanoidynowy - 0,1kg
Zakwaszający - 0,05kg
Woda z Biedronki - 30l
Hallertau Hersbrucker granulat - 43g
Słody pszeniczne do 10l wody o temp. 41*
40* - 60'
dolałem 5l wody + zakwaszający podgrzałem do 52*
Dodałem pozostałe słody + 1ml kwasu mlekowego.
50* - 10
63>61* - 10'
1/3 do dekokcji
dekokt: 72* - 15', 100* - 20' i zwrot
73*>71 - 30' do negatywnej próby jodowej
78* i filtracja
PH - 5,3
Przed gotowaniem: 26l - 14,5Blg
Gotowanie - 100'
60' - Hallertau Hersbrucker granulat - 43g
Po gotowaniu: 20l - 16,5Blg
Zadane gęstwą Zymoferm Z047-8-39 Weissbier IV Fürstengold po żytnim.Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-01-29, 13:27.Comment
-
Warka 82 - Czeski pils warzony 04.02.2012
Zasyp:
Bohemian pilsner - 3,6 kg
Carapils - 0,35 kg
Zakwaszający - 0,05 kg
Mech irlandzki - 5g
Target granulat - 20g
Saaz granulat - 70g
Zacieranie:
Drobno zmielony zakwaszający wsypałem do wody już na początku podgrzewania wody.
Reszta słodów do 16l wody o temp. 55* + 2ml kwasu mlekowego
53 - 15'
63>61 - 20'
1/3 do dekokcji
73* - 10', 100* - 15' i zwrot
73>71 - 40' do negatywnej próby jodowej
78 i filtracja
PH - 5,5
Przed gotowaniem: 25l - 10,5 Blg
Gotowanie 100'
Target 20g - 60'
Saaz 10g - 30'
Saaz 10g - 25'
Saaz 10g - 20'
Saaz 10g - 15'
Mech irlandzki - 15'
Saaz 10g - 10'
Saaz 10g - 5'
Saaz 10g - 0'
Wyszło 20l - 12,5 Blg
Zadane 2l starterem drożdży Wyeast XL 2001 Urquell Lager.Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-02-05, 19:25.Comment
-
Warka 83 - Foregin Extra Sweet Stout warzony 11.02.2012
Zasyp:
Pale ale - 2,5 kg
Monachijski - 0,5 kg
Pilzneński - 0,4 kg
Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg
Crystal - 0,2 kg
Kawowy - 0,2 kg
Karmelowy jasny - 0,15 kg
Karmelowy ciemny - 0,2 kg
Czekoladowy - 0,3 kg
Jęczmień palony - 0,2 kg
Laktoza - 0,5 kg
Target granulat - 28g
East Kent Golding granulat - 50g
Zacieranie:
Słody (bez czekoladowego i jęczmienia palonego) do 18l wody o temp. 70* + 1ml kwasu mlekowego.
68>66 - 60'
73>71 - 30'
PH - 5,3
Negatywna próba jodowa dodałem słody palone
78 i filtracja
Przed gotowaniem 27l - 12 Blg ( zagapiłem się i za dużo wysłodziłem)
Gotowanie 70'
EKG 20g + Target 28g - 60'
Laktoza - 15'
EKG 30g - 10'
Wyszło 22l - 15Blg (miało być 17ale nie chciało mi się dłużej gotować)
Schłodzona brzeczka zadana 2l starterem drożdży London ESB Ale.Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-02-13, 19:31.Comment
-
Warka 84 - Kyudo Beer warzone 17/18.02.2012
Piwo to jakby japońska wersja Classic American Pilsner.
Zasyp:
Pilzneński - 3 kg
Płatki ryżowe błyskawiczne - 1 kg
Monachijski - 0,4 kg
Melanoidynowy - 0,1 kg
Sorachi Ace granulat - 50g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
Płatki zagotowałem w 5l wody, dodałem 10l wody + 3ml kwasu mlekowego i podgrzałem.
Gdy temperatura wynosiła 53* dodałem słody.
52* - 10'
63>61 - 30'
73>71 - 60'
PH - 5,4
Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja
Przed gotowaniem 25l - 12,5 Blg
Gotowanie 70'
Sorachi Ace 10g - 60'
Sorachi Ace 10g - 30'
Mech irlandzki - 15'
Sorachi Ace 10g - 10'
Sorachi Ace 10g - 5'
Sorachi Ace 10g - 0'
Wyszło 20l - 14Blg
Schłodzona brzeczka zadana gęstwą Urquell lager.Comment
-
Warka 85 - Belgijskie Pale Ale warzone 25.02.2012
Zasyp:
Pale Ale - 2,5 kg
Monachijski - 1 kg
Abbey Malt - 0,3 kg
Carabelge - 0,2 kg
Special B - 0,1 kg
Brewers Gold granulat - 30g
Styrian Goldings granulat - 30g
Mech irlandzki - 5g
Zacieranie:
Słody do 16l wody o temp. 65* + 2 ml kwasu mlekowego (za dużo)
63>61 - 20'
73>71 - 45'
PH - 5,2
Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja
Przed gotowaniem 26l - 10,5 Blg
Gotowanie 70'
Brewers Gold - 60'
Styrian Goldings + Mech irlandzki - 15'
Wyszło 22l - 12,5Blg
Zadano starterem drożdży Wyeast XL 3739 Flanders Golden AleOstatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-02-26, 11:32.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
Sprzedam sprzęt domowy:
18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2023-07-27, 18:05 -
-
Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.
W skład browaru wchodzą:
Śrutownik
Kapslownica + ok 800 kapsli
Garnek emaliowany 20L
Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
Suszarka do butelek
7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar.
...
-
Channel: Czechy
-
-
Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
-
Channel: Czechy
-
-
trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby
Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...-
Channel: Festiwale piwne
2024-12-15, 23:21 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment