Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #196
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    Rok postoi i będzie miooooodzio
    Powiadasz?
    Utlenienie pomoże.

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #197
      Zauważyłem, że Lubelski/Żatecki dany na goryczkę wymaga dłuższego leżakowania. Tak pod 2,5-3 miesiące. Wcześniej goryczka jest bardzo mocno przyprawowa, ostra, taka aż paląca. Potem się układa i jest bardzo przyjemna.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #198
        No to piwo sobie poleżakuje.
        Spróbuję na wiosnę.

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #199
          Warka 80 - Żytnie II warzone 13/14.01.2012

          Przelane na cichą. Blg - 2,7

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #200
            Warka 81 - Weizenbock warzone 28.01.2012

            Pszeniczny ciemny - 2,2kg
            Pszeniczny - 0,6kg
            Pilzneński - 1,1kg
            Monachijski - 0,75kg
            Karmelowy jasny - 0,5kg
            Karmelowy ciemny - 0,1kg
            Melanoidynowy - 0,1kg
            Zakwaszający - 0,05kg

            Woda z Biedronki - 30l
            Hallertau Hersbrucker granulat - 43g


            Słody pszeniczne do 10l wody o temp. 41*
            40* - 60'
            dolałem 5l wody + zakwaszający podgrzałem do 52*
            Dodałem pozostałe słody + 1ml kwasu mlekowego.
            50* - 10
            63>61* - 10'
            1/3 do dekokcji
            dekokt: 72* - 15', 100* - 20' i zwrot
            73*>71 - 30' do negatywnej próby jodowej
            78* i filtracja
            PH - 5,3

            Przed gotowaniem: 26l - 14,5Blg

            Gotowanie - 100'

            60' - Hallertau Hersbrucker granulat - 43g


            Po gotowaniu: 20l - 16,5Blg

            Zadane gęstwą Zymoferm Z047-8-39 Weissbier IV Fürstengold po żytnim.
            Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-01-29, 13:27.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #201
              Warka 79 - Koźlak majowy warzony 5/6.01.2012

              Wczoraj przelany na cichą. Blg - 2,7

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #202
                Warka 81 - Weizenbock warzone 28.01.2012

                Dziś przelane na cichą. Blg - 6,2

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #203
                  Warka 82 - Czeski pils warzony 04.02.2012

                  Zasyp:
                  Bohemian pilsner - 3,6 kg
                  Carapils - 0,35 kg
                  Zakwaszający - 0,05 kg

                  Mech irlandzki - 5g

                  Target granulat - 20g
                  Saaz granulat - 70g


                  Zacieranie:
                  Drobno zmielony zakwaszający wsypałem do wody już na początku podgrzewania wody.
                  Reszta słodów do 16l wody o temp. 55* + 2ml kwasu mlekowego
                  53 - 15'
                  63>61 - 20'
                  1/3 do dekokcji
                  73* - 10', 100* - 15' i zwrot
                  73>71 - 40' do negatywnej próby jodowej
                  78 i filtracja
                  PH - 5,5

                  Przed gotowaniem: 25l - 10,5 Blg

                  Gotowanie 100'

                  Target 20g - 60'
                  Saaz 10g - 30'
                  Saaz 10g - 25'
                  Saaz 10g - 20'
                  Saaz 10g - 15'
                  Mech irlandzki - 15'
                  Saaz 10g - 10'
                  Saaz 10g - 5'
                  Saaz 10g - 0'

                  Wyszło 20l - 12,5 Blg

                  Zadane 2l starterem drożdży Wyeast XL 2001 Urquell Lager.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-02-05, 19:25.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #204
                    Warka 83 - Foregin Extra Sweet Stout warzony 11.02.2012

                    Zasyp:
                    Pale ale - 2,5 kg
                    Monachijski - 0,5 kg
                    Pilzneński - 0,4 kg
                    Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4 kg
                    Crystal - 0,2 kg
                    Kawowy - 0,2 kg
                    Karmelowy jasny - 0,15 kg
                    Karmelowy ciemny - 0,2 kg
                    Czekoladowy - 0,3 kg
                    Jęczmień palony - 0,2 kg
                    Laktoza - 0,5 kg

                    Target granulat - 28g
                    East Kent Golding granulat - 50g

                    Zacieranie:
                    Słody (bez czekoladowego i jęczmienia palonego) do 18l wody o temp. 70* + 1ml kwasu mlekowego.
                    68>66 - 60'
                    73>71 - 30'
                    PH - 5,3
                    Negatywna próba jodowa dodałem słody palone
                    78 i filtracja

                    Przed gotowaniem 27l - 12 Blg ( zagapiłem się i za dużo wysłodziłem)

                    Gotowanie 70'
                    EKG 20g + Target 28g - 60'
                    Laktoza - 15'
                    EKG 30g - 10'

                    Wyszło 22l - 15Blg (miało być 17 ale nie chciało mi się dłużej gotować)

                    Schłodzona brzeczka zadana 2l starterem drożdży London ESB Ale.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-02-13, 19:31.

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #205
                      Warka 82 - Czeski pils warzony 04.02.2012

                      Wczoraj przelany na cichą. Blg - 2,7
                      Drożdże prosto z fermentora przelałem do warki 84.

                      Piwo będzie się nazywało: Bohemian Rapsody.

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #206
                        Warka 84 - Kyudo Beer warzone 17/18.02.2012
                        Piwo to jakby japońska wersja Classic American Pilsner.

                        Zasyp:
                        Pilzneński - 3 kg
                        Płatki ryżowe błyskawiczne - 1 kg
                        Monachijski - 0,4 kg
                        Melanoidynowy - 0,1 kg

                        Sorachi Ace granulat - 50g
                        Mech irlandzki - 5g

                        Zacieranie:
                        Płatki zagotowałem w 5l wody, dodałem 10l wody + 3ml kwasu mlekowego i podgrzałem.
                        Gdy temperatura wynosiła 53* dodałem słody.

                        52* - 10'
                        63>61 - 30'
                        73>71 - 60'
                        PH - 5,4
                        Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja

                        Przed gotowaniem 25l - 12,5 Blg

                        Gotowanie 70'
                        Sorachi Ace 10g - 60'
                        Sorachi Ace 10g - 30'
                        Mech irlandzki - 15'
                        Sorachi Ace 10g - 10'
                        Sorachi Ace 10g - 5'
                        Sorachi Ace 10g - 0'

                        Wyszło 20l - 14Blg

                        Schłodzona brzeczka zadana gęstwą Urquell lager.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #207
                          Warka 83 - Foregin Extra Sweet Stout warzony 11.02.2012


                          Dziś przelany na cichą. Blg - 6,8

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #208
                            Warka 81 - Weizenbock warzone 28.01.2012

                            Zabutelkowane z dodatkiem 160g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody
                            Blg - 4,9

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #209
                              Warka 85 - Belgijskie Pale Ale warzone 25.02.2012

                              Zasyp:
                              Pale Ale - 2,5 kg
                              Monachijski - 1 kg
                              Abbey Malt - 0,3 kg
                              Carabelge - 0,2 kg
                              Special B - 0,1 kg

                              Brewers Gold granulat - 30g
                              Styrian Goldings granulat - 30g
                              Mech irlandzki - 5g

                              Zacieranie:
                              Słody do 16l wody o temp. 65* + 2 ml kwasu mlekowego (za dużo)

                              63>61 - 20'
                              73>71 - 45'
                              PH - 5,2
                              Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja

                              Przed gotowaniem 26l - 10,5 Blg

                              Gotowanie 70'
                              Brewers Gold - 60'
                              Styrian Goldings + Mech irlandzki - 15'

                              Wyszło 22l - 12,5Blg

                              Zadano starterem drożdży Wyeast XL 3739 Flanders Golden Ale
                              Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2012-02-26, 11:32.

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #210
                                Warka 83 - Foregin Extra Sweet Stout warzony 11.02.2012

                                Zabutelkowany z dodatkiem 130g cukru rozpuszczonego w 0,5 l wody.
                                Blg - 5,9

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 18:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 17:19
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...