Warka 104 - Witbier warzony 26.01.2013
Jest to klon Hitachino Nest Beer White Ale z Kiuchi Brewery.
Zasyp:
Heidelberg - 1,7kg
Płatki pszeniczne - 1,2kg
Słod pszeniczny - 0,8kg
Płatki jęczmienne - 0,4kg
Łuska ryżowa - 0,2kg
Chmiele
Perle granulat - 15g
Styrian Goldings granulat - 15g
curacao- 33g
kolendra indyjska - 14g
gałka muszkatałowa - 2szt
świeżo starta skórka pomarańczy - 110g
pożywka dla drożdży Wyeast - 1g
Woda - przegotowana kranówka
Zacieranie:
Słody do 15l wody o temp. 53*
50 - 30'
68>67 - 60'
PH - 5,6
Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78, dodana łuska ryżowa namoczona w 1l wody i filtracja.
Gotowanie 100'
45' - Perle granulat - 15g
10' - curacao, 55g świeżej skórki pomarańczowej, 1 utarta gałka muszkatałowa, 7g kolendry zmielonej, pożywka
5' - Styrian Goldings granulat - 15g, 55g świeżej skórki pomarańczowej, 1 utarta gałka muszkatałowa, 7g kolendry zmielonej,
Wyszło 21l - 13 Blg
Jak ostygnie dodam starter drożdży Wyeast 3463 - Forbidden Fruit.
Jest to klon Hitachino Nest Beer White Ale z Kiuchi Brewery.
Zasyp:
Heidelberg - 1,7kg
Płatki pszeniczne - 1,2kg
Słod pszeniczny - 0,8kg
Płatki jęczmienne - 0,4kg
Łuska ryżowa - 0,2kg
Chmiele
Perle granulat - 15g
Styrian Goldings granulat - 15g
curacao- 33g
kolendra indyjska - 14g
gałka muszkatałowa - 2szt
świeżo starta skórka pomarańczy - 110g
pożywka dla drożdży Wyeast - 1g
Woda - przegotowana kranówka
Zacieranie:
Słody do 15l wody o temp. 53*
50 - 30'
68>67 - 60'
PH - 5,6
Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78, dodana łuska ryżowa namoczona w 1l wody i filtracja.
Gotowanie 100'
45' - Perle granulat - 15g
10' - curacao, 55g świeżej skórki pomarańczowej, 1 utarta gałka muszkatałowa, 7g kolendry zmielonej, pożywka
5' - Styrian Goldings granulat - 15g, 55g świeżej skórki pomarańczowej, 1 utarta gałka muszkatałowa, 7g kolendry zmielonej,
Wyszło 21l - 13 Blg
Jak ostygnie dodam starter drożdży Wyeast 3463 - Forbidden Fruit.
Comment