Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #316
    Warka 110 - Witbier Pierwszomajowy warzony 01.05.2013

    Zasyp:
    Pszenica - 2kg
    Heidelberg - 1,6kg
    Płatki owsiane - 1,2kg
    Łuska ryżowa - 0,2kg

    Chmiele
    Pacific Gem granulat - 5g
    Nelson Sauvin granulat - 5g
    Waimea granulat - 5g
    Pacifica granulat - 5g
    Motueka granulat - 5g

    skórka pomarańczowa mrożona - 180g
    kolendra indyjska - 14g
    rumianek - 3g
    pożywka dla drożdży Wyeast - 1g

    Woda - przegotowana kranówka z dodatkiem 6g chlorku wapnia na 30l wody.

    Zacieranie:
    Zasyp do 15l wody o temp. 52*

    50 - 30'
    68>66 - 90'
    PH - 5,7
    Negatywna próba jodowa, dodana łuska ryżowa, podgrzane do 78 i filtracja.

    Gotowanie 100'

    60' - Pacific Gem
    10' - Nelson + Waimea +kolendra 7g + skórka pomarańczowa 90g + pożywka dla drożdży 1g.
    5' - Pacifica + Motueka
    3' - rumianek + kolendra 7g + skórka pomarańczowa 90g

    Wyszło 22l - 12 Blg

    Po ostygnięciu zadane gęstwą drożdży Wyeast 3463 - Forbidden Fruit.
    Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-05-02, 18:04.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #317
      Warka 111 - Maori Pale Ale warzone 04.05.2013

      Zasyp:
      Pale ale - 3,5kg
      Wiedeński - 0,4kg
      Caramel pils - 0,2kg
      Crystal - 0,2kg
      Pszeniczny - 0,1kg

      Chmiele
      Pacific Gemt granulat - 17g
      Waimea granulat - 10g
      Sticklebract granulat 10g
      Nelson Sauvin granulat - 10g
      Motueka granulat - 10g
      Pacifica granulat - 10g
      Kohatu granulat - 10g

      Woda - przegotowana kranówka z dodatkiem na 30l wody:
      gips piwowarski - 4g
      chlorek wapnia - 6g
      sól z Epsom - 0,4g

      Zacieranie:
      Zasyp do 15l wody o temp. 52*

      51- 15'
      68>66 - 90'
      PH - 5,3
      Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

      Gotowanie 100'

      60' - Pacific Gemt granulat - 7g
      30' - Pacific Gemt granulat - 10g
      10' - Waimea granulat - 10g + Sticklebract granulat 10g
      5' - Nelson Sauvin granulat - 10g + Motueka granulat - 10g
      0' - Pacifica granulat - 10g + Kohatu granulat - 10g

      Wyszło 21,5l - 13,6 Blg

      Dziś rano zadane gęstwą drożdży Wyeast 1332 - Northwest Ale

      Jakie chmielenie na zimno to jeszcze zobaczę.
      Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-05-05, 12:36.

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #318
        Warka 110 - Witbier Pierwszomajowy warzony 01.05.2013

        Dziś przelane na cichą.
        Blg - 3,4

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #319
          Warka 111 - Maori Pale Ale warzone 04.05.2013

          Dziś przelany na cichą.
          Blg - 5,2

          Dodałem chmiele:
          Waimea granulat - 5g
          Sticklebract granulat 5g
          Motueka granulat - 5g
          Kohatu granulat - 5g
          Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-05-13, 20:10.

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #320
            Warka 109 - Schwarzbier warzone 13.04.2013

            28.04.2013 przelane na cichą. Blg - 4,3

            Dziś zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru trzcinowego + 400ml wody.
            Blg - 3,7

            Comment

            • acjon
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.03
              • 61

              #321
              Jak ten Witbier z lutego z dodatkiem świeżego soku z pomarańczy? Różnica wyczuwalna, nie bałeś się infekcji?

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #322
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika acjon
                Jak ten Witbier z lutego z dodatkiem świeżego soku z pomarańczy? Różnica wyczuwalna, nie bałeś się infekcji?
                Sok zagotowałem z wodą i cukrem.
                Witbier z warki 107 jest smaczny ale ma dopiero miesiąc bo ten pierwszy (warka 104) był na imprezę i został w całości wypity. Dla konsumentów oczywiście był super.

                Czytałem na anglojęzycznej stronie, że dodanie soku pomarańczowego do fermentacji to porażka smakowa. Jak dodawać to do refermentacji.
                Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-05-16, 13:16.

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #323
                  Warka 110 - Witbier Pierwszomajowy warzony 01.05.2013

                  10g świeżych liści mięty sparzyłem wrzątkiem i dodałem do fermentora.

                  Comment

                  • fidoangel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.07
                    • 3491

                    #324
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                    Czytałem na anglojęzycznej stronie, że dodanie soku pomarańczowego do fermentacji to porażka smakowa. Jak dodawać to do refermentacji.
                    A może to nieprawda?



                    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #325
                      Warka 111 - Maori Pale Ale warzone 04.05.2013

                      Wczoraj wrzuciłem do fermentora po 10g Nelson Sauvin i Pacifica.

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #326
                        Może.

                        Ja jednak wolę do refermentacji.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #327
                          Warka 112 - Czeski Pils warzone 25.05.2013

                          Zasyp:
                          Pilzneński - 4kg
                          Caramel pils - 0,3kg
                          Zakwaszający - 0,1kg

                          Chmiele
                          Vital granulat - 10g
                          Agnus granulat - 20g
                          Kazbek granulat - 20g
                          Sladek granulat 20g
                          Saaz granulat - 19,5g

                          Mech irlandzki - 4g

                          Zacieranie:
                          Zasyp do 15l wody o temp. 55*
                          54- 10'
                          63>61 - 20'
                          73>71 - 40'
                          PH - 5,3
                          Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                          Gotowanie 100'

                          60' - Vital granulat - 10g
                          30' - Agnus granulat - 20g
                          15' - Mech irlandzki - 4g
                          10' - Kazbek granulat - 20g
                          5' - Sladek granulat 20g
                          0' - Saaz granulat - 19,5g

                          Wyszło 22l - 12,8 Blg

                          Dziś rano zadane starterem z drożdży W34/70.

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #328
                            Warka 110 - Witbier Pierwszomajowy warzony 01.05.2013

                            Dziś zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 400ml wody + 400ml soku pomarańczowego.
                            Blg - 3,1

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #329
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                              Warka 112 - Czeski Pils warzone 25.05.2013

                              Zasyp:
                              Pilzneński - 4kg
                              Caramel pils - 0,3kg
                              Zakwaszający - 0,1kg
                              Zakwaszającego nie było.
                              Zapomniałem o nim.

                              Jak widać po PH nie był potrzebny.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2013-05-27, 13:51.

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #330
                                Warka 111 - Maori Pale Ale warzone 04.05.2013

                                Dziś zabutelkowane z dodatkiem 100g cukru trzcinowego + 400 ml wody.
                                Blg - 3,3

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 18:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 17:19
                                • heckler
                                  Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...