Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #391
    Warka 131 - Hokkaido Pumpkin Ale II warzone 10.01.2015

    Dziś przelane na cichą.
    Blg - 4.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #392
      Warka 133 - Cherry Kiss III warzone 07.02.2015

      Zasyp:
      Pilzneński - 2,5kg
      Pszeniczny - 0,5kg
      Caramel Light- 0,5kg
      Cara Blond - 0,2kg
      Aroma - 0,2kg
      Karmelowy 30 - 0,1kg

      Chmiel:
      Sybilla granulat - 35g

      Wiśnie - 4kg

      Zacieranie:
      Zasyp do 15l wody 52
      50 - 15'
      63>62 - 20'
      73>71 - 40'

      Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

      Gotowanie 70'

      60' - Sybilla granulat - 35g


      Wyszło 24l - 12,5 Blg

      Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 3725 Biere de Garde

      Po dwóch dniach fermentacji dodano 2kg rozmrożonych wiśni.

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #393
        Warka 133 - Cherry Kiss III warzone 07.02.2015

        23.02.1015 przelane na cichą i dodane 2 kg wiśni.
        Blg - 1,4

        12.03.2015 zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru rozpuszczonego w 0,4l wody + 1 tabletka słodzika na butelkę.

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #394
          Warka 132 - Francuski lager warzone 24.01.2015

          19.02.2015 przelane na cichą i dodane po 4g każdego z chmieli.

          17.03.2015 zabutelkowane z dodatkiem 70g cukru rozpuszczonego w 0,4l wody.
          Blg - 3,7

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #395
            Warka 134 - Marcowe warzone 21.03.2015

            Zasyp:

            Wiedeński - 2,5kg
            Monachijski - 1kg
            Pilzneński - 0,5kg
            Melanoidynowy - 0,25kg
            Pszenica prażona - 0,25kg
            Karmelowy ciemny - 0,05kg

            Chmiel:
            Opal gr - 25g

            Zacieranie:
            Zasyp do 15l wody 53
            51 - 15'
            63>61 - 30'
            73>71 - 30"

            Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

            Gotowanie 70'

            60' - 15g chmielu
            20' - 10g chmielu

            Wyszło 21,5l - 13,3 Blg


            Po ostygnięciu zadane starterem Mangrove Jack's M84 Bohemian Lager

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #396
              Warka 135 - Black & Blue II warzony 09.05.2015

              Drugie podejście do BGSA z dodatkiem owoców.

              Zasyp:
              Pilzneński - 5,5kg
              Pszeniczny - 0,5kg

              Cukier biały - 0,5kg

              Chmiele:
              Hallertau Hersbrucker gr - 35g
              Saaz gr - 30g

              Jeżyny mrożone 1kg
              Borówki amerykańskie mrożone 1kg


              Zacieranie:
              Zasyp do 20l wody 54
              53 - 10'
              63>61 - 35'
              73>71 - 35'

              Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

              Gotowanie 70'

              60' - Hallertau Hersbrucker gr - 35g
              30' - Saaz gr - 30g
              15' - 0,5kg cukru + jeżyny

              Borówki zmiksowane, zagotowane i dodane do brzeczki.

              Wyszło 24,5l - 18 Blg

              Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy Wyeast 3725 Biere de Garde
              Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2015-05-11, 19:35.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #397
                Warka 134 - Marcowe warzone 21.03.2015

                14.04.2014 przelane na cichą. Blg - 5

                13.05.2015 zabutelkowane z dodatkiem 120g cukru trzcinowego + 0,4l wody.
                Blg - 4,4

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #398
                  Warka 135 - Black & Blue II warzony 09.05.2015

                  Dziś przelane na cichą. Blg - 1,9.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #399
                    Warka 134 - American Amber Ale warzone 30.05.2015

                    Zasyp:
                    Pale ale - 3,5kg
                    Amber - 0,3kg
                    Aroma - 0,3kg
                    Special X - 0,4

                    Chmiele:
                    Stella gr - 8g
                    Topaz gr - 8g
                    Summer gr - 18,5
                    Galaxy gr - 20,5g


                    Zacieranie:
                    Zasyp do 215l wody 54
                    53 - 15'
                    68>67 - 90'

                    Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                    Gotowanie 70'

                    60' - Stella gr 4g + Topaz gr - 4g
                    30' - Stella gr 4g + Topaz gr - 4g
                    10' - Summer gr - 18,5g
                    0' - Galaxy gr - 20,5g

                    Wyszło 22l - 13,5 Blg

                    Po ostygnięciu zadane starterem z gęstwy US-05
                    Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2015-05-31, 18:56.

                    Comment

                    • PaPe
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.03
                      • 176

                      #400
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                      Warka 134 - American Amber Ale warzone 30.05.2015

                      Zacieranie:
                      Zasyp do 215l wody 54
                      53 - 15'
                      68>67 - 90'

                      Gotowanie 70'

                      Wyszło 22l - 13,5 Blg
                      Jak udało Ci się tak szybko odparować tyle brzeczki?

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #401
                        Warka 137 - Hokkaido Pumpkin Ale III warzone 05.09.2015

                        Zasyp:
                        Pale ale - 3,5 kg
                        Heidelberg - 0,5 kg
                        Biscuit - 0,5 kg
                        Caramel Light - 0,25 kg
                        Caramel Dark - 0,25 kg


                        Chmiel:
                        Fuggles gr - 50g

                        Dodatki:
                        Dynia pieczona - 3 kg
                        Cukier trzcinowy - 0,1 kg

                        Łuska ryżowa - 0,3kg
                        Przyprawa do ciasta dyniowego Pumpkin Pie Spice firmy McCormick - 10g

                        Zacieranie:
                        Zasyp + dynia do 16l wody 52
                        50 - 15'
                        67 - 90'

                        Negatywna próba jodowa dodana łuska ryżowa + 1l wody, podgrzane do 78 i filtracja.

                        Gotowanie 70'

                        60' - Fuggles gr - 25g
                        5' - Fuggles gr - 25g + Pumpkin Pie Spice - 10g

                        Wyszło 22l - 15,5 Blg

                        Po ostygnięciu zadane uwodnionymi drożdżami US-05

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #402
                          Warka 138 - Lager mieszany warzony 19.09.2015

                          Zasyp:

                          Pilzneński - 3kg
                          Monachijski - 0,5kg
                          Caramel pils - 0,3kg
                          Melanoidynowy - 0,1kg
                          Zakwaszający - 0,1kg


                          Chmiele:
                          Agnus gr - 20g
                          Kazbek gr - 20g
                          Sladek gr - 20g
                          Vital gr - 20g


                          Zacieranie:
                          Zasyp do 15l wody 55
                          55 - 15'
                          63>61 - 30'
                          73>71 - 30"

                          Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

                          Gotowanie 70'

                          60' - po 2g każdego chmielu
                          30' - po 3g każdego chmielu
                          15' - po 4g każdego chmielu + 5g mchu irlandzkiego
                          5' - po 5g każdego chmielu
                          0' - po 6g każdego chmielu

                          Wyszło 22,5l - 12 Blg

                          Po ostygnięciu zadane starterem z drożdży Wyeast 2206 Bavarian Lager

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #403
                            Warka 137 - Hokkaido Pumpkin Ale III warzone 05.09.2015

                            Dziś przelane na cichą.
                            Blg - 4.

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #404
                              Warka 138 - Lager mieszany warzony 19.09.2015

                              Wczoraj przelane na cichą.
                              Blg - 3,6

                              Resztka chmieli poszła do fermentora:

                              Agnus gr - 12,4g
                              Kazbek gr - 8,7g
                              Sladek gr - 12,3g
                              Vital gr - 20g

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #405
                                Warka 137 - Hokkaido Pumpkin Ale III warzone 05.09.2015

                                Dziś zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,4l wody.
                                Blg -3,6
                                Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2015-10-11, 17:50.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 18:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 17:19
                                • heckler
                                  Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...