Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #421
    Sezon czas zacząć.

    Warka 146 - Hokkaido Pumpkin Ale IV warzone 17.09.2016

    Zasyp:
    Pale ale - 3 kg
    Pilzneński - 1,5 kg
    Biscuit - 0,45 kg
    Caramel Dark - 0,45 kg
    Czekoladowy 400 - 0,02 kg
    Czekoladowy 1200 - 0,02 kg
    Łuska ryżowa - 0,4 kg


    Chmiel:
    Willamette gr - 50g

    Dodatki:
    Dynia pieczona - 2,5 kg
    Cukier trzcinowy - 0,2 kg

    Przyprawa do ciasta dyniowego Pumpkin Pie Spice - 10g

    Zacieranie:
    Zasyp + dynia do 20l wody 52
    50 - 15'
    67 - 90'

    Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

    Gotowanie 70'

    60' - Willamette gr - 25g
    5' - Willamette gr - 25g + Pumpkin Pie Spice - 10g

    Wyszło 22l - 17 Blg

    Po ostygnięciu zadane starterem drożdży Fermentum Mobile FM52 Amerykański Sen.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #422
      Cydr IV robiony 14.10.2016

      43kg jabłek rozdrobnione i przepuszczone przez prasę do owoców.

      Otrzymałem 27l soku - 12,5 Blg.
      Zasiarkowane 3g pirosiarczynu.

      Dziś przewietrzyłem i zadałem 2l starterem z drożdży Mangrove Jack's M02 Cider.

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #423
        Warka 146 - Hokkaido Pumpkin Ale IV warzone 17.09.2016

        5.10.2016 przelane na cichą. Blg - 3,6

        23.10.2016 rozlew z dodatkiem 10g cukru trzcinowego rozpuszczonego w 0,4l wody.
        Blg - 3,6

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #424
          Warka 147 - APA warzone 31.10.2016

          Zasyp:
          Pale Ale - 4 kg
          Caramel Pils - 0,3 kg
          Caramel Dark - 0,17 kg
          Karmelowy ciemny - 0,03 kg


          Chmiele:
          Pacific Gem gr - 10g
          Nelson Sauvin gr - 100g


          Zacieranie:
          Zasyp do 15l wody 56
          55 - 15'
          68>67 - 60'
          73>71 - 30'

          Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

          Gotowanie 70'

          60' - Pacific Gem gr - 10g
          15' - Nelson Sauvin gr - 10g
          10' - Nelson Sauvin gr - 10g
          5' - Nelson Sauvin gr - 10g
          0' - Nelson Sauvin gr - 10g
          0' - Nelson Sauvin gr - 10g na whirpool

          50g Nelson Sauvin pójdzie na cichą.

          Wyszło 22l - 13,5 Blg

          Po ostygnięciu zadane gęstwą Fermentum Mobile FM52 Amerykański Sen

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #425
            Cydr IV robiony 14.10.2016

            43kg jabłek rozdrobnione i przepuszczone przez prasę do owoców.

            Otrzymałem 27l soku - 12,5 Blg.
            Zasiarkowane 3g pirosiarczynu.

            Dziś przewietrzyłem i zadałem 2l starterem z drożdży Mangrove Jack's M02 Cider.

            9.11.2016 zabutelkowane z dodatkiem 150g cukru + 0,5l wody.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #426
              Warka 148 - Pils niemiecki warzony 12.11.2016

              Zasyp:
              Pilzneński - 3,4 kg
              Caramel Pils - 0,3 kg
              Melanoidynowy - 0,2 kg
              Zakwaszający - 0,1 kg


              Chmiele:
              Polaris gr - 36g
              Opal gr - 18g


              Zacieranie:
              Zasyp do 15l wody 56
              55 - 15'
              63>61 - 30'
              73>71 - 30'

              Negatywna próba jodowa, podgrzane do 78 i filtracja.

              Gotowanie 70'

              60' - Opal gr - 8g
              15' - Polaris gr - 6g
              10' - Polaris gr - 10g
              5' - Polaris gr - 10g
              1' - Polaris gr - 10g
              0' - Opal gr - 10g



              Wyszło 22l - 12 Blg

              Po ostygnięciu zadane starterem z drożdży Fermentum Mobile FM31 Bawarska Dolina

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #427
                Warka 147 - APA warzone 31.10.2016

                Dziś przelane na cichą z dodatkiem 50g Nelson Sauvin.
                Blg - 3,3
                Za tydzień dodam jeszcze 50g.

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #428
                  Warka 147 - APA warzone 31.10.2016

                  4.12.2016 zabutelkowane z dodatkie 130g cukru + 0,4l wody.
                  BLG - 1,7

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #429
                    Warka 148 - Pils niemiecki warzony 12.11.2016

                    4.12.2016 przelane na cichą.
                    Blg - 3

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #430
                      Warka 149 - Melon APA warzone 28.12.2016
                      Piwo wzorowane na zestawie z CP.

                      Zasyp:
                      Pale Ale - 4,5 kg
                      Karmelowy pszeniczny - 0,5 kg


                      Chmiele:
                      Comet gr - 50g
                      Hallertau Blanc gr - 50g
                      Huell Melon gr - 50g
                      Yellow Sub gr - 50g


                      Zacieranie:
                      Zasyp do 17l wody 68

                      67 - 75'
                      75 - 10'

                      Gotowanie 60'

                      60' - Comet gr - 10g + Yellow Sub gr - 12,5g
                      30' - Comet gr - 10g + Yellow Sub gr - 12,5g
                      0' - Comet gr - 30g + Hallertau Blanc gr - 25g + Huell Melon gr - 12,5g


                      Wyszło 25l - 13,5 Blg

                      Po ostygnięciu zadane gęstwą Fermentum Mobile FM52 Amerykański Sen

                      Pierwsze warzenie Grainfatherem. Trzeba ogarnąć sprzęt bo kilka błędów popełniłem.
                      Sprzęt jest super. :-)
                      Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2016-12-29, 09:37.

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #431
                        ]Warka 148 - Pils niemiecki warzony 12.11.2016

                        30.12.2016 zabutelkowany z dodatkiem 100g cukru rozpuszczonego w 0,4l wody.
                        Blg - 2,7

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #432
                          Warka 149 - Melon APA warzone 28.12.2016

                          15.01.2017 przelane na cichą. Blg - 3,4

                          30.01.2017 zabutelkowane. Blg - 2,2

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #433
                            Warka 150 - Marcowe warzone 13.02.2017

                            Zasyp:
                            Monachijski - 1,8 kg
                            Wiedeński - 1,5 kg
                            Pilzneński - 1,3 kg
                            Karmelowy 30 - 0,2 kg
                            Melanoidynowy - 0,2 kg
                            Barwiący - 0,05kg


                            Chmiele:
                            Marynka gr - 17g
                            Hallertau Tradition gr - 22g


                            Zacieranie:

                            55 - 15'
                            62 - 20'
                            72 - 40'
                            78 - 10'

                            Gotowanie 100'

                            60' - Marynka gr - 17g
                            20' - Hallertau Tradition gr - 22g

                            Wyszło 25l - 12,5 Blg

                            Po ostygnięciu zadane gęstwą Fermentum Mobile FM31 Bawarska Dolina.

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #434
                              Warka 151 - Coffe Brown Porter warzone 18.02.2017

                              Zasyp:
                              Pale Ale - 3,5 kg
                              Carabohemian - 0,5 kg
                              Czekoladowy 400 - 0,3 kg
                              Kawowy - 0,3 kg
                              Płatki owsiane - 0,25 kg
                              Czekoladowy 1200 - 0,15kg


                              Chmiele:
                              Marynka gr - 19g
                              Styrian Goldings gr - 25g

                              Inne:
                              Kakao - 60g
                              Kawa - 20g
                              Espresso - 120ml

                              Zacieranie:

                              53 - 15'
                              67 - 75'
                              78 - 10'

                              Gotowanie 70'

                              60' - Marynka gr - 19g
                              15' - Styrian Goldings gr - 25g
                              5' - Kakao
                              1' - Kawa + Espresso

                              Wyszło 25l - 12,5 Blg

                              Po ostygnięciu zadane gęstwą Fermentum Mobile FM52 Amerykański Sen

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #435
                                Warka 152 - Witbier warzony 1.04.2017

                                Zasyp:
                                Płatki pszeniczne - 2,4 kg
                                Pilzneński - 2,2 kg
                                Carablond - 0,5 kg
                                Płatki owsiane - 0,4 kg
                                Zakwaszający - 0,4 kg
                                Łuska ryżowa - 0,3 kg


                                Chmiele:
                                Pacific Jade gr - 16g


                                Inne:
                                Kolendra - 10 g
                                Curacao - 50g

                                Zacieranie:

                                50 - 45'
                                67 - 75'
                                78 - 10'

                                Gotowanie 90'

                                60' - Pacific Jade gr - 16g

                                5' - Kolendra i Curacao

                                Wyszło 25l - 13 Blg

                                Po ostygnięciu zadane starterem drożdży FM 20 Białe Walonki.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2018-01-28, 11:16.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 18:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 17:19
                                • heckler
                                  Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...