Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #61
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    Z Coderm rozmawialiśmy na ten temat w Żywcu, to kleikowanie pszenicy i płatków wzięło się z "nawszelkowypadkowania" - mi też się ciężko było odzwyczaić, mimo, że wiem, że temperatura kleinkowania pszenicy to 60 stopni, czyli spokojnie się kleikuje w trakcie zacierania
    Ok. Będę pamiętał.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #62
      Warka 57 - Czerwone warzone 06.11.2010

      pilzneński 2,0kg
      monachijski 0,8kg
      melanoidynowy 1,0kg
      carared 0,6kg
      jęczmień 0,1kg

      magnum szyszka (2003) - 25g
      lubelski granulat (2005) - 50g
      mech irlandzki 5g

      Zacieranie

      słody do 14l wody o temp. 55
      53 - 15'
      66 - 45'
      72 - do negatywnej próby jodowej - 20'
      78 i filtracja

      wysładzanie 16l wody 78 stopni

      Przed gotowaniem 26l - 12Blg

      Czas gotowania - 100 minut

      Chmielenie
      25g magnum - 90'
      25 g lubelskiego + 5g mchu irlandzkiego - 15'
      25g lubelskiego - 3'

      Wyszło 21l - 14 Blg.

      Dziś rano zadane starterem z gęstwy Oktoberfest lager.

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #63
        Warka 56 - Milk Stout warzone 23.10.2010

        28.10.2010 poszedł na cichą a dziś zabutelkowany z dodatkiem 110g glukozy rozpuszczonej w 0,5 l wody.
        Blg - 7,5

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #64
          Warka 58 - Jesienne IPA warzone 20.11.2010

          Ingredients:
          ------------
          Amount Item Type % or IBU
          2,50 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 47,62 %
          2,00 kg (Strzegom) Monachijski (18,5 EBC) Grain 38,10 %
          0,25 kg (Brewferm) Cara-crystal (120,0 EBC) Grain 4,76 %
          0,20 kg (Weyermann) Caraamber (70,0 EBC) Grain 3,81 %
          0,15 kg (Brewferm) Biscuit (50,0 EBC) Grain 2,86 %
          0,15 kg (Steinbach) Pszeniczny (4,0 EBC) Grain 2,86 %
          25,00 gm Target 2008 granulat [10,60 %] (60 min) Hops 39,6 IBU
          30,00 gm East Kent Golding 2008 granulat [4,80 %] Hops 11,0 IBU
          30,00 gm East Kent Golding 2008 granulat [4,80 %] Hops 4,3 IBU
          40,00 gm East Kent Golding 2008 granulat [4,80 %] Hops -
          5,00 gm Gips piwowarski (Mash 60,0 min) Misc
          20,00 L Woda Leśnica Water
          1 Pkgs Irish Ale (Wyeast Labs #1084) Yeast-Ale


          Słody wsypane do 18l wody o temp. 73 stopni.
          67 - 60 co zajęło 90'
          Próba jodowa negatywna 78 i filtracja.

          Wysładzanie 13l wody o temp. 78

          Przed gotowaniem 27l - 13 Blg

          Gotowanie 70'

          25g Target 2008 granulat - 60'
          30g EKG 2008 granulat - 30'
          5g mchu irlandzkiego - 15'
          30g EKG 2008 granulat - 10'

          Po gotowaniu 23l -15Blg

          Dziś rano zadano starterem z gęstwy Irish Ale.


          Na cichą dodam 40g EKG 2008 granulat.

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #65
            Warka 57 - Czerwone warzone 06.11.2010

            Dziś przelane na cichą.
            Blg - 4.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #66
              Warka 59 - Andrzejkowe Marcowe warzone 27.11.2010


              Ingredients:
              ------------
              Amount Item Type % or IBU
              2,00 kg (Steinbach) Wiedeński (9,0 EBC) Grain 44,44 %
              1,42 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 31,56 %
              0,55 kg (Brewferm) Cara-crystal (120,0 EBC) Grain 12,22 %
              0,53 kg (Strzegom) Monachijski (18,5 EBC) Grain 11,78 %
              30,00 gm Spalt Select 2008 granulat [5,40 %] (60 mHops 24,2 IBU
              20,00 gm Spalt Select 2008 granulat [5,40 %] (30 mHops 8,2 IBU
              10,00 gm Spalt Select 2008 granulat [5,40 %] (5 miHops 1,3 IBU

              słody do 16l wody 55

              53 - 15'
              63-61 30'

              1/3 do dekokcji, 100 - 15"' i zwrot
              72 - 30'
              Próba jodowa negatywna 78 i filtracja

              Wysładzanie - 16l wody o temp. 78

              Przed gotowaniem 28l - 10,5 Blg

              Gotowanie 90'
              60' - 30g chmielu
              25' - 20g chmielu
              15' - łyżeczka mchu irlandzkiego
              5' - 10g chmielu

              Po gotowaniu 23l - 13Blg

              Dziś rano zadano starter z gęstwy Wyeast 2633 Octoberfest Lager

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #67
                Warka 58 - Jesienne IPA warzone 20.11.2010

                Dziś przelałem na cichą i dodałem 40g granulatu chmielu East Kent Golding.
                Blg - 5

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #68
                  Sparzyłeś go, czy tak na sucho wsypałeś?
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #69
                    Wsypałem na sucho.
                    Ponoć nie trzeba go dezynfekować a powinien namoknąć i dać aromat.
                    Trzeba sparzyć?

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #70
                      Tak tylko pytałam
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #71
                        Uff.
                        Już myślałem, że zrobiłem coś nie tak.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #72
                          Warka 58 - Jesienne IPA warzone 20.11.2010

                          Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 80g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                          Blg - 4

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                            Warka 58 - Jesienne IPA warzone 20.11.2010

                            Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 80g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                            Blg - 4
                            Fajne wyszło.
                            Pilsa też dochmielę na zimno.

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              #74
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                              Warka 58 - Jesienne IPA warzone 20.11.2010

                              Dziś przelałem na cichą i dodałem 40g granulatu chmielu East Kent Golding.
                              Blg - 5
                              I jak ten granulat Ci namókł? Poszedł na dno i nie było problemu z dekantowaniem?
                              Ja dałem podobną ilość i szlag mnie trafiał przed butelkowaniem - paprochy fruwały w całym piwie a na dnie zostało mi coś koło 2 litrów piwa z chmielową breją.

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #75
                                Też chcę dodać do swojej wściekłej ipy 17 blg granulatu na cichą, może warto w wygotowaną pończochę to wsadzić, szkoda było by tracić tyle piwa... Mareks, jak u ciebie poszło, dołączam się do pytania
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 18:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 17:19
                                • heckler
                                  Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...