Z Coderm rozmawialiśmy na ten temat w Żywcu, to kleikowanie pszenicy i płatków wzięło się z "nawszelkowypadkowania" - mi też się ciężko było odzwyczaić, mimo, że wiem, że temperatura kleinkowania pszenicy to 60 stopni, czyli spokojnie się kleikuje w trakcie zacierania
Dziś przelałem na cichą i dodałem 40g granulatu chmielu East Kent Golding.
Blg - 5
I jak ten granulat Ci namókł? Poszedł na dno i nie było problemu z dekantowaniem?
Ja dałem podobną ilość i szlag mnie trafiał przed butelkowaniem - paprochy fruwały w całym piwie a na dnie zostało mi coś koło 2 litrów piwa z chmielową breją.
Też chcę dodać do swojej wściekłej ipy 17 blg granulatu na cichą, może warto w wygotowaną pończochę to wsadzić, szkoda było by tracić tyle piwa... Mareks, jak u ciebie poszło, dołączam się do pytania
Comment