Ezoteryczny Browar Domowy
Collapse
X
-
Last edited by ART; 2010-12-17, 12:57.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Comment
-
Granulat poszedł ładnie na dno ale potem na powierzchni pływało trochę farfocli jak namókł.
Dekantuję wężykiem ze szklaną rurką, taki z Biowinu.
Rurka ma otwór z boku a na końcu szkło jest zatopione tak, że nie zaciąga z śmieci z dna.
Może kilka farfocli z powierzchni zaciągnałem przy końcu dekantacji ale nie zauważyłem.
Na dnie pozostał chmiel i drożdże. Było tego z 0,5 litra.Comment
-
Comment
-
-
Ja tam na żadnej nic nie widzę Ale już wiem, o co chodzi. I mówisz, że to działa - muszę wypróbować zatemComment
-
Ja to robię tak, że wkładam wężyk z ta szklaną rurką aż dotknie ona dna i zaciągam aby dekantować piwo.
Jak poziom spadnie około 2 cm powyżej otworu z boku rurki to przechylam delikatnie fermentor aby jak najmniej poruszyć osady z dna i tak operuję rurką aby zdekantować jak najwięcej klarownego piwa.Comment
-
Granulat poszedł ładnie na dno ale potem na powierzchni pływało trochę farfocli jak namókł.
Dekantuję wężykiem ze szklaną rurką, taki z Biowinu.
Rurka ma otwór z boku a na końcu szkło jest zatopione tak, że nie zaciąga z śmieci z dna.
Może kilka farfocli z powierzchni zaciągnałem przy końcu dekantacji ale nie zauważyłem.
Na dnie pozostał chmiel i drożdże. Było tego z 0,5 litra.
PS: a najlepiej by było jakby w sklepach piwowarskich były dostępne bardziej różnorodne chmiele w szyszkachComment
-
Trzeba kupować od razu na cały sezon.
Np. tu: http://piwodziej.pl/Szyszki-k14-0-3-default.htmlLast edited by mareks; 2010-12-17, 14:08.Comment
-
Chmiele w szyszkach są ale z reguły niedługo po zbiorach.
Trzeba kupować od razu na cały sezon.
Np. tu: http://piwodziej.pl/Szyszki-k14-0-3-default.htmlComment
-
Comment
Comment