To też jest kwestia 'wiary' w to, czy wierzysz w szczerą i prawdziwą odpowiedź czy tez nie...
Ezoteryczny Browar Domowy
Collapse
X
-
Tak, ale jeśli nie zapytasz, to nie dasz im szansy na powiedzenie, że "tak, to jest zbiór z 2009 r."Skąd wiesz, że tak nie powiedzą, tylko od razu zakładasz, że to jest 2009, a dostaniesz odpowiedź 2010?
Comment
-
Warka 60 - Nocny Marek warzone w nocy z 22 na 23.12.2010
W zamyśle ma to być weizenbock ale bez udziału słodów karmelowych.
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
3,05 kg (Steinbach) Pszeniczny (4,0 EBC) Grain 50,83 %
1,45 kg (Steinbach) Wiedeński (9,0 EBC) Grain 24,17 %
0,70 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 11,67 %
0,70 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 11,67 %
0,10 kg (Weyermann) Zakwaszający (6,0 EBC) Grain 1,67 %
42,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2008 granulat [2,6Hops 15,5 IBU
Słód pszeniczny do 10l wody o temp. 45
44>42 - 60'
+ 10l wrzątku
63 - słody jęczmienne
62 - 30'
1/3 do dekokcji, 72 - 15', 100 - 20'
72 - 30'
gdy negatywna próba jodowa to
76 i filtracja
Wysładzanie - 12l wody o temp. 72
Przed gotowaniem 26l - 15Blg
Gotowanie 70'
Chmiel w 60' przed końcem.
Po gotowaniu 21l - 17Blg
Zadano starterem z gęstwy Weihenstephan WeizenComment
-
Drożdże wyszły z fermentora choć jest tylko 21l brzeczki.
Coś mi się zdaje, że to "dziczyzna".
Już piana w starterze mi się nie podobała ale zaryzykowałem bo nie miałem suchych na ZN-ie.
Cóż, trudno.
Może będzie chociaż pijalne to pójdzie "do ludzi".Comment
-
Warka 61 - Przedsylwestrowy pils warzone dziś - 30.12.2010
pilzneński - 3,75kg
carapils - 0,15kg
zakwaszający - 0,1kg
Northern Brewer granulat - 20g
Trettnanger granulat - 50g
mech irlandzki - 5g
słody wsypano do 14l wody o temp 65
63-61 - 30'
1/3 do dekokcji, 72 - 20', 100 - 10', zwrot
72 - 30' gdy negatywna próba jodowa to
76 i filtracja
Wysładzanie - 16l wody o temp. 72
Do bani z ta moją wydajnością.
Dolałem 2l wody aby mieć 10Blg.
Przed gotowaniem 28l - 10Blg
Gotowanie 100'
20g Northern Brewer granulat - 60'
25g Trettnanger granulat - 30'
5g zrechydratyzowanego mchu irlandzkiego - 15'
25g Trettnanger granulat - 5'
Schłodzone chłodnicą i wystawione na balkon.Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2010-12-30, 20:50.Comment
-
Warka 62 - Witek warzone dziś - 15.01.2011
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
2,20 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 50,00 %
1,00 kg Pszenica niesłodowana (3,3 EBC) Grain 22,73 %
0,80 kg Płatki pszeniczne (3,2 EBC) Grain 18,18 %
0,40 kg Płatki owsiane (2,0 EBC) Grain 9,09 %
15,00 gm Cascade 2008 szyszka [4,70 %] (60 min) Hops 8,6 IBU
15,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (15 min) Hops 2,0 IBU
kolendra - 15g
skórka pomarańczowa świeżo starta - 150g
kminek mielony - 2 szczypty
Wszystko wsypane do 16l wody o temp. 54
52->50 - 15'
68->60 - 1,5h
72 - 15'
78 i filtracja
wysładzanie - 16l
Przed gotowaniem 27l - 10Blg
Gotowanie 70'
15g cascade - 60'
15g lubelskiego + 2 kminek - 15'
7,5g kolendry + 75g skórki pomarańczowej + łyżka mąki - 10'
7,5g kolendry + 75g skórki pomarańczowej - 3'Comment
-
Comment
-
Poza tym pszenicą załatwiłem sobie śrutownik a dokładnie pokrętło regulacyjne.
Blacha się wygięła.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
Sprzedam sprzęt domowy:
18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2023-07-27, 18:05 -
-
Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.
W skład browaru wchodzą:
Śrutownik
Kapslownica + ok 800 kapsli
Garnek emaliowany 20L
Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
Suszarka do butelek
7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar.
...
-
Channel: Czechy
-
-
Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
-
Channel: Czechy
-
-
trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby
Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...-
Channel: Festiwale piwne
2024-12-15, 23:21 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment