Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
Collapse
Posty
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #91
    To też jest kwestia 'wiary' w to, czy wierzysz w szczerą i prawdziwą odpowiedź czy tez nie...

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #92
      Tak, ale jeśli nie zapytasz, to nie dasz im szansy na powiedzenie, że "tak, to jest zbiór z 2009 r." Skąd wiesz, że tak nie powiedzą, tylko od razu zakładasz, że to jest 2009, a dostaniesz odpowiedź 2010?
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #93
        Warka 60 - Nocny Marek warzone w nocy z 22 na 23.12.2010

        W zamyśle ma to być weizenbock ale bez udziału słodów karmelowych.

        Ingredients:
        ------------
        Amount Item Type % or IBU
        3,05 kg (Steinbach) Pszeniczny (4,0 EBC) Grain 50,83 %
        1,45 kg (Steinbach) Wiedeński (9,0 EBC) Grain 24,17 %
        0,70 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 11,67 %
        0,70 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 11,67 %
        0,10 kg (Weyermann) Zakwaszający (6,0 EBC) Grain 1,67 %
        42,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2008 granulat [2,6Hops 15,5 IBU


        Słód pszeniczny do 10l wody o temp. 45
        44>42 - 60'
        + 10l wrzątku
        63 - słody jęczmienne
        62 - 30'
        1/3 do dekokcji, 72 - 15', 100 - 20'
        72 - 30'
        gdy negatywna próba jodowa to
        76 i filtracja

        Wysładzanie - 12l wody o temp. 72

        Przed gotowaniem 26l - 15Blg

        Gotowanie 70'
        Chmiel w 60' przed końcem.

        Po gotowaniu 21l - 17Blg


        Zadano starterem z gęstwy Weihenstephan Weizen

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #94
          Drożdże wyszły z fermentora choć jest tylko 21l brzeczki.
          Coś mi się zdaje, że to "dziczyzna".
          Już piana w starterze mi się nie podobała ale zaryzykowałem bo nie miałem suchych na ZN-ie.
          Cóż, trudno.
          Może będzie chociaż pijalne to pójdzie "do ludzi".

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #95
            Warka 61 - Przedsylwestrowy pils warzone dziś - 30.12.2010

            pilzneński - 3,75kg
            carapils - 0,15kg
            zakwaszający - 0,1kg

            Northern Brewer granulat - 20g
            Trettnanger granulat - 50g
            mech irlandzki - 5g

            słody wsypano do 14l wody o temp 65
            63-61 - 30'
            1/3 do dekokcji, 72 - 20', 100 - 10', zwrot
            72 - 30' gdy negatywna próba jodowa to
            76 i filtracja

            Wysładzanie - 16l wody o temp. 72

            Do bani z ta moją wydajnością.
            Dolałem 2l wody aby mieć 10Blg.

            Przed gotowaniem 28l - 10Blg

            Gotowanie 100'

            20g Northern Brewer granulat - 60'
            25g Trettnanger granulat - 30'
            5g zrechydratyzowanego mchu irlandzkiego - 15'
            25g Trettnanger granulat - 5'

            Schłodzone chłodnicą i wystawione na balkon.
            Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2010-12-30, 20:50.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #96
              Wyszło 23l 12 BLg brzeczki nastawnej.

              Co jest z tą moją wydajnością?
              Wg BS 91%.

              Brzeczka o temp. 14 stopni zadana starterem z gęstwy Urquell Lager.
              Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2010-12-31, 12:57.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #97
                Warka 59 - Andrzejkowe Marcowe warzone 27.11.2010


                Dziś zabutelkowane z dodatkiem 140g glukozy rozpuszczonej w 0,5 l wody.
                Blg - 3.

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #98
                  Warka 60 - Nocny Marek warzone w nocy z 22 na 23.12.2010

                  Przelane na cichą.
                  Blg - 5.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #99
                    Warka 62 - Witek warzone dziś - 15.01.2011

                    Ingredients:
                    ------------
                    Amount Item Type % or IBU
                    2,20 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 50,00 %
                    1,00 kg Pszenica niesłodowana (3,3 EBC) Grain 22,73 %
                    0,80 kg Płatki pszeniczne (3,2 EBC) Grain 18,18 %
                    0,40 kg Płatki owsiane (2,0 EBC) Grain 9,09 %
                    15,00 gm Cascade 2008 szyszka [4,70 %] (60 min) Hops 8,6 IBU
                    15,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (15 min) Hops 2,0 IBU


                    kolendra - 15g
                    skórka pomarańczowa świeżo starta - 150g
                    kminek mielony - 2 szczypty

                    Wszystko wsypane do 16l wody o temp. 54

                    52->50 - 15'
                    68->60 - 1,5h
                    72 - 15'
                    78 i filtracja

                    wysładzanie - 16l

                    Przed gotowaniem 27l - 10Blg

                    Gotowanie 70'

                    15g cascade - 60'
                    15g lubelskiego + 2 kminek - 15'
                    7,5g kolendry + 75g skórki pomarańczowej + łyżka mąki - 10'
                    7,5g kolendry + 75g skórki pomarańczowej - 3'

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      #100
                      Przymierzam się do mojego pierwszego Witbiera, surowce już mam, tylko dziwię się czemu większość -także gospodarz, dają tak mało pszenicy?
                      Standardowo ma być jej 50/50, a wszędzie widzę, że jest jej dużo dużo mniej. Dlaczego?

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #101
                        Dałem 1kg bo tyle miałem. Reszta to płatki pszeniczne a płatki są fabrycznie zgniatane na gorąco.

                        Warzyłem tylko z pszenicą i tylko z płatkami.
                        Z płatkami jest lepsza filtracja.
                        Płatki też śrutuję.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #102
                          Warka 62 - Witek warzone dziś - 15.01.2011

                          Po schłodzeniu i dekantacji znad osadu zimnego zostało 21l - 12Blg.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #103
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                            Z płatkami jest lepsza filtracja.
                            O patrz, ja robiłam z pszenicą, z płatkami i żadnej różnicy w filtrowaniu nie było. Tzn. żadnych problemów nie miałam. Co konkretnie się działo?
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #104
                              Warka 62 - Witek warzone dziś - 15.01.2011

                              Brzeczka zadana zrehydratyzowanymi drożdżami S-33.
                              Nie byłem pewny czy ruszą i dlatego dodałem trochę brzeczki.
                              Wystartowały jak burza choć ich termin przydatności było do 01.2008.

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #105
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                                O patrz, ja robiłam z pszenicą, z płatkami i żadnej różnicy w filtrowaniu nie było. Tzn. żadnych problemów nie miałam. Co konkretnie się działo?
                                Zrobił się jakiś taki glut i ciurkało małym strumyczkiem. Nacinałem złoże filtracyjne nożem i leciało lepiej. Dopiero 2, 3 porcja wody wysładzającej jakby przepłukała.

                                Poza tym pszenicą załatwiłem sobie śrutownik a dokładnie pokrętło regulacyjne.
                                Blacha się wygięła.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 18:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 17:19
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...