Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #106
    Warka 62 - Witek warzony - 15.01.2011

    Dziś przelany na cichą.
    Blg - 5
    Niestety za długo zacier był w 68. Niepotrzebnie przykryłem kołdrą.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #107
      Warka 60 - Nocny Marek warzone w nocy z 22 na 23.12.2010

      Zabutelkowane z dodatkiem 180g glukozy rozpuszczonej w 400ml wody.
      Blg - 4,5

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #108
        Warka 61 - Przedsylwestrowy pils warzone - 30.12.2010

        Dziś przelane na cichą.
        Blg - 2

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #109
          Warka 62 - Pils 2011 v1.0 warzone dziś - 29.01.2011

          Ingredients:
          ------------
          Amount Item Type % or IBU
          3,00 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 78,95 %
          0,25 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 6,58 %
          0,25 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 6,58 %
          0,15 kg (Weyermann) Carapils (4,5 EBC) Grain 3,95 %
          0,10 kg (Weyermann) Zakwaszający (6,0 EBC) Grain 2,63 %
          0,05 kg (Brewferm) Melanoidynowy (80,0 EBC) Grain 1,32 %
          25,00 gm Marynka 2009 szyszka [8,00 %] (60 min) Hops 26,9 IBU
          35,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (30 min) Hops 10,7 IBU
          25,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (5 min) Hops 2,5 IBU
          10,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (0 min) Hops -

          Zacieranie:

          słody do 14l wody o temp 54
          52 - 10'
          63-61 - 30'
          73-71 - 30' próba jodowa negatywna
          78 - 15' i filtracja

          Wysładzanie 15l wody o temp 78

          Przed gotowaniem 26l - 10Blg

          Gotowanie 100'

          Chmiel jak wyżej + 15' przed końcem 5g namoczonego mchu irlandzkiego

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #110
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
            Warka 62 - Pils 2011 v1.0 warzone dziś - 29.01.2011

            Ingredients:
            ------------
            Amount Item Type % or IBU
            3,00 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 78,95 %
            0,25 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 6,58 %
            0,25 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 6,58 %
            0,15 kg (Weyermann) Carapils (4,5 EBC) Grain 3,95 %
            0,10 kg (Weyermann) Zakwaszający (6,0 EBC) Grain 2,63 %
            0,05 kg (Brewferm) Melanoidynowy (80,0 EBC) Grain 1,32 %
            25,00 gm Marynka 2009 szyszka [8,00 %] (60 min) Hops 26,9 IBU
            35,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (30 min) Hops 10,7 IBU
            25,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (5 min) Hops 2,5 IBU
            10,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (0 min) Hops -

            Zacieranie:

            słody do 14l wody o temp 54
            52 - 10'
            63-61 - 30'
            73-71 - 30' próba jodowa negatywna
            78 - 15' i filtracja

            Wysładzanie 15l wody o temp 78

            Przed gotowaniem 26l - 10Blg

            Gotowanie 100'

            Chmiel jak wyżej + 15' przed końcem 5g namoczonego mchu irlandzkiego
            Wyszło 20l - 13Blg.
            Zadane gęstwą Urquell Lager.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #111
              Warka 62 - Witek warzony - 15.01.2011

              Zabutelkowany z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
              Blg - 5

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #112
                Warka 61 - Przedsylwestrowy pils warzone - 30.12.2010

                Wczoraj zabutelkowany z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                Blg - 2.

                Comment

                • Robert13
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2010.04
                  • 899

                  #113
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                  Warka 62 - Witek warzony - 15.01.2011

                  Zabutelkowany z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                  Blg - 5
                  Płytko ofermentował.
                  Mój pierwszy w życiu uwarzony Witbier do 3, ale to nie będzie mój ulubiony gatunek piwa.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #114
                    Niestety. Za długo był w 68 ( pół godziny) bo owinięty karimatą garnek przykryłem dodatkowo kołdrą.
                    Mój błąd ale i tak witbier długo nie postoi.
                    Dziewczyny wypiją.

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #115
                      Warka 63 - Pils 2011 v1.0 warzone - 29.01.2011

                      Po ostatnich 24h w temp. 15 stopni przelane dziś na cichą.
                      Blg - 2,5
                      Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-02-14, 20:02.

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #116
                        Warka 63 - Pils 2011 v1.0 warzone - 29.01.2011

                        W środę dodałem 50g lubelskiego w granulacie tytułem eksperymentu.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-02-26, 12:28.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #117
                          Warka 64 - Leśnickie Belgijskie Pale Ale warzone - 25.02.2011


                          Ingredients:
                          ------------
                          Amount Item Type % or IBU
                          1,50 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 37,50 %
                          1,00 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 25,00 %
                          1,00 kg (Weyermann) Wiedeński (5,9 EBC) Grain 25,00 %
                          0,30 kg (Weyermann) Abbey Malt (45,0 EBC) Grain 7,50 %
                          0,10 kg (Brewferm) Aroma (150,0 EBC) Grain 2,50 %
                          0,10 kg (Brewferm) Special B (350,0 EBC) Grain 2,50 %
                          25,00 gm Brewer's Gold 2010 [7,00 %] (60 min) Hops 23,8 IBU
                          25,00 gm Styrian Goldings 2010 [4,40 %] (15 min) Hops 4,0 IBU


                          Zacieranie

                          Słody do 16 l wody o temp. 55st. C
                          53 - 15'
                          64 - 20'
                          72 - 45' próba jodowa negatywna
                          78 i filtracja

                          Wysładzanie 16l wody o temp. 78

                          Przed gotowaniem
                          28l - 11Blg

                          Gotowanie 70'

                          25g Brewer's Gold - 60'
                          25g Styrian Goldings + 5g mchu irlandzkiego - 15'

                          Po dekantacji znad osadów gorących i zimnych zostało 23l - 12Blg.
                          Dziś rano zadałem saszetką drożdży Wyeast XL 3522 Belgian Ardennes.

                          Przetestowałem nowy nabytek - refraktometr.
                          Super się mierzy. Trzeba teraz nauczyć się pomiarów po fermentacji.

                          W planach zakup porządnego garnka z nierdzewki o pojemności 35l.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-02-26, 12:42.

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #118
                            Warka 63 - Pils 2011 v1.0 warzone - 29.01.2011


                            Dziś zabutelkowałem za dodatkiem 100g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                            Blg według ballingomierza 2,5 a wg refraktometru 1,8.
                            Bądź tu teraz mądry.

                            Comment

                            • darko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 2078

                              #119
                              Gdzie kupiłeś ten refraktometr?

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #120
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                                Gdzie kupiłeś ten refraktometr?
                                Na eBayu. Sprzedający z Anglii.
                                Zapłaciłem przez PayPal w złotówkach a przesyłka przyszła pocztą.

                                Kosztował trochę ponad 100PLN.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 18:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 17:19
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...