w czystej wodzie @20*C wskazania są też rozbieżne?
Refraktometr kalibrowałem na 0 wodą destylowaną.
Ballingomierz też pokazuje 0 w 20*C.
Problem jest w tym, że po fermentacji pomiar refraktometrem jest obarczony błędem z powodu alkoholu, który jest w młodym piwie. Trzeba to przeliczać. Coder zrobił do tego aplikację, z której korzystam.
Warka 64 - Leśnickie Belgijskie Pale Ale warzone - 25.02.2011
Przelałem dziś na cichą.
Blg po przeliczeniu 2,7 a ballingomierz pokazał 4.
Nie miał chłop kłopotów to se polepszył i "amerykancki" przyrząd kupił i teraz się gryzie...
A ja luuuuuzik , nawet ballingometru nie używam, bo się stłukł.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
2,00 kg (Steinbach) Żytni (4,5 EBC) Grain 43,01 %
0,80 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 17,20 %
0,60 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 12,90 %
0,60 kg (Weyermann) Pszeniczny ciemny (15,0 EBC) Grain 12,90 %
0,40 kg Płatki żytnie (3,9 EBC) Grain 8,60 %
0,25 kg (Strzegom) Karmelowy (350,0 EBC) Grain 5,38 %
12,00 gm 9 Hallertauer Tradition 2010 granulat [6,2Hops 9,7 IBU
12,00 gm 9 Hallertauer Tradition 2010 granulat [6,2Hops 4,9 IBU
15,00 gm 7 Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (5 min) Hops 1,2 IBU
Zacieranie:
słód żytni i pszeniczny wsypałem do 10l wody o temp. 43*
43-40* - 120'
dodałem 10l wody
63-61* - 30' i 1/3 do dekokcji - 72* - 15', 100* - 25' i zwrot
73-71* - 35', próba jodowa negatywna
78* i filtracja
Masakra!
Zastosowałem porady znalezione tu i na piwo.org ale i tak trwała 5h.
Leciało cały czas ale bardzo cieniutko.
Chyba za drobno zmieliłem żytni bo wydajność wyszła mi większa od zakładanej.
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
2,40 kg (Castle Malting) Pszeniczny ciemny (15,0 EGrain 61,54 %
0,40 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 10,26 %
0,40 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 10,26 %
0,40 kg (Weyermann) Wiedeński (5,9 EBC) Grain 10,26 %
0,20 kg (Strzegom) Karmelowy jasny (115,0 EBC) Grain 5,13 %
0,10 kg (Strzegom) Karmelowy ciemny (695,0 EBC) Grain 2,56 %
25,00 gm Spalt Select 2008 granulat [5,40 %] (60Hops 17,5 IBU
Słód pszeniczny do 10l wody o temp. 43 - 20' a następnie 5l wody i słody jęczmienne
52 - 10'
63-61 - 30'
73-71 - 40'
próba jodowa negatywna
77 i filtracja
Cześć,
Sprzedam sprzęt domowy:
18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
W skład browaru wchodzą:
Śrutownik
Kapslownica + ok 800 kapsli
Garnek emaliowany 20L
Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
Suszarka do butelek
7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby
Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
Comment