Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #121
    Warka 64 - Leśnickie Belgijskie Pale Ale warzone - 25.02.2011


    Przelałem dziś na cichą.
    Blg po przeliczeniu 2,7 a ballingomierz pokazał 4.

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24004

      #122
      w czystej wodzie @20*C wskazania są też rozbieżne?
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #123
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
        w czystej wodzie @20*C wskazania są też rozbieżne?
        Refraktometr kalibrowałem na 0 wodą destylowaną.
        Ballingomierz też pokazuje 0 w 20*C.

        Problem jest w tym, że po fermentacji pomiar refraktometrem jest obarczony błędem z powodu alkoholu, który jest w młodym piwie. Trzeba to przeliczać. Coder zrobił do tego aplikację, z której korzystam.

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3491

          #124
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
          Warka 64 - Leśnickie Belgijskie Pale Ale warzone - 25.02.2011


          Przelałem dziś na cichą.
          Blg po przeliczeniu 2,7 a ballingomierz pokazał 4.
          Nie miał chłop kłopotów to se polepszył i "amerykancki" przyrząd kupił i teraz się gryzie...
          A ja luuuuuzik , nawet ballingometru nie używam, bo się stłukł.
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #125
            Warka 64 - Leśnickie Belgijskie Pale Ale warzone - 25.02.2011

            Dziś zabutelkowane z dodatkiem 120g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
            Blg - 3,5

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #126
              Warka 65 - Porter Leśnicki warzony w nocy - 25/26.03.2011

              Ingredients:
              ------------
              Amount Item Type % or IBU
              1,50 kg (Steinbach) Wiedeński (9,0 EBC) Grain 20,69 %
              1,40 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 19,31 %
              1,40 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 19,31 %
              1,00 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 13,79 %
              0,50 kg (Brewferm) Aroma (150,0 EBC) Grain 6,90 %
              0,50 kg (Castle Malting) Pszeniczny ciemny (15,0 EGrain 6,90 %
              0,40 kg Płatki owsiane (2,0 EBC) Grain 5,52 %
              0,25 kg (Strzegom) Karmelowy (350,0 EBC) Grain 3,45 %
              0,15 kg (Brewferm) Barwiący (1400,0 EBC) Grain 2,07 %
              0,15 kg Jęczmień niesłodowany (3,9 EBC) Grain 2,07 %
              25,00 gm Marynka 2009 szyszka [8,00 %] (60 min) Hops 22,6 IBU
              30,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (15 min) Hops 3,6 IBU


              Słody (oprócz barwiącego) do 22l wody 55*
              53* - 5'
              63-61 20'
              73-71 45'
              gdy próba jodowa negatywna dodałem barwiący
              76 - filtracja

              Wysładzanie 10l wody 78*

              Przed chmieleniem 27l - 20Blg

              Gotowanie 90'
              30g marynki 60'
              30g lubelskiego 15'

              Po gotowaniu 22l - 22Blg

              Wieczorem zadałem starterem drożdży Oktoberfest lager.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #127
                Warka 66 - Żytnie warzone - 09/10.04.2011

                Recipe Specifications
                --------------------------
                Batch Size: 23,00 L
                Boil Size: 28,00 L
                Estimated OG: 13,091 Plato
                Estimated Color: 25,2 EBC
                Estimated IBU: 15,8 IBU
                Brewhouse Efficiency: 94,00 %
                Boil Time: 70 Minutes

                Ingredients:
                ------------
                Amount Item Type % or IBU
                2,00 kg (Steinbach) Żytni (4,5 EBC) Grain 43,01 %
                0,80 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 17,20 %
                0,60 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 12,90 %
                0,60 kg (Weyermann) Pszeniczny ciemny (15,0 EBC) Grain 12,90 %
                0,40 kg Płatki żytnie (3,9 EBC) Grain 8,60 %
                0,25 kg (Strzegom) Karmelowy (350,0 EBC) Grain 5,38 %
                12,00 gm 9 Hallertauer Tradition 2010 granulat [6,2Hops 9,7 IBU
                12,00 gm 9 Hallertauer Tradition 2010 granulat [6,2Hops 4,9 IBU
                15,00 gm 7 Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (5 min) Hops 1,2 IBU



                Zacieranie:

                słód żytni i pszeniczny wsypałem do 10l wody o temp. 43*
                43-40* - 120'
                dodałem 10l wody
                63-61* - 30' i 1/3 do dekokcji - 72* - 15', 100* - 25' i zwrot
                73-71* - 35', próba jodowa negatywna
                78* i filtracja

                Masakra!
                Zastosowałem porady znalezione tu i na piwo.org ale i tak trwała 5h.
                Leciało cały czas ale bardzo cieniutko.
                Chyba za drobno zmieliłem żytni bo wydajność wyszła mi większa od zakładanej.

                Przed gotowaniem 28l - 11Blg

                Gotowanie 70'

                12g Hallertauer Tradition 2010 granulat - 60'
                12g Hallertauer Tradition 2010 granulat - 30'
                15g Lubelski 2009 szyszka - 5'

                Wyszło 23l - 13Blg

                Zadane starterem z drożdży WB-06.
                Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-04-10, 14:38.

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #128
                  Warka 66 - Żytnie warzone - 09/10.04.2011

                  15.04.2011 przelane na cichą.
                  Blg - 4,5 lub 3.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #129
                    Warka 65 - Porter Leśnicki warzony w nocy - 25/26.03.2011

                    Dziś przelałem na cichą. Blg - 7.

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #130
                      Warka 66 - Żytnie warzone - 09/10.04.2011

                      Dzis zabutelkowane z dodatkiem 130g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                      Blg - 4.

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #131
                        Warka 67 - Dunkelweizen warzone - 03.05.2011

                        Ingredients:
                        ------------
                        Amount Item Type % or IBU
                        2,40 kg (Castle Malting) Pszeniczny ciemny (15,0 EGrain 61,54 %
                        0,40 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 10,26 %
                        0,40 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 10,26 %
                        0,40 kg (Weyermann) Wiedeński (5,9 EBC) Grain 10,26 %
                        0,20 kg (Strzegom) Karmelowy jasny (115,0 EBC) Grain 5,13 %
                        0,10 kg (Strzegom) Karmelowy ciemny (695,0 EBC) Grain 2,56 %
                        25,00 gm Spalt Select 2008 granulat [5,40 %] (60Hops 17,5 IBU

                        Słód pszeniczny do 10l wody o temp. 43 - 20' a następnie 5l wody i słody jęczmienne
                        52 - 10'
                        63-61 - 30'
                        73-71 - 40'
                        próba jodowa negatywna
                        77 i filtracja

                        wysładzanie 17l wody o temp 78

                        przed gotowaniem: 28l - 10Blg

                        Gotowanie 70'
                        Spalt Select 2008 granulat - 60'

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #132
                          Warka 67 - Dunkelweizen warzone - 03.05.2011

                          Wyszło 22,5 l - 12Blg

                          Zadałem gęstwą WB-06 po żytnim i napowietrzyłem.

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #133
                            Warka 67 - Dunkelweizen warzone - 03.05.2011

                            10.05.2011 - przelane na cichą, Blg - 4
                            Dzis zabutelkowane z dodatkiem 170g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                            Blg - 3,5

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #134
                              Warka 65 - Porter Leśnicki warzony w nocy - 25/26.03.2011

                              W sobotę zabutelkowałem z dodatkiem 100g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
                              Blg końcowe - 6

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #135
                                Warka 68 -Dubbel warzony 24.06.2011


                                Ingredients:
                                ------------
                                Amount Item Type % or IBU
                                3,00 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 60,00 %
                                0,65 kg (Steinbach) Wiedeński (9,0 EBC) Grain 13,00 %
                                0,30 kg (Steinbach) Pszeniczny (4,0 EBC) Grain 6,00 %
                                0,20 kg (Weyermann) Abbey Malt (45,0 EBC) Grain 4,00 %
                                0,20 kg (Weyermann) Carabelge (32,5 EBC) Grain 4,00 %
                                0,15 kg (Brewferm) Special B (350,0 EBC) Grain 3,00 %
                                15,00 gm 3 Brewer's Gold 2010 [7,00 %] (60 min) Hops 15,2 IBU
                                20,00 gm 6 Styrian Goldings 2010 [4,40 %] (15 min)Hops 3,4 IBU
                                0,50 kg Cukier kandyzowany domowy (150,0 EBC) Sugar 10,00 %
                                0,1 kg Rodzynki
                                5g mech irlandzki


                                Zacieranie:

                                Słody do 18l wody o temp 55*
                                53* - 15'
                                63>61 - 30'
                                73>71 30'
                                77 i filtracja

                                Wysładzanie - 12l wody o temp78*

                                Przed gotowaniem 25l - 12Blg

                                Gotowanie 70'

                                60' - Brewer's Gold
                                15' - Styrian Goldings, cukier kandyzowany, rodzynki i mech irlandzki
                                Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2011-06-24, 18:33.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 18:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 17:19
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...