Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #16
    Warka 43 - Stout owsiany

    Po przedłużonej cichej zeszło do 3,5 Blg.

    Zabutelkowałem z dodatkiem 100g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
    Wyszło 44 butelki.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #17
      Warka 46 - Pils warzony 13.11.2009

      3,5 kg pilzneński
      0,3 kg carapils
      0,2 kg zakwaszający

      45 g marynka
      45 g trettnanger

      Słody wsypałem do 12l o temp. 45 stopni.
      50 stopni - 15'
      63 stopnie - 30'
      1/3 gęstego zacieru odebrałem do dekokcji. Podgrzałem do 72 stopni i trzymałem przez 10' a następnie zagotowałem i gotowałem przez 20'.
      Potem małymi porcjami do zacieru głównego i podgrzałem do 72 stopni.
      W 72 przetrzymałem 30' do negatywnej próby jodowej.
      Podgrzałem do 75 i filtracja.

      Wysładzanie - 16 l wody o temp. 75 stopni.

      Przed gotowaniem 27l - 10,5 Blg

      gotowanie 90'

      30' - 30 g marynki
      60' - 10 g marynki i 15 g trettnanger
      85' - 30 g trettnanger

      Po gotowaniu 23l - 12,5 Blg

      Zadałem drożdżami Munich Lager gdy brzeczka ostygła do 15 stopni i do lodówki.

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #18
        Warka 44 - Witbier warzony 17.10.2009

        Blg po 2 tygodniach cichej (była spora piana) spadło do 3,25.

        Zabutelkowane z dodatkiem 130g glukozy rozpuszczonej w 0,4 l wody.

        Comment

        • kolomar
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 175

          #19
          Hej. Czy BLG mierzysz refraktometrem, czy to 3,25 to na oko
          Warzenie piwa

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar Wyświetlenie odpowiedzi
            Hej. Czy BLG mierzysz refraktometrem, czy to 3,25 to na oko
            Tak na oko.
            Podziałka jest co 0,5 a zatrzymało się w połowie.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #21
              ...a dokładność do 1blg.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #22
                Czepiasz się.

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #23
                  Warka 45 - Pils Eksperymentalny warzony 07.11.2009

                  Po 2 tygodniach burzliwej Blg spadło do 4,25, przelałem na cichą i z powrotem na balkon.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #24
                    Warka 47 - Pszeniczne warzone 29.11.2009

                    2,2 kg pilzneński
                    0,3 kg orkiszowy
                    2,0 kg pszeniczny

                    30 g Hallertau Hersbruecker


                    Słody pszeniczne wsypałem do 13l o temp. 47 stopni.
                    45 stopni - 15'
                    Dolałem 2 l wrzątku i wsypałem słód jęczmienny
                    53 stopnie - 15'
                    63 stopnie i dekokcja
                    1/3 gęstego zacieru odebrałem do dekokcji. Podgrzałem do 73 stopni i trzymałem przez 10' a następnie zagotowałem i gotowałem przez 15'.
                    Potem małymi porcjami do zacieru głównego i podgrzałem do 73 stopni.
                    W 72 przetrzymałem 30' do negatywnej próby jodowej.
                    Podgrzałem do 76 i filtracja.

                    gotowanie 70'

                    10' - 30 g Hallertau Hersbruecker

                    Po gotowaniu 25l - 12,5 Blg

                    Zadałem starterem z drożdżami Weihenstephan Weizen gdy brzeczka ostygła do 20 stopni.

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #25
                      Warka 46 - Pils warzony 13.11.2009

                      Blg zeszło do 4,5. Przelane na cichą.
                      Na ostatnie 2 dni podniosłem temp. fermentacji do 16-17 stopni.

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #26
                        Warka 45 - Pils Eksperymentalny warzony 07.11.2009

                        Po prawie 3 tygodniach cichej Blg spadło do 3,5.

                        Zabutelkowane z dodatkiem 100g glukozy rozpuszczonej w 400ml wody.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #27
                          Warka 47 - Pszeniczne warzone 29.11.2009

                          Przelane na cichą. Blg -3,5

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #28
                            Warka 47 - Pszeniczne warzone 29.11.2009

                            Po tygodniu cichej zabutelkowane z dodatkiem 200g glukozy rozpuszczonej w 400ml wody.

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #29
                              Warka 48 - Witbier warzony 30.12.2009

                              2 kg pilzneńskiego
                              1 kg pszenicy niesłodowanej
                              0,8 kg płatków pszenicznych
                              0,4 kg płatków owsianych
                              35 g chmielu aromatycznego lubelskiego szyszka
                              20 g kolendry
                              20 g curacao

                              Pszenicę, płatki i 0,3 kg słodu skleikowałem w 12 l wody.
                              Pszenica, płatki, słód 30' w 48 stopniach, 20' w 66 stopniach i do 85 stopni.

                              Przed zacieraniem dodałem jeszcze 6 l wody i wsypałem słód pilzneński.

                              44 stopnie 10'
                              55 stopni 15'
                              63 stopnie 90'
                              73 stopnie 30' i gdy próba jodowa negatywna podgrzałem zacier do 76 stopni do filtracji.

                              Przed gotowaniem 27l - 10 Blg

                              gotowanie 70'

                              10' - 30g chmielu lubelskiego
                              55' - 10g kolendry i 10 g curacao
                              65' - 10g kolendry i 10 g curacao

                              Po gotowaniu 22l - 12 Blg

                              Dziś rano zadane drożdżami i napowietrzone.

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #30
                                Warka 46 - Pils warzony 13.11.2009

                                Po prawie 4 tygodniach cichej Blg - 3,25
                                Zabutelkowane z dodatkiem 90g glukozy rozpuszczonej w 400ml wody.
                                Last edited by mareks; 2010-01-03, 17:58.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X