Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #16
    Warka 43 - Stout owsiany

    Po przedłużonej cichej zeszło do 3,5 Blg.

    Zabutelkowałem z dodatkiem 100g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
    Wyszło 44 butelki.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #17
      Warka 46 - Pils warzony 13.11.2009

      3,5 kg pilzneński
      0,3 kg carapils
      0,2 kg zakwaszający

      45 g marynka
      45 g trettnanger

      Słody wsypałem do 12l o temp. 45 stopni.
      50 stopni - 15'
      63 stopnie - 30'
      1/3 gęstego zacieru odebrałem do dekokcji. Podgrzałem do 72 stopni i trzymałem przez 10' a następnie zagotowałem i gotowałem przez 20'.
      Potem małymi porcjami do zacieru głównego i podgrzałem do 72 stopni.
      W 72 przetrzymałem 30' do negatywnej próby jodowej.
      Podgrzałem do 75 i filtracja.

      Wysładzanie - 16 l wody o temp. 75 stopni.

      Przed gotowaniem 27l - 10,5 Blg

      gotowanie 90'

      30' - 30 g marynki
      60' - 10 g marynki i 15 g trettnanger
      85' - 30 g trettnanger

      Po gotowaniu 23l - 12,5 Blg

      Zadałem drożdżami Munich Lager gdy brzeczka ostygła do 15 stopni i do lodówki.

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #18
        Warka 44 - Witbier warzony 17.10.2009

        Blg po 2 tygodniach cichej (była spora piana) spadło do 3,25.

        Zabutelkowane z dodatkiem 130g glukozy rozpuszczonej w 0,4 l wody.

        Comment

        • kolomar
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.12
          • 175

          #19
          Hej. Czy BLG mierzysz refraktometrem, czy to 3,25 to na oko
          Warzenie piwa

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kolomar
            Hej. Czy BLG mierzysz refraktometrem, czy to 3,25 to na oko
            Tak na oko.
            Podziałka jest co 0,5 a zatrzymało się w połowie.

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #21
              ...a dokładność do 1blg.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #22
                Czepiasz się.

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #23
                  Warka 45 - Pils Eksperymentalny warzony 07.11.2009

                  Po 2 tygodniach burzliwej Blg spadło do 4,25, przelałem na cichą i z powrotem na balkon.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #24
                    Warka 47 - Pszeniczne warzone 29.11.2009

                    2,2 kg pilzneński
                    0,3 kg orkiszowy
                    2,0 kg pszeniczny

                    30 g Hallertau Hersbruecker


                    Słody pszeniczne wsypałem do 13l o temp. 47 stopni.
                    45 stopni - 15'
                    Dolałem 2 l wrzątku i wsypałem słód jęczmienny
                    53 stopnie - 15'
                    63 stopnie i dekokcja
                    1/3 gęstego zacieru odebrałem do dekokcji. Podgrzałem do 73 stopni i trzymałem przez 10' a następnie zagotowałem i gotowałem przez 15'.
                    Potem małymi porcjami do zacieru głównego i podgrzałem do 73 stopni.
                    W 72 przetrzymałem 30' do negatywnej próby jodowej.
                    Podgrzałem do 76 i filtracja.

                    gotowanie 70'

                    10' - 30 g Hallertau Hersbruecker

                    Po gotowaniu 25l - 12,5 Blg

                    Zadałem starterem z drożdżami Weihenstephan Weizen gdy brzeczka ostygła do 20 stopni.

                    Comment

                    • mareks
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.05
                      • 1939

                      #25
                      Warka 46 - Pils warzony 13.11.2009

                      Blg zeszło do 4,5. Przelane na cichą.
                      Na ostatnie 2 dni podniosłem temp. fermentacji do 16-17 stopni.

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #26
                        Warka 45 - Pils Eksperymentalny warzony 07.11.2009

                        Po prawie 3 tygodniach cichej Blg spadło do 3,5.

                        Zabutelkowane z dodatkiem 100g glukozy rozpuszczonej w 400ml wody.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #27
                          Warka 47 - Pszeniczne warzone 29.11.2009

                          Przelane na cichą. Blg -3,5

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #28
                            Warka 47 - Pszeniczne warzone 29.11.2009

                            Po tygodniu cichej zabutelkowane z dodatkiem 200g glukozy rozpuszczonej w 400ml wody.

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #29
                              Warka 48 - Witbier warzony 30.12.2009

                              2 kg pilzneńskiego
                              1 kg pszenicy niesłodowanej
                              0,8 kg płatków pszenicznych
                              0,4 kg płatków owsianych
                              35 g chmielu aromatycznego lubelskiego szyszka
                              20 g kolendry
                              20 g curacao

                              Pszenicę, płatki i 0,3 kg słodu skleikowałem w 12 l wody.
                              Pszenica, płatki, słód 30' w 48 stopniach, 20' w 66 stopniach i do 85 stopni.

                              Przed zacieraniem dodałem jeszcze 6 l wody i wsypałem słód pilzneński.

                              44 stopnie 10'
                              55 stopni 15'
                              63 stopnie 90'
                              73 stopnie 30' i gdy próba jodowa negatywna podgrzałem zacier do 76 stopni do filtracji.

                              Przed gotowaniem 27l - 10 Blg

                              gotowanie 70'

                              10' - 30g chmielu lubelskiego
                              55' - 10g kolendry i 10 g curacao
                              65' - 10g kolendry i 10 g curacao

                              Po gotowaniu 22l - 12 Blg

                              Dziś rano zadane drożdżami i napowietrzone.

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                #30
                                Warka 46 - Pils warzony 13.11.2009

                                Po prawie 4 tygodniach cichej Blg - 3,25
                                Zabutelkowane z dodatkiem 90g glukozy rozpuszczonej w 400ml wody.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2010-01-03, 17:58.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 18:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 17:19
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...