Warka 49 - Whisky beer warzone 16.01.2010
2,5 kg pilzneńskiego
1 kg whisky
0,5 kg monachijskiego
0,2 kg karmelowego jasnego
0,3 kg jęczmienia niesłodowanego
40 g chmielu goryczkowego marynka szyszka
50 g chmielu aromatycznego lubelskiego szyszka
Zacieranie:
55 stopni 15'
63 stopnie 45'
73 stopnie 30' i gdy próba jodowa negatywna podgrzałem zacier do 76 stopni do filtracji.
Przed gotowaniem 28l - 10,5 Blg
gotowanie 100'
40 g marynki na 90' przed końcem gotowania
30 g lubelskiego na 15' przed końcem gotowania
20 g lubelskiego po zgaszeniu płomienia
Po gotowaniu 22l - 13,5 Blg
Dziś rano zadane drożdżami i napowietrzone.
2,5 kg pilzneńskiego
1 kg whisky
0,5 kg monachijskiego
0,2 kg karmelowego jasnego
0,3 kg jęczmienia niesłodowanego
40 g chmielu goryczkowego marynka szyszka
50 g chmielu aromatycznego lubelskiego szyszka
Zacieranie:
55 stopni 15'
63 stopnie 45'
73 stopnie 30' i gdy próba jodowa negatywna podgrzałem zacier do 76 stopni do filtracji.
Przed gotowaniem 28l - 10,5 Blg
gotowanie 100'
40 g marynki na 90' przed końcem gotowania
30 g lubelskiego na 15' przed końcem gotowania
20 g lubelskiego po zgaszeniu płomienia
Po gotowaniu 22l - 13,5 Blg
Dziś rano zadane drożdżami i napowietrzone.
Comment