Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #46
    Warka 52 - Koźlak warzony 04.06.2010

    Przelane wczoraj na cichą.
    Blg spadło do 6.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #47
      Warka 52 - Koźlak warzony 04.06.2010

      Dziś zabutelkowane z dodatkiem 130g glukozy rozpuszczonej w 400ml wody.
      Blg - 4,5.

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #48
        Warka 53 - Pszeniczne 4 warzone 03.09.2010

        1,9 kg pilzneński
        2,1 kg pszeniczy

        40 g chmielu lubelskiego szyszka

        Zacieranie:

        słody wsypane do 15l wody o temp. 35
        45 - 20'
        55 - 15'
        63 i odebrano 1/3 do dekokcji
        73 - 10', 100 - 15'
        zwrot i podgrzanie do 73 stopni - 30' do negatywnej próby jodowej
        78 i filtracja

        Wysładzanie 15l wody o temp. 80 stopni

        Przed gotowaniem 26l - 10,5 Blg

        gotowanie 70'
        Chmiel w 10' gotowania

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #49
          Warka 53 - Pszeniczne 4 warzone 03.09.2010

          Po gotowaniu 21l - 12,5 Blg

          Wczoraj rano zadano starter z gęstwy Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen i dziś już jest piękna piana.
          Last edited by mareks; 2010-09-05, 08:59.

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #50
            Warka 53 - Pszeniczne 4 warzone 03.09.2010

            Wczoraj przelałem na cichą. Blg - 3.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #51
              Warka 54 - Monachijskie ciemne 2 warzone 18.09.2010

              1,3kg pilzneński
              2,6kg monachijski
              0,25kg - karmel jasny
              0,2kg - karmel ciemny
              0,1kg - jęczmień nieslodowy

              15g marynki sz.
              12g lubelskiego sz.
              28g trettnanger sz.
              mech irlandzki 5g

              Zacieranie:

              słody wsypane do 16l wody o temp. 45
              53 - 15' i odebrano 1/3 do dekokcji
              63 - 10', 73 - 10', 100 - 15'
              zwrot 63 stopni 25'
              1/3 do dekokcji 73 -10', 100 - 20'
              zwrot 73 - 20' do negatywnej próby jodowej
              78 i filtracja

              Wysładzanie 16l wody o temp. 80 stopni

              Przed gotowaniem 25,5l - 11,5 Blg

              gotowanie 70'

              marynka - 60'
              lubelski + 8g trettnangera - 30'
              mech irlandzki 5g - 15'
              tretnanger - 5'

              Po chmieleniu - 21l - 13 Blg

              Dziś rano zadane starterem z gęstwy munich lager, która stała w lodówce od lutego i ruszyła bezproblemowo.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #52
                Warka 53 - Pszeniczne 4 warzone 03.09.2010

                Dziś zabutelkowane z dodatkiem 110g glukozy + 70g cukru trzcinowego rozpuszczonych w 400ml wody.
                Blg - 3.

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #53
                  Warka 55 - Witbier warzone 09.10.2010 wg. receptury Codera z wiki piwo.org z małymi modyfikacjami.

                  Słody

                  słód pilzneński 2,2kg
                  słód_Biscuit 0,1kg
                  słód pszeniczny 0,7kg
                  płatki pszenne 2,0kg
                  płatki owsiane 0,5kg

                  Chmiele
                  Chmiel Cascade - 20g
                  Chmiel Lubelski - 15g

                  Inne dodatki
                  Cukier stołowy 250g
                  Skórka pomarańczy, świeżo starta 100g
                  Suszona skórka pomarańczy Kotany 40g
                  Suszona skórka cytrynowa Kotany 28g
                  Kolendra indyjska 15g
                  Kminek, rozgnieciony - 0.5g

                  Zacieranie

                  Słody wrzucone do 6 litrów wody 52*, trzymane w 50* przez 1h
                  płatki skleikowane - 66* - 30', 100* - 10'
                  dodałem 4l zimnej wody do kleiku, dodaję słody i trzymam w opadającej temperaturze 68* -> 60* 1.5h
                  72* - 20'
                  ->78*

                  Przed gotowaniem 28l - 11Blg i gar miałem pełny po brzegi

                  Czas gotowania - 100 minut

                  Chmielenie
                  20g Cascade + cukier - 90'
                  15g Lubelski + kminek - 15'
                  połowa kolendry i pomarańczy, cytryny + łyżka mąki - 10'
                  połowa kolendry i pomarańczy, cytryny - 3'

                  Wyszło 22l - 14,5 Blg.
                  Dodałem 5l gorącej wody aby uzyskać 12,5 Blg.

                  Dziś rano zadane starterem z gęstwy Wyeast_3944_Belgian_Witbier przechowywanej w lodówce od lutego. Drożdże ruszyły w starterze po 24h od wyciągnięcia z lodówki.)

                  Albo ja mam tak dobrą wydajność albo Coder miał kiepską lub w recepturze jest błąd.
                  Dlatego dodałem wody.
                  Last edited by mareks; 2010-10-10, 12:45.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #54
                    Warka 55 - Witbier warzony 09.10.2010

                    Przelany na cichą. Blg - 3,5
                    Last edited by mareks; 2010-10-22, 16:50.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #55
                      Płatków nie ma potrzeby kleikować. Ale będzie fajnie przyprawowy - piszę się na degustację
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Płatków nie ma potrzeby kleikować. Ale będzie fajnie przyprawowy - piszę się na degustację
                        Coder kleikował więc wolałem tak zrobić.
                        Zresztą to nie były płatki błyskawiczne.

                        Ok. Będę pamiętał.
                        Last edited by mareks; 2010-10-24, 07:56.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #57
                          Warka 56 - Milk Stout warzone 23.10.2010

                          pilzneński 1,8kg
                          monachijski 2,0kg
                          karmel jasny 0,3kg
                          karmel ciemny 0,3kg
                          barwiący 0,2kg
                          jęczmień palony 0,3kg

                          laktoza 700g

                          Chmiel Challenger - 50g

                          Zacieranie

                          słody do 14l wody o temp. 55
                          53 - 15'
                          62 - 20'
                          72 - 40'
                          próba jodowa negatywna + ziarna palone
                          78 i filtracja

                          wysładzanie 16l wody 78 stopni

                          Przed gotowaniem 28l - 12Blg

                          Czas gotowania - 70 minut

                          Chmielenie
                          50g Challenger 60'
                          700g laktozy 30'

                          Wyszło 22l - 16 Blg.
                          Dodałem 3l gorącej wody
                          Jest 25l - 14 Blg.

                          Dziś rano zadane starterem z gęstwy irish ale

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #58
                            Warka 54 - Monachijskie ciemne 2 warzone 18.09.2010

                            Wczoraj zabutelkowane z dodatkiem 100g glukozy rozpuszczonej w 0,5 l wrzątku.
                            Blg - 3

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #59
                              Warka 55 - Witbier warzone 09.10.2010 wg. receptury Codera

                              Zabutelkowany z dodatkiem 150g glukozy rozpuszczonej w 0,5 l wody.
                              Blg - 3.

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                                Coder kleikował więc wolałem tak zrobić.
                                Z Coderm rozmawialiśmy na ten temat w Żywcu, to kleikowanie pszenicy i płatków wzięło się z "nawszelkowypadkowania" - mi też się ciężko było odzwyczaić, mimo, że wiem, że temperatura kleinkowania pszenicy to 60 stopni, czyli spokojnie się kleikuje w trakcie zacierania
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X