słody wsypane do 15l wody o temp. 35
45 - 20'
55 - 15'
63 i odebrano 1/3 do dekokcji
73 - 10', 100 - 15'
zwrot i podgrzanie do 73 stopni - 30' do negatywnej próby jodowej
78 i filtracja
Wyszło 22l - 14,5 Blg.
Dodałem 5l gorącej wody aby uzyskać 12,5 Blg.
Dziś rano zadane starterem z gęstwy Wyeast_3944_Belgian_Witbier przechowywanej w lodówce od lutego. Drożdże ruszyły w starterze po 24h od wyciągnięcia z lodówki.)
Albo ja mam tak dobrą wydajność albo Coder miał kiepską lub w recepturze jest błąd.
Dlatego dodałem wody.
Z Coderm rozmawialiśmy na ten temat w Żywcu, to kleikowanie pszenicy i płatków wzięło się z "nawszelkowypadkowania" - mi też się ciężko było odzwyczaić, mimo, że wiem, że temperatura kleinkowania pszenicy to 60 stopni, czyli spokojnie się kleikuje w trakcie zacierania
Comment