Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mareks
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 1939

    #46
    Warka 52 - Koźlak warzony 04.06.2010

    Przelane wczoraj na cichą.
    Blg spadło do 6.

    Comment

    • mareks
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.05
      • 1939

      #47
      Warka 52 - Koźlak warzony 04.06.2010

      Dziś zabutelkowane z dodatkiem 130g glukozy rozpuszczonej w 400ml wody.
      Blg - 4,5.

      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #48
        Warka 53 - Pszeniczne 4 warzone 03.09.2010

        1,9 kg pilzneński
        2,1 kg pszeniczy

        40 g chmielu lubelskiego szyszka

        Zacieranie:

        słody wsypane do 15l wody o temp. 35
        45 - 20'
        55 - 15'
        63 i odebrano 1/3 do dekokcji
        73 - 10', 100 - 15'
        zwrot i podgrzanie do 73 stopni - 30' do negatywnej próby jodowej
        78 i filtracja

        Wysładzanie 15l wody o temp. 80 stopni

        Przed gotowaniem 26l - 10,5 Blg

        gotowanie 70'
        Chmiel w 10' gotowania

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #49
          Warka 53 - Pszeniczne 4 warzone 03.09.2010

          Po gotowaniu 21l - 12,5 Blg

          Wczoraj rano zadano starter z gęstwy Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen i dziś już jest piękna piana.
          Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2010-09-05, 08:59.

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #50
            Warka 53 - Pszeniczne 4 warzone 03.09.2010

            Wczoraj przelałem na cichą. Blg - 3.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #51
              Warka 54 - Monachijskie ciemne 2 warzone 18.09.2010

              1,3kg pilzneński
              2,6kg monachijski
              0,25kg - karmel jasny
              0,2kg - karmel ciemny
              0,1kg - jęczmień nieslodowy

              15g marynki sz.
              12g lubelskiego sz.
              28g trettnanger sz.
              mech irlandzki 5g

              Zacieranie:

              słody wsypane do 16l wody o temp. 45
              53 - 15' i odebrano 1/3 do dekokcji
              63 - 10', 73 - 10', 100 - 15'
              zwrot 63 stopni 25'
              1/3 do dekokcji 73 -10', 100 - 20'
              zwrot 73 - 20' do negatywnej próby jodowej
              78 i filtracja

              Wysładzanie 16l wody o temp. 80 stopni

              Przed gotowaniem 25,5l - 11,5 Blg

              gotowanie 70'

              marynka - 60'
              lubelski + 8g trettnangera - 30'
              mech irlandzki 5g - 15'
              tretnanger - 5'

              Po chmieleniu - 21l - 13 Blg

              Dziś rano zadane starterem z gęstwy munich lager, która stała w lodówce od lutego i ruszyła bezproblemowo.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #52
                Warka 53 - Pszeniczne 4 warzone 03.09.2010

                Dziś zabutelkowane z dodatkiem 110g glukozy + 70g cukru trzcinowego rozpuszczonych w 400ml wody.
                Blg - 3.

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #53
                  Warka 55 - Witbier warzone 09.10.2010 wg. receptury Codera z wiki piwo.org z małymi modyfikacjami.

                  Słody

                  słód pilzneński 2,2kg
                  słód_Biscuit 0,1kg
                  słód pszeniczny 0,7kg
                  płatki pszenne 2,0kg
                  płatki owsiane 0,5kg

                  Chmiele
                  Chmiel Cascade - 20g
                  Chmiel Lubelski - 15g

                  Inne dodatki
                  Cukier stołowy 250g
                  Skórka pomarańczy, świeżo starta 100g
                  Suszona skórka pomarańczy Kotany 40g
                  Suszona skórka cytrynowa Kotany 28g
                  Kolendra indyjska 15g
                  Kminek, rozgnieciony - 0.5g

                  Zacieranie

                  Słody wrzucone do 6 litrów wody 52*, trzymane w 50* przez 1h
                  płatki skleikowane - 66* - 30', 100* - 10'
                  dodałem 4l zimnej wody do kleiku, dodaję słody i trzymam w opadającej temperaturze 68* -> 60* 1.5h
                  72* - 20'
                  ->78*

                  Przed gotowaniem 28l - 11Blg i gar miałem pełny po brzegi

                  Czas gotowania - 100 minut

                  Chmielenie
                  20g Cascade + cukier - 90'
                  15g Lubelski + kminek - 15'
                  połowa kolendry i pomarańczy, cytryny + łyżka mąki - 10'
                  połowa kolendry i pomarańczy, cytryny - 3'

                  Wyszło 22l - 14,5 Blg.
                  Dodałem 5l gorącej wody aby uzyskać 12,5 Blg.

                  Dziś rano zadane starterem z gęstwy Wyeast_3944_Belgian_Witbier przechowywanej w lodówce od lutego. Drożdże ruszyły w starterze po 24h od wyciągnięcia z lodówki.)

                  Albo ja mam tak dobrą wydajność albo Coder miał kiepską lub w recepturze jest błąd.
                  Dlatego dodałem wody.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2010-10-10, 12:45.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #54
                    Warka 55 - Witbier warzony 09.10.2010

                    Przelany na cichą. Blg - 3,5
                    Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2010-10-22, 16:50.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #55
                      Płatków nie ma potrzeby kleikować. Ale będzie fajnie przyprawowy - piszę się na degustację
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Płatków nie ma potrzeby kleikować. Ale będzie fajnie przyprawowy - piszę się na degustację
                        Coder kleikował więc wolałem tak zrobić.
                        Zresztą to nie były płatki błyskawiczne.

                        Ok. Będę pamiętał.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez mareks; 2010-10-24, 07:56.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          #57
                          Warka 56 - Milk Stout warzone 23.10.2010

                          pilzneński 1,8kg
                          monachijski 2,0kg
                          karmel jasny 0,3kg
                          karmel ciemny 0,3kg
                          barwiący 0,2kg
                          jęczmień palony 0,3kg

                          laktoza 700g

                          Chmiel Challenger - 50g

                          Zacieranie

                          słody do 14l wody o temp. 55
                          53 - 15'
                          62 - 20'
                          72 - 40'
                          próba jodowa negatywna + ziarna palone
                          78 i filtracja

                          wysładzanie 16l wody 78 stopni

                          Przed gotowaniem 28l - 12Blg

                          Czas gotowania - 70 minut

                          Chmielenie
                          50g Challenger 60'
                          700g laktozy 30'

                          Wyszło 22l - 16 Blg.
                          Dodałem 3l gorącej wody
                          Jest 25l - 14 Blg.

                          Dziś rano zadane starterem z gęstwy irish ale

                          Comment

                          • mareks
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.05
                            • 1939

                            #58
                            Warka 54 - Monachijskie ciemne 2 warzone 18.09.2010

                            Wczoraj zabutelkowane z dodatkiem 100g glukozy rozpuszczonej w 0,5 l wrzątku.
                            Blg - 3

                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              #59
                              Warka 55 - Witbier warzone 09.10.2010 wg. receptury Codera

                              Zabutelkowany z dodatkiem 150g glukozy rozpuszczonej w 0,5 l wody.
                              Blg - 3.

                              Comment

                              • Marusia
                                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks
                                Coder kleikował więc wolałem tak zrobić.
                                Z Coderm rozmawialiśmy na ten temat w Żywcu, to kleikowanie pszenicy i płatków wzięło się z "nawszelkowypadkowania" - mi też się ciężko było odzwyczaić, mimo, że wiem, że temperatura kleinkowania pszenicy to 60 stopni, czyli spokojnie się kleikuje w trakcie zacierania
                                www.warsztatpiwowarski.pl
                                www.festiwaldobregopiwa.pl

                                www.wrowar.com.pl



                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • bromar
                                  Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
                                  bromar
                                  Cześć,
                                  Sprzedam sprzęt domowy:
                                  18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
                                  Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
                                  2023-07-27, 18:05
                                • piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy
                                  piotrg
                                  Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

                                  W skład browaru wchodzą:
                                  Śrutownik
                                  Kapslownica + ok 800 kapsli
                                  Garnek emaliowany 20L
                                  Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
                                  Suszarka do butelek
                                  7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
                                  2022-02-20, 17:19
                                • heckler
                                  Czechy, Česká Lípa, Hálkova 1691, Pivovar Lípák
                                  heckler
                                  Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar....
                                  2025-01-31, 11:11
                                • heckler
                                  Czechy, Hlavní 425, Třebotov, Pivovar Kulivá Hora
                                  heckler
                                  Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
                                  2025-01-07, 07:41
                                • ART
                                  2024.12.20 - Opolskie Grudniowe Dni Porterowe
                                  ART
                                  trochę Mason namieszał z Baltic porter day , ale my robimy sobie swego rodzaju rozgrzewkę przed nim :d czyli nasze opolskie interiorowe spotkanie porterowe i w tym roku odbędzie się na pewno, choćby miały na nim być tylko 3 osoby

                                  Formuła jak w poprzednich edycjach. Każdy bierze...
                                  Start
                                  2024-12-20
                                  Koniec
                                  2024-12-20
                                  Adres
                                  Opole malina
                                  2024-12-15, 23:21
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...