Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Wyświetlenie odpowiedzi
Ezoteryczny Browar Domowy
Collapse
X
-
Warka 57 - Czerwone warzone 06.11.2010
pilzneński 2,0kg
monachijski 0,8kg
melanoidynowy 1,0kg
carared 0,6kg
jęczmień 0,1kg
magnum szyszka (2003) - 25g
lubelski granulat (2005) - 50g
mech irlandzki 5g
Zacieranie
słody do 14l wody o temp. 55
53 - 15'
66 - 45'
72 - do negatywnej próby jodowej - 20'
78 i filtracja
wysładzanie 16l wody 78 stopni
Przed gotowaniem 26l - 12Blg
Czas gotowania - 100 minut
Chmielenie
25g magnum - 90'
25 g lubelskiego + 5g mchu irlandzkiego - 15'
25g lubelskiego - 3'
Wyszło 21l - 14 Blg.
Dziś rano zadane starterem z gęstwy Oktoberfest lager.
Comment
-
-
Warka 58 - Jesienne IPA warzone 20.11.2010
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
2,50 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 47,62 %
2,00 kg (Strzegom) Monachijski (18,5 EBC) Grain 38,10 %
0,25 kg (Brewferm) Cara-crystal (120,0 EBC) Grain 4,76 %
0,20 kg (Weyermann) Caraamber (70,0 EBC) Grain 3,81 %
0,15 kg (Brewferm) Biscuit (50,0 EBC) Grain 2,86 %
0,15 kg (Steinbach) Pszeniczny (4,0 EBC) Grain 2,86 %
25,00 gm Target 2008 granulat [10,60 %] (60 min) Hops 39,6 IBU
30,00 gm East Kent Golding 2008 granulat [4,80 %] Hops 11,0 IBU
30,00 gm East Kent Golding 2008 granulat [4,80 %] Hops 4,3 IBU
40,00 gm East Kent Golding 2008 granulat [4,80 %] Hops -
5,00 gm Gips piwowarski (Mash 60,0 min) Misc
20,00 L Woda Leśnica Water
1 Pkgs Irish Ale (Wyeast Labs #1084) Yeast-Ale
Słody wsypane do 18l wody o temp. 73 stopni.
67 - 60 co zajęło 90'
Próba jodowa negatywna 78 i filtracja.
Wysładzanie 13l wody o temp. 78
Przed gotowaniem 27l - 13 Blg
Gotowanie 70'
25g Target 2008 granulat - 60'
30g EKG 2008 granulat - 30'
5g mchu irlandzkiego - 15'
30g EKG 2008 granulat - 10'
Po gotowaniu 23l -15Blg
Dziś rano zadano starterem z gęstwy Irish Ale.
Na cichą dodam 40g EKG 2008 granulat.
Comment
-
-
Warka 59 - Andrzejkowe Marcowe warzone 27.11.2010
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
2,00 kg (Steinbach) Wiedeński (9,0 EBC) Grain 44,44 %
1,42 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 31,56 %
0,55 kg (Brewferm) Cara-crystal (120,0 EBC) Grain 12,22 %
0,53 kg (Strzegom) Monachijski (18,5 EBC) Grain 11,78 %
30,00 gm Spalt Select 2008 granulat [5,40 %] (60 mHops 24,2 IBU
20,00 gm Spalt Select 2008 granulat [5,40 %] (30 mHops 8,2 IBU
10,00 gm Spalt Select 2008 granulat [5,40 %] (5 miHops 1,3 IBU
słody do 16l wody 55
53 - 15'
63-61 30'
1/3 do dekokcji, 100 - 15"' i zwrot
72 - 30'
Próba jodowa negatywna 78 i filtracja
Wysładzanie - 16l wody o temp. 78
Przed gotowaniem 28l - 10,5 Blg
Gotowanie 90'
60' - 30g chmielu
25' - 20g chmielu
15' - łyżeczka mchu irlandzkiego
5' - 10g chmielu
Po gotowaniu 23l - 13Blg
Dziś rano zadano starter z gęstwy Wyeast 2633 Octoberfest Lager
Comment
-
-
Sparzyłeś go, czy tak na sucho wsypałeś?
Comment
-
-
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziWarka 58 - Jesienne IPA warzone 20.11.2010
Dziś zabutelkowałem z dodatkiem 80g glukozy rozpuszczonej w 0,5l wody.
Blg - 4
Pilsa też dochmielę na zimno.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziWarka 58 - Jesienne IPA warzone 20.11.2010
Dziś przelałem na cichą i dodałem 40g granulatu chmielu East Kent Golding.
Blg - 5
Ja dałem podobną ilość i szlag mnie trafiał przed butelkowaniem - paprochy fruwały w całym piwie a na dnie zostało mi coś koło 2 litrów piwa z chmielową breją.
Comment
-
-
Też chcę dodać do swojej wściekłej ipy 17 blg granulatu na cichą, może warto w wygotowaną pończochę to wsadzić, szkoda było by tracić tyle piwa... Mareks, jak u ciebie poszło, dołączam się do pytania
Comment
-
Comment