To też jest kwestia 'wiary' w to, czy wierzysz w szczerą i prawdziwą odpowiedź czy tez nie...
Ezoteryczny Browar Domowy
Collapse
X
-
Tak, ale jeśli nie zapytasz, to nie dasz im szansy na powiedzenie, że "tak, to jest zbiór z 2009 r." Skąd wiesz, że tak nie powiedzą, tylko od razu zakładasz, że to jest 2009, a dostaniesz odpowiedź 2010?
Comment
-
-
Warka 60 - Nocny Marek warzone w nocy z 22 na 23.12.2010
W zamyśle ma to być weizenbock ale bez udziału słodów karmelowych.
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
3,05 kg (Steinbach) Pszeniczny (4,0 EBC) Grain 50,83 %
1,45 kg (Steinbach) Wiedeński (9,0 EBC) Grain 24,17 %
0,70 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 11,67 %
0,70 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 11,67 %
0,10 kg (Weyermann) Zakwaszający (6,0 EBC) Grain 1,67 %
42,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2008 granulat [2,6Hops 15,5 IBU
Słód pszeniczny do 10l wody o temp. 45
44>42 - 60'
+ 10l wrzątku
63 - słody jęczmienne
62 - 30'
1/3 do dekokcji, 72 - 15', 100 - 20'
72 - 30'
gdy negatywna próba jodowa to
76 i filtracja
Wysładzanie - 12l wody o temp. 72
Przed gotowaniem 26l - 15Blg
Gotowanie 70'
Chmiel w 60' przed końcem.
Po gotowaniu 21l - 17Blg
Zadano starterem z gęstwy Weihenstephan Weizen
Comment
-
-
Drożdże wyszły z fermentora choć jest tylko 21l brzeczki.
Coś mi się zdaje, że to "dziczyzna".
Już piana w starterze mi się nie podobała ale zaryzykowałem bo nie miałem suchych na ZN-ie.
Cóż, trudno.
Może będzie chociaż pijalne to pójdzie "do ludzi".
Comment
-
-
Warka 61 - Przedsylwestrowy pils warzone dziś - 30.12.2010
pilzneński - 3,75kg
carapils - 0,15kg
zakwaszający - 0,1kg
Northern Brewer granulat - 20g
Trettnanger granulat - 50g
mech irlandzki - 5g
słody wsypano do 14l wody o temp 65
63-61 - 30'
1/3 do dekokcji, 72 - 20', 100 - 10', zwrot
72 - 30' gdy negatywna próba jodowa to
76 i filtracja
Wysładzanie - 16l wody o temp. 72
Do bani z ta moją wydajnością.
Dolałem 2l wody aby mieć 10Blg.
Przed gotowaniem 28l - 10Blg
Gotowanie 100'
20g Northern Brewer granulat - 60'
25g Trettnanger granulat - 30'
5g zrechydratyzowanego mchu irlandzkiego - 15'
25g Trettnanger granulat - 5'
Schłodzone chłodnicą i wystawione na balkon.Last edited by mareks; 2010-12-30, 20:50.
Comment
-
-
Warka 62 - Witek warzone dziś - 15.01.2011
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
2,20 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 50,00 %
1,00 kg Pszenica niesłodowana (3,3 EBC) Grain 22,73 %
0,80 kg Płatki pszeniczne (3,2 EBC) Grain 18,18 %
0,40 kg Płatki owsiane (2,0 EBC) Grain 9,09 %
15,00 gm Cascade 2008 szyszka [4,70 %] (60 min) Hops 8,6 IBU
15,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (15 min) Hops 2,0 IBU
kolendra - 15g
skórka pomarańczowa świeżo starta - 150g
kminek mielony - 2 szczypty
Wszystko wsypane do 16l wody o temp. 54
52->50 - 15'
68->60 - 1,5h
72 - 15'
78 i filtracja
wysładzanie - 16l
Przed gotowaniem 27l - 10Blg
Gotowanie 70'
15g cascade - 60'
15g lubelskiego + 2 kminek - 15'
7,5g kolendry + 75g skórki pomarańczowej + łyżka mąki - 10'
7,5g kolendry + 75g skórki pomarańczowej - 3'
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedziZ płatkami jest lepsza filtracja.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziO patrz, ja robiłam z pszenicą, z płatkami i żadnej różnicy w filtrowaniu nie było. Tzn. żadnych problemów nie miałam. Co konkretnie się działo?
Poza tym pszenicą załatwiłem sobie śrutownik a dokładnie pokrętło regulacyjne.
Blacha się wygięła.
Comment
-
Comment