Ezoteryczny Browar Domowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robert13
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.04
    • 899

    #91
    To też jest kwestia 'wiary' w to, czy wierzysz w szczerą i prawdziwą odpowiedź czy tez nie...

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #92
      Tak, ale jeśli nie zapytasz, to nie dasz im szansy na powiedzenie, że "tak, to jest zbiór z 2009 r." Skąd wiesz, że tak nie powiedzą, tylko od razu zakładasz, że to jest 2009, a dostaniesz odpowiedź 2010?
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • mareks
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.05
        • 1939

        #93
        Warka 60 - Nocny Marek warzone w nocy z 22 na 23.12.2010

        W zamyśle ma to być weizenbock ale bez udziału słodów karmelowych.

        Ingredients:
        ------------
        Amount Item Type % or IBU
        3,05 kg (Steinbach) Pszeniczny (4,0 EBC) Grain 50,83 %
        1,45 kg (Steinbach) Wiedeński (9,0 EBC) Grain 24,17 %
        0,70 kg (Steinbach) Monachijski ciemny (25,0 EBC) Grain 11,67 %
        0,70 kg (Steinbach) Monachijski jasny (18,0 EBC) Grain 11,67 %
        0,10 kg (Weyermann) Zakwaszający (6,0 EBC) Grain 1,67 %
        42,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2008 granulat [2,6Hops 15,5 IBU


        Słód pszeniczny do 10l wody o temp. 45
        44>42 - 60'
        + 10l wrzątku
        63 - słody jęczmienne
        62 - 30'
        1/3 do dekokcji, 72 - 15', 100 - 20'
        72 - 30'
        gdy negatywna próba jodowa to
        76 i filtracja

        Wysładzanie - 12l wody o temp. 72

        Przed gotowaniem 26l - 15Blg

        Gotowanie 70'
        Chmiel w 60' przed końcem.

        Po gotowaniu 21l - 17Blg


        Zadano starterem z gęstwy Weihenstephan Weizen

        Comment

        • mareks
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2002.05
          • 1939

          #94
          Drożdże wyszły z fermentora choć jest tylko 21l brzeczki.
          Coś mi się zdaje, że to "dziczyzna".
          Już piana w starterze mi się nie podobała ale zaryzykowałem bo nie miałem suchych na ZN-ie.
          Cóż, trudno.
          Może będzie chociaż pijalne to pójdzie "do ludzi".

          Comment

          • mareks
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1939

            #95
            Warka 61 - Przedsylwestrowy pils warzone dziś - 30.12.2010

            pilzneński - 3,75kg
            carapils - 0,15kg
            zakwaszający - 0,1kg

            Northern Brewer granulat - 20g
            Trettnanger granulat - 50g
            mech irlandzki - 5g

            słody wsypano do 14l wody o temp 65
            63-61 - 30'
            1/3 do dekokcji, 72 - 20', 100 - 10', zwrot
            72 - 30' gdy negatywna próba jodowa to
            76 i filtracja

            Wysładzanie - 16l wody o temp. 72

            Do bani z ta moją wydajnością.
            Dolałem 2l wody aby mieć 10Blg.

            Przed gotowaniem 28l - 10Blg

            Gotowanie 100'

            20g Northern Brewer granulat - 60'
            25g Trettnanger granulat - 30'
            5g zrechydratyzowanego mchu irlandzkiego - 15'
            25g Trettnanger granulat - 5'

            Schłodzone chłodnicą i wystawione na balkon.
            Last edited by mareks; 2010-12-30, 20:50.

            Comment

            • mareks
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.05
              • 1939

              #96
              Wyszło 23l 12 BLg brzeczki nastawnej.

              Co jest z tą moją wydajnością?
              Wg BS 91%.

              Brzeczka o temp. 14 stopni zadana starterem z gęstwy Urquell Lager.
              Last edited by mareks; 2010-12-31, 12:57.

              Comment

              • mareks
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.05
                • 1939

                #97
                Warka 59 - Andrzejkowe Marcowe warzone 27.11.2010


                Dziś zabutelkowane z dodatkiem 140g glukozy rozpuszczonej w 0,5 l wody.
                Blg - 3.

                Comment

                • mareks
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.05
                  • 1939

                  #98
                  Warka 60 - Nocny Marek warzone w nocy z 22 na 23.12.2010

                  Przelane na cichą.
                  Blg - 5.

                  Comment

                  • mareks
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1939

                    #99
                    Warka 62 - Witek warzone dziś - 15.01.2011

                    Ingredients:
                    ------------
                    Amount Item Type % or IBU
                    2,20 kg (Castle Malting) Pilzneński 2009 (3,0 EBC)Grain 50,00 %
                    1,00 kg Pszenica niesłodowana (3,3 EBC) Grain 22,73 %
                    0,80 kg Płatki pszeniczne (3,2 EBC) Grain 18,18 %
                    0,40 kg Płatki owsiane (2,0 EBC) Grain 9,09 %
                    15,00 gm Cascade 2008 szyszka [4,70 %] (60 min) Hops 8,6 IBU
                    15,00 gm Lubelski 2009 szyszka [4,00 %] (15 min) Hops 2,0 IBU


                    kolendra - 15g
                    skórka pomarańczowa świeżo starta - 150g
                    kminek mielony - 2 szczypty

                    Wszystko wsypane do 16l wody o temp. 54

                    52->50 - 15'
                    68->60 - 1,5h
                    72 - 15'
                    78 i filtracja

                    wysładzanie - 16l

                    Przed gotowaniem 27l - 10Blg

                    Gotowanie 70'

                    15g cascade - 60'
                    15g lubelskiego + 2 kminek - 15'
                    7,5g kolendry + 75g skórki pomarańczowej + łyżka mąki - 10'
                    7,5g kolendry + 75g skórki pomarańczowej - 3'

                    Comment

                    • Robert13
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.04
                      • 899

                      Przymierzam się do mojego pierwszego Witbiera, surowce już mam, tylko dziwię się czemu większość -także gospodarz, dają tak mało pszenicy?
                      Standardowo ma być jej 50/50, a wszędzie widzę, że jest jej dużo dużo mniej. Dlaczego?

                      Comment

                      • mareks
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1939

                        Dałem 1kg bo tyle miałem. Reszta to płatki pszeniczne a płatki są fabrycznie zgniatane na gorąco.

                        Warzyłem tylko z pszenicą i tylko z płatkami.
                        Z płatkami jest lepsza filtracja.
                        Płatki też śrutuję.

                        Comment

                        • mareks
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.05
                          • 1939

                          Warka 62 - Witek warzone dziś - 15.01.2011

                          Po schłodzeniu i dekantacji znad osadu zimnego zostało 21l - 12Blg.

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mareks Wyświetlenie odpowiedzi
                            Z płatkami jest lepsza filtracja.
                            O patrz, ja robiłam z pszenicą, z płatkami i żadnej różnicy w filtrowaniu nie było. Tzn. żadnych problemów nie miałam. Co konkretnie się działo?
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • mareks
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.05
                              • 1939

                              Warka 62 - Witek warzone dziś - 15.01.2011

                              Brzeczka zadana zrehydratyzowanymi drożdżami S-33.
                              Nie byłem pewny czy ruszą i dlatego dodałem trochę brzeczki.
                              Wystartowały jak burza choć ich termin przydatności było do 01.2008.

                              Comment

                              • mareks
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2002.05
                                • 1939

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                O patrz, ja robiłam z pszenicą, z płatkami i żadnej różnicy w filtrowaniu nie było. Tzn. żadnych problemów nie miałam. Co konkretnie się działo?
                                Zrobił się jakiś taki glut i ciurkało małym strumyczkiem. Nacinałem złoże filtracyjne nożem i leciało lepiej. Dopiero 2, 3 porcja wody wysładzającej jakby przepłukała.

                                Poza tym pszenicą załatwiłem sobie śrutownik a dokładnie pokrętło regulacyjne.
                                Blacha się wygięła.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X